Hlavní obsah

Zbývá pouhý rok, pak Windows 10 skončí v propadlišti dějin

V pondělí začal odpočet neodvratitelného konce operačního systému Windows 10. Přesně za rok – tedy 14. října 2025 – totiž společnost Microsoft ukončí podporu této platformy. Nic na tom nezmění ani fakt, že jde stále o nejpopulárnější systém od amerického softwarového gigantu.

Ukázka systému Windows 10Video: Microsoft

Článek

O konci životního cyklu desítek nicméně americký softwarový gigant rozhodl již před lety. Datum 14. října 2025 přitom nezvolil Microsoft náhodou, velké aktualizace svých programů totiž pravidelně vydává vždy druhé úterý v měsíci. A přesně to odpovídá i zvolenému datu.

Premiéru si desítky odbyly 29. července 2015. Příští rok to tedy bude přesně deset let, co Microsoft bude držet jejich podporu.

Konec podpory se týká nejnovější verze 22H2, která byla vydána na podzim 2022. Starší, neaktualizované verze desítek totiž přišly o podporu již v minulých letech.

Sedmičky jsou k nezastavení. Popularita Windows bez podpory stále roste

Software

Bezpečnostní riziko

Už příští rok na podzim tak čeká desítky stejný osud jako před pár lety Windows 7 či Windows 8. Ukončení podpory ze strany Microsoftu znamená, že už pro danou platformu nebudou vydávány žádné další aktualizace.

Používat Windows 7 či 8 je tedy v současnosti bez nadsázky bezpečnostní hazard. Ukončení podpory souvisí nejen s vylepšeními systému, ale také se zabezpečením. Pokud tedy bude u sedmiček či osmiček objevena nějaká bezpečnostní trhlina, uživatelé jsou vystaveni riziku zneužití počítačovými piráty.

Zcela ochránit uživatele v nepodporovaném systému nedokáže ani sebelepší antivirový program. Ve chvíli, kdy problém bude přímo v operačním systému, bude relativně složité nebo nemožné se chránit proti některým typům útoků prostřednictvím antivirových nástrojů.

Vhodným řešením z bezpečnostního hlediska je tak nainstalovat novější operační systém. Případně přejít na nějakou konkurenční alternativu.

Microsoft představuje operační systém Windows 11Video: archiv tvůrců

„Uživatelé stejně přejdou“

Popularita Windows 10 se podle analytického serveru StatCounter dlouhodobě pohybuje nad 60 %, žádný jiný systém od Microsoftu není aktuálně populárnější. Americký softwarový gigant se ale nebojí toho, že by uživatelé na novější verzi Windows nepřešli.

„Nepřekvapuje mě to,“ reagoval na dotaz serveru Express ohledně aktuální situace na trhu s operačními systémy Aaron Woodman, viceprezident Microsoftu pro marketing Windows.

Podle něj se totiž opakuje stejná situace, jakou americký softwarový gigant zažil již v minulosti, když končila podpora systému Windows 7 – ten ještě krátce před ukončením podpory patřil k nejpopulárnějším systémům od Microsoftu, a i v současnosti má vyšší podíl na trhu než novější osmičky, jak Novinky.cz upozornily již dříve.

„Měli jsme spoustu uživatelů Windows 7 i po uvedení Windows 10, a to až do konce data podpory pro Windows 7. Pak se to ale zlomilo. Ve skutečnosti jsou současná data lepší než v éře sedmiček,“ doplnil Woodman.

„Uživatelé stejně nakonec přejdou.“ Microsoft se konce Windows 10 nebojí

Software

Počítač to nezvládne

Zda uživatelé skutečně přejdou, ukáže samozřejmě až čas. Řada lidí si totiž již u dřívějších článků na Novinkách o Windows stěžovala, že přejít nemohou, protože jejich počítače novější verzi Windows nezvládnou. Narážejí na to, že pro chod Windows 11 jsou zapotřebí výkonnější a novější sestavy.

„Potíž je v tom, že zdaleka ne na všechny počítače s Windows 10 jdou jedenáctky nainstalovat. Způsob, jak ze zákazníků vytáhnout tisíce bez přidané hodnoty, respektive pro uživatele zcela zbytečná investice. Zlodějské až gangsterské chování Microsoftu. Nezbývá než se poohlédnout po jiném operačním sytému,“ poznamenal Jan T.

Totožný názor sdílí také Robert B.: „Je to nechutné vydírání uživatelů. I když mám počítač nadupaný, tak Windows 11 na něm nerozběhnu – nekompatibilní procesor –, tudíž budu-li chtít provozovat dále Windows, musím vyhodit celý počítač i s desítkami a koupit něco úplně nového.“

„Na jednu stranu urputně bojujeme za ekologii a zde vás nutí kvůli zbytečným Windows 11 koupit nový počítač a starý funkční vyhodit do šrotu, protože prostě nesplníte hardwarové požadavky na systém,“ neskrýval své rozhořčení Jan P.

Minimální požadavky na systém Windows 11
Procesor1gigahertzový (Ghz) nebo rychlejší procesor se 2 nebo více jádry kompatibilní se 64bitovou architekturou nebo zařízení System on a Chip (SoC)
Paměť4 GB RAM
Úložiště64 GB nebo větší úložné zařízení
Firmware systémuRozhraní UEFI, možnost zabezpečeného spouštění
TPMSpecifikace Trusted Platform Module (TPM) verze 2.0
Grafická kartaKompatibilní grafické karty DirectX 12 / WDDM 2.x
Obrazovka> 9" s rozlišením HD (720p)
Internetové připojeníÚčet Microsoft a připojení k internetu jsou vyžadovány pro nastavení pro Windows 11 Home

Přejít na novější verzi Windows nechce daleko více lidí. „Blázni, nechápu, proč ukončují něco, co dobře funguje! Nedávno jsem přešel na Windows 10 a nehodlám příští rok přejít na nesmysl! Myslím, že to bez aktualizací bude úplně stejné,“ uvedl Jan Š.

„Děkuji pěkně. My si necháme ty své desítky, a na jednom notebooku mám dokonce sedmičky. Nechci, aby mě zase chytil epileptický záchvat, až se budu muset zase potýkat s Windows 11 jako posledně,“ konstatovala Lenka H.

Ta nemá obavy ani z toho, že už pro desítky nebudou vycházet žádné aktualizace. „Už se těším, konečně mě přestanou dvakrát týdně otravovat. Kdykoliv vidím někde Windows XP, zvlhne mi samou nostalgií oko. Nic se jim už asi nevyrovná,“ povzdechla si Lenka H.

Popularita desítek vadne, roste zájem o Windows 11

Software

Výběr článků

Načítám