Hlavní obsah

Zbývá už jen pár dní, pak se ICQ zcela odmlčí

Téměř tři dekády bylo ICQ synonymem internetové komunikace, byť v posledních letech byla tato chatovací aplikace upozaděna dravější konkurencí. Právě klesající popularita přispěla k tomu, že už za pár dní přestane ICQ zcela fungovat – provoz bude ukončen.

Foto: archiv tvůrců ICQ

Aplikace ICQ

Článek

O konci ICQ informovaly Novinky.cz již v minulém měsíci, kdy tvůrci ze sociální sítě VK oficiální konec oznámili.

Nyní mají uživatelé už jen pár dní na to, aby se domluvili se svými kontakty, jak bude komunikace probíhat po 26. červnu. Právě tehdy totiž bude provoz ICQ ukončen.

Z oficiálních obchodů pro chytré telefony Apple iPhone a konkurenční modely s operačním systémem Android byla aplikace ICQ stažena již v minulém měsíci. Aktuálně ji tak již není možné ani nainstalovat, na stránkách tvůrců jsou k dispozici pouze verze pro klasické počítače.

Foto: repro ICQ

Informace o ukončení aplikace ICQ na oficiálních stránkách

Legendární ICQ končí

Software

„Chatovat můžete s kamarády prostřednictvím aplikace VK Messenger a s kolegy s pomocí profesionální aplikace VK WorkSpace,“ visí strohé oznámení na oficiálních stránkách aplikace.

Ruská sociální síť VK, dříve známá jako VKontakte, se tak snaží nalákat uživatele ICQ, aby používali její další komunikační aplikace. Zatímco ICQ se těšilo popularitě napříč celým světem, VK Messenger a VK WorkSpace jsou nejčastěji využívané v Rusku.

Mezi nejpopulárnější chatovací aplikace na světě patří v současnosti Facebook Messenger a WhatsApp, oba programy patří do portfolia společností Meta Platforms. Velké oblíbenosti se těší také konkurenční Signal či Telegram, ve firemní komunikaci pak Microsoft Teams.

Tři dekády s ICQ

Historie ICQ sahá až do roku 1996, kdy byla tato aplikace vytvořena izraelskou společností Mirabilis. Už krátce poté bylo jasné, že půjde o naprostý hit. I kvůli tomu ji už o dva roky později koupil americký internetový gigant AOL.

Tehdy Američané získali komunikační platformu za 400 milionů dolarů, tedy podle aktuálního kurzu za 9,12 miliardy korun.

V novém tisíciletí však popularita s nástupem konkurenčních řešení začala strmě klesat. Nepomohlo ani přidávání nových funkcí, prostřednictvím ICQ bylo možné například hrát hry s dalšími uživateli.

I proto se AOL rozhodl ICQ prodat, aplikace se tak v roce 2010 dostala do rukou ruské společnosti Mail.Ru Group, která je dnes známá právě jako VK.

Rusové nicméně před více než dekádou koupili ICQ výrazně levněji než AOL v minulém tisíciletí. Američané jim ho prodali za 187,5 milionu dolarů (4,27 miliardy Kč podle aktuálního kurzu).

ICQ, VKontakte či Yandex Browser. Smartphony a počítače v Rusku musí mít ruský software

Software

Související články

WhatsApp postihl celosvětový výpadek

Od středečního večera si uživatelé prakticky napříč celým světem stěžují na nedostupnost WhatsAppu. Zatímco některým uživatelům nejdou odesílat a přijímat...

Výběr článků

Načítám