Hlavní obsah

„Uživatelé stejně nakonec přejdou.“ Microsoft se konce Windows 10 nebojí

Operačnímu systému Windows 11 se stále nepodařilo překonat popularitu předchozích desítek. A to ani navzdory tomu, že již příští rok má být ukončena podpora Windows 10. Microsoft se ale nebojí. Softwarový gigant totiž předpokládá, že uživatelé stejně nakonec na jedenáctky přejdou.

Ukázka systému Windows 10Video: Microsoft

Článek

„Nepřekvapuje mě to,“ reagoval na dotaz serveru Express ohledně aktuální situace na trhu s operačními systémy Aaron Woodman, viceprezident Microsoftu pro marketing Windows.

Podle něj se totiž opakuje stejná situace, jakou americký softwarový gigant zažil již v minulosti, když končila podpora systému Windows 7 – ten ještě krátce před ukončením podpory patřil k nejpopulárnějším systémům od Microsoftu, a i v současnosti má vyšší podíl na trhu než novější osmičky, jak Novinky.cz upozornily již dříve.

„Měli jsme spoustu uživatelů Windows 7 i po uvedení Windows 10, a to až do konce data podpory pro Windows 7. Pak se to ale zlomilo. Ve skutečnosti jsou současná data lepší než v éře sedmiček,“ doplnil Woodman.

Popularita Windows 7 stále roste. Překvapeni jsou i analytici

Software

Podpora skončí v říjnu 2025

Popularita Windows 10 se dlouhodobě pohybuje nad 60 %, žádný jiný systém od Microsoftu není aktuálně populárnější.

Společnost již před lety rozhodla, že životní cyklus tohoto operačního systému bude ukončen v úterý 14. října 2025. Toto datum nezvolil Microsoft náhodou, velké aktualizace svých programů totiž pravidelně vydává vždy druhé úterý v měsíci. A přesně to odpovídá i zvolenému datu.

Premiéru si desítky odbyly 29. července 2015. Příští rok to tedy bude přesně deset let, co Microsoft bude držet jejich podporu.

Konec podpory se týká nejnovější verze 22H2, která byla vydána na podzim 2022. Starší neaktualizované verze desítek totiž přišly o podporu již v minulých letech.

Foto: archiv tvůrců

Operační systém Windows 10

Bezpečnostní riziko

Už příští rok na podzim tak čeká desítky stejný osud jako před pár lety Windows 7 či Windows 8. Ukončení podpory ze strany Microsoftu znamená, že už pro danou platformu nebudou vydávány žádné další aktualizace.

Používat Windows 7 či 8 je tedy v současnosti bez nadsázky bezpečnostní hazard. Ukončení podpory souvisí nejen s vylepšeními systému, ale také se zabezpečením. Pokud tedy bude u sedmiček či osmiček objevena nějaká bezpečnostní trhlina, uživatelé jsou vystaveni riziku zneužití počítačovými piráty.

Zcela ochránit uživatele v nepodporovaném systému nedokáže ani sebelepší antivirový program. Ve chvíli, kdy problém bude přímo v operačním systému, bude relativně složité nebo nemožné se chránit proti některým typům útoků prostřednictvím antivirových nástrojů.

Vhodným řešením z bezpečnostního hlediska je tak nainstalovat novější operační systém. Případně přejít na nějakou konkurenční alternativu.

Microsoft představuje operační systém Windows 11Video: archiv tvůrců

Windows 11 posilují, na popularitu desítek ale stále nestačí

Software

Související články

10 virů, které útočí na Windows nejčastěji

Největšími riziky pro počítače s operačním systémem Windows byly v červenci škodlivé kódy, které kradou přihlašovací údaje. Virovým statistikám přitom kraluje...

Výběr článků

Načítám