Hlavní obsah

Uzavřenost systémů od Applu má bezpečnostní výhody, shodují se experti

Praha

Apple je v Evropské unii pod velkým tlakem, antimonopolní regulátor se totiž snaží americkou společnost donutit k otevření operačních systémů – díky tomu by se například iPhony z uživatelského hlediska více podobaly konkurenčním modelům s Androidem. Bezpečnostní experti, které Novinky.cz oslovily, se však shodují, že právě uzavřenost systému uživatele do značné míry chrání.

Foto: archiv výrobce

Ilustrační foto

Článek

„Uzavřenost platformy iOS má v porovnání s otevřeným Androidem určité bezpečnostní výhody. Ačkoli hrozby pro systém společnosti Apple existují, není jich tolik jako na telefonech s Androidem. Od nejrůznějších druhů malwaru až po podvodné a zavirované aplikace, které lze nainstalovat mimo oficiální obchod Google Play,“ konstatoval Michal Salát, ředitel výzkumu hrozeb v antivirové společnosti Gen, která stojí za populárním programem Avast.

Podobný názor má i další bezpečnostní expert. „Větší otevřenost systému může samozřejmě ovlivnit jeho bezpečnost. Plná otevřenost platformy Android má na rozdíl od platformy iOS za následek to, že uživatelé mají k dispozici množství různě kvalitních aplikací a široký výběr. Zároveň se tím tento operační systém stává z pohledu bezpečnosti komplexnějším a méně přehledným,“ podotkl Martin Jirkal, vedoucí analytického týmu v pražské výzkumné pobočce Esetu.

Ten zároveň upozornil, že právě otevřenost systému dává uživatelům široké možnosti, což však může být v konečném důsledku bezpečnostní problém. „Uživatelé mají možnost instalovat aplikace s minimální kontrolou a revizí kódu. Uniformita systémů od Applu nedává uživatelům tolik na výběr, ale vše podléhá centrálnímu bezpečnostnímu dohledu. Útočná plocha je tím pádem menší a lépe kontrolovatelná,“ doplnil Jirkal.

Technologičtí giganti čelí antimonopolním žalobám v USA i EU

Internet a PC

Hrozby se nevyhýbají ani platformě iOS

Je však nutné zdůraznit, že kybernetické hrozby se nevyhýbají ani platformě iOS – typicky jde o útoky pomocí metod sociálního inženýrství, protože často přicházejí přes malvertising (reklamní viry), messengery nebo e-maily. „V takových případech je uzavřenost systému problematická, protože komplikuje práci bezpečnostním řešením,“ upozornil Salát.

Pokud se lidé rozhodnou využívat na iPhonech alternativní obchody, otevře se další možnost infiltrace škodlivého kódu do zařízení. „Umožnění používání obchodů s aplikacemi třetích stran na iOS sice uvolní cestu mnoha vývojářům, ale uživatelé se budou muset spolehnout na bezpečnost a ověřovací mechanismy daného obchodu,“ pokračoval bezpečnostní expert ze společnosti Gen.

Jak funguje otevřenější systém v podání Applu, ukazují již nyní počítače s platformou macOS, alespoň tedy co se kyberbezpečnosti týče. „Platforma macOS je pak jako konkurence k operačnímu systému Windows o něco otevřenější. Obecně se na ni útočníci zaměřují více než na platformu iOS,“ uvedl Jirkal.

„Na druhou stranu je uživatelů s touto platformou daleko méně než uživatelů s operačním systémem Windows a útočné nástroje nejsou tak vyvinuté. To se pak samozřejmě do počtu i frekvence útoků promítá. Zpravidla se nové útoky objevují se zpožděním a v omezenější míře,“ doplnil bezpečnostní expert Esetu.

Takto se mají podle EK systémy změnit

Uzavřenost operačních systémů od Applu je dlouho trnem v oku Evropské unii (EU). Celá situace došla až tak daleko, že se antimonopolní regulátoři EU rozhodli amerického technologického giganta poučovat, jak přesně musí své systémy upravit, aby je otevřel konkurenci podle evropských pravidel. Novinky.cz na to upozornily již ve čtvrtek.

V rámci EU vede Evropská komise (EK) s Applem řízení prostřednictvím nařízení o digitálních trzích DMA, kterým svazuje technologické giganty striktními pravidly. „Je to poprvé, co využíváme řízení v rámci DMA, abychom Apple nasměřovali k účinnému dodržování jeho závazků v oblasti interoperability prostřednictvím konstruktivního dialogu,“ prohlásila místopředsedkyně EK Margrethe Vestagerová.

Vysoké ceny kvůli iPhonům? Apple chce zamést žalobu pod stůl

Software

Na konkrétních příkladech pak EK uvedla, jak by měla společnost Apple své operační systémy upravit, aby vyhovovaly evropským regulacím. Například v rámci mobilní platformy iOS, kterou využívají iPhony, by měla usnadnit připojování k chytrým hodinkám, sluchátkům a náhlavním soupravám pro virtuální realitu od konkurenčních výrobců, aby se mohly napárovat přímo na aplikace a funkce od Applu.

Jde tedy o to, aby se například sluchátka od konkurence nezobrazovala v systému jinak než ta od Applu. A to včetně stavu baterie, možností připojení apod. Právě snadná konektivita je jednou z největších předností, které originální sluchátka od Applu proti konkurenci nabízejí.

V rámci druhého řízení má americký technologický gigant zajistit interoperabilitu – tedy schopnost různých systémů vzájemně spolupracovat – u platforem iOS a iPadOS. Týkat se to má především vývojářů třetích stran, kterým by měl Apple otevřít svůj systém pro různé úpravy a nastavení, jako je tomu dlouhé roky například u konkurenčních přístrojů s Androidem.

Na tlak EK k otevření operačních systémů zástupci Applu jen lakonicky reagovali, že budou i nadále „pokračovat v konstruktivní spolupráci s Komisí“.

Obří pokuta i zákaz činnosti

Pokud by Apple EK neustoupil, hrozily by mu v EU drakonické pokuty, a to až do výše 10 % z celosvětového ročního obratu. Pokuty přitom mohou být udělovány opakovaně. Jen za poslední čtvrtletí měl Apple tržby ve výši 85,8 miliardy dolarů (téměř 2 biliony Kč). Už nyní je tak jasné, že případná sankce by se patrně pohybovala v miliardách. Pokud ani poté nebude sjednána náprava, může být Applu dokonce v EU zakázána činnost.

Podobné tlaky na otevřenost systému jako v EU však sílí vůči Applu také v USA, kde americký technologický gigant čelí antimonopolní žalobě. Podle ní uzavřený ekosystém „udržuje nezákonný monopol na úkor spotřebitelů, vývojářů i konkurenčních výrobců“, jak Novinky.cz informovaly již dříve.

Vysoké ceny kvůli iPhonům? Apple chce zamést žalobu pod stůl

Software

Související články

Výběr článků

Načítám