Hlavní obsah

Windows 11 posilují, na popularitu desítek ale stále nestačí

Zájem o operační systém Windows 11 měsíc od měsíce roste. Na popularitu předchůdce s číslovkou deset v názvu to ale stále nestačí. Podíl Windows 10 mezi ostatními systémy od Microsoftu klesá jen velmi pozvolna. Vyplývá to z dat analytického portálu StatCounter.

Microsoft představuje operační systém Windows 11Video: archiv tvůrců

Článek

Od svého vydání Windows 11 stále nepředstihl v oblíbenosti starší desítky. A to navzdory tomu, že na pultech obchodů jsou prakticky už jen počítače vybavené jedenáctkami. Nové stroje s desítkami se nevyrábějí už několik let, nabízejí se tak maximálně po bazarech.

Loni v prosinci měly jedenáctky podíl mezi ostatními systémy od Microsoftu 26,54 %, v lednu to bylo 27,83 % a v únoru 28,16 %. Poté ale začal nejnovější systém od amerického softwarového giganta ztrácet. V březnu tak podíl činil pouze 26,68 % a v dubnu už jen 26,19 %.

Windows 11 používá už 400 milionů lidí. Trhu ale stále vládnou desítky

Software

Zlom nastal podle analytického portálu StatCounter až v květnu, kdy si jedenáctky polepšily na 27,67 %.

A od té doby popularita Windows 11 prakticky neustále jen roste. V červnu to bylo 29,75 % a v červenci – podle zatím nejnovějších statistik – se dokonce podařilo přesáhnout třicetiprocentní hranici, podíl činil 30,83 %.

Foto: repro StatCounter

Popularita různých verzí operačního systému Windows

Microsoft ukončí podporu

Trhu aktuálně kraluje operační systém Windows 10 s podílem 68,34 %. Navzdory tomu, že si desítky stále drží neohroženě první místo, v meziměsíčním porovnání oslabily. V červenci totiž jejich podíl činil 64,99 %, o měsíc dříve to bylo 66,04 %. Je tedy evidentní, že zájem o desítky postupně klesá.

Už příští rok se chystá Microsoft ukončit pro Windows 10 podporu, stane se tak 14. října 2025. Poté už nebudou pro tuto platformu vycházet žádné aktualizace, tedy ani ty bezpečnostní. Pro Microsoft je tedy klíčové, aby uživatelé přešli na nejnovější jedenáctky.

Ukázka systému Windows 10Video: Microsoft

Pro úplnost dodejme, že trojlístek nejpopulárnějších systémů od Microsoftu aktuálně uzavírá Windows 7. Podíl sedmiček také překvapivě roste, v květnu dosáhl podílu 2,86 %, v červnu 2,96 % a v červenci 3,04 %.

Jedním z důvodů, proč popularita sedmiček roste, může být vyřazování notebooků a stolních PC z firem a úřadů. Ty se totiž snažily mít nainstalované vždy nejnovější verze operačních systémů, i když šlo o stroje z éry Windows 7, často na nich byly provozovány modernější osmičky či desítky.

Tyto platformy ale mají daleko vyšší nároky na hardware počítače. Nadšenci, kteří kupují počítače z druhé ruky a snaží se jim vrátit zašlou slávu – třeba jen kvůli tomu, aby je zařadili do sbírky –, totiž často instalují kvůli svižnějšímu chodu opětovně původní Windows 7.

Popularita Windows 7 stále roste. Překvapeni jsou i analytici

Software

Související články

Výběr článků

Načítám