Hlavní obsah

Vládám předají IP adresy i telefonní čísla. Telegram mění pravidla

Platforma Telegram se proslavila především svým důrazem na ochranu soukromí. V poslední době se však ocitla pod rostoucím tlakem vládních úřadů, které ji obviňují z nedostatečné spolupráce při boji proti zločinu. Zakladatel a generální ředitel platformy Pavel Durov se proto rozhodl změnit dosavadní přístup, nově začne poskytovat více informací o uživatelích. Avšak pouze o těch, kteří jsou podezřelí z nezákonných aktivit.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo Telegramu

Článek

„Zatímco 99,999 procenta uživatelů Telegramu nemá nic společného s trestnou činností, těch zbylých 0,001 procenta, kteří se podílí na nezákonných aktivitách, vrhá negativní stín na celou platformu a ohrožuje zájmy našich uživatelů, kterých je už miliarda,“ řekl Durov, kterého citoval server BBC.

Zdůraznil, že Telegram již upravil své podmínky používání, aby odradil zločince od zneužívání služby.

Spolupráce s vládními a justičními orgány bude podle něj zahrnovat předávání citlivých informací, jako jsou IP adresy a telefonní čísla uživatelů, vždy však v souladu s právními předpisy jednotlivých zemí.

Šéf telegramu byl propuštěn z vazby, Francii ale nesmí opustit

Evropa

Tato změna představuje zásadní obrat oproti dřívější politice Telegramu, který dlouhodobě ignoroval žádosti vlád o poskytování uživatelských dat. Kvůli tomu byla tato komunikační platforma tak často kritizována. Agentura Bloomberg například uvedla, že platforma dlouhodobě vykazovala laxní přístup k moderování obsahu a blokování nežádoucích příspěvků.

V reakci na rostoucí tlak na platformu Telegram a na své osobní problémy Durov oznámil i další změny v provozu aplikace. Kromě nových pravidel pro spolupráci s justičními orgány platforma nedávno zakázala nahrávání nových médií a zpřísnila podmínky pro užívání automatizovaných botů. Durov uvedl, že tato opatření mají za cíl omezit zneužívání platformy k šíření nelegálního obsahu a zamezit působení podvodných profilů.

Zatkli ho ve Francii

Tento krok přichází jen několik týdnů po Durovově zatčení ve Francii, kde čelí obvinění ze spoluúčasti na šíření materiálů souvisejících se sexuálním zneužíváním dětí.

Zatímco vyšetřování pokračuje a Durov je nucen zůstat ve Francii, nadále vehementně odmítá jakoukoli odpovědnost za zločiny, které jsou na jeho platformě páchány. „Je šokující a zavádějící, že mne úřady činí odpovědným za činy třetích stran,“ komentoval své zatčení Durov krátce po propuštění na svobodu.

Kritici však dlouhodobě poukazují na fakt, že Telegram se stal útočištěm nejen pro dezinformační kampaně, ale také pro šíření dětské pornografie a extremistických materiálů. Funkce umožňující vytváření skupin až s 200 000 členy tuto situaci podle odborníků jen zhoršuje.

Foto: Tatan Syuflana, ČTK/AP

Pavel Durov

Pro srovnání, konkurenční platforma WhatsApp, kterou vlastní americká společnost Meta, omezuje počet členů v jedné skupině na 1000, čímž je její moderování jednodušší.

Rok 2023 přinesl pro Telegram další problémy, a to především kvůli rostoucímu zájmu úřadů o extremistické kanály, které platforma hostuje. Například ve Velké Británii byla platforma obviněna z toho, že prostřednictvím krajně pravicových kanálů přispěla k násilí v anglických městech.

V srpnu letošního roku se pak Telegram ocitl v centru pozornosti ukrajinských úřadů, které platformu zakázaly na zařízeních patřících státním institucím. Úřady platformu obvinily, že by mohla představovat bezpečnostní riziko.

Durov, jenž se narodil v roce 1984 v tehdejším Sovětském svazu a nyní žije mimo Rusko, vedl Telegram vždy s důrazem na ochranu soukromí a svobody projevu. Právě tato filozofie vedla k opakovaným konfliktům s vládami po celém světě – od Evropské unie až po autoritářské režimy v Rusku či Íránu.

Prostředek pro organizaci protestů

Platforma Telegram se často stává prostředkem organizace protestů proti vládním režimům, což je důvodem, proč ji vlády v těchto zemích opakovaně napadají. Na druhé straně je ale platforma rovněž zneužívána extremistickými skupinami, které ji využívají k šíření nenávistných ideologií a plánování násilných akcí.

Durov stál za ruskou sociální sítí VK, která byla dříve známá jako VKontakte. Tento tvůrce narozený v Rusku byl ale ze sítě VK vytlačen již před lety spojenci ruského prezidenta Vladimira Putina. Následně však vytvořil úspěšnou chatovací aplikaci Telegram, stejnojmenná společnost má nyní sídlo v Dubaji.

Ruské úřady se v roce 2018 pokusily Telegram zablokovat, když se však tento zákaz ukázal jako neefektivní, o dva roky později své pokusy vzdaly. Durov tehdy naznačil, že bude spolupracovat na boji proti terorismu a extremismu, což vedlo k postupnému uvolnění vztahů s Kremlem. Přesto však Telegram zůstává pod drobnohledem mnoha vlád.

Foto: Albert Gea, Reuters

Pavel Durov

Konspirace, falešné zprávy i zločiny. Proč je telegram kontroverzní?

Software

Související články

Výběr článků

Načítám