Hlavní obsah

Tvůrce Telegramu zůstává ve vězení. Úřady důvod zadržení nevysvětlily

Paříž

Miliardář Pavel Durov, který stojí za aplikací pro posílání šifrovaných zpráv Telegram, byl zatčen v sobotu večer na letišti v Paříži, v neděli pak francouzské úřady bez bližších podrobností prodloužily vazbu na 96 hodin. Oficiálně však důvod zadržení nekomentovaly.

Foto: Tatan Syuflana, ČTK/AP

Pavel Durov

Článek

Ani samotný Telegram v oficiálním prohlášení neuvedl žádné podrobnosti o zatčení. Zástupci společnosti k zadržení svého šéfa pouze stoicky uvedli, že „dodržují zákony Evropské unie“ a že Durov „nemá co skrývat“.

Ohledně zadržení je tak podle agentury Reuters v současnosti daleko více otázek než odpovědí. A francouzské úřady zatím mlčí…

Jisté tedy v tuto chvíli není nejen to, jakému obvinění má Durov čelit, ale ani jaký trest mu hrozí.

Vymažte své konverzace z Telegramu, nařídili ruským činitelům

Válka na Ukrajině

Nedostatečná moderace Telegramu?

Francouzské televizní stanice TF1 TV a BFM TV už během víkendu uvedly, že zatčení přímo souvisí s platformou Telegram, konkrétně se má týkat nedostatku moderátorů, kvůli čemuž aplikace „přispívá k páchání trestné činnosti“. Oficiálně to ale úřady nepotvrdily.

Policisté Durova tedy jinými slovy obviňují z toho, že nedostatečná moderace Telegramu hraje do karet nekalým živlům, kteří si přes tuto síť domlouvají své kšefty.

Durov byl zadržen na pařížském letišti ve svém soukromém tryskáči v sobotu večer, když cestoval z Ázerbájdžánu.

Sluší se připomenout, že Durov stál za ruskou sociální sítí VK, která byla dříve známá jako VKontakte. Tento tvůrce narozený v Rusku byl ale ze sítě VK vytlačen již před lety spojenci ruského prezidenta Vladimira Putina. Následně však vytvořil úspěšnou chatovací aplikaci Telegram.

Telegram má nyní sídlo v Dubaji.

Tlačily na mě vlády, tvrdil Durov

Durov se nechal již dříve slyšet, že některé vlády na něj tlačí právě kvůli Telegramu. Konkrétnější však nebyl. Vydal pouze prohlášení, že jeho aplikace „zůstane neutrální platformou, a nikoliv hráčem v geopolitice“.

Magazín Forbes odhaduje majetek Durova na 15,5 miliardy dolarů, tedy v přepočtu na více než 346 miliard korun.

Telegram sám sebe označuje za aplikaci pro zasílání zpráv zaměřenou na rychlost a soukromí a tvrdí, že její speciální tajné chaty používají end-to-end šifrování, které není uloženo na jejích serverech.

Na Telegramu je na 900 milionů aktivních účtů z různých koutů světa.

Přestaňte používat WhatsApp, Signal i Telegram, tlačí na ministry francouzská premiérka

Software

Související články

Šéf Telegramu byl zatčen v Paříži

Miliardář Pavel Durov byl zatčen v sobotu večer na letišti v Paříži. Ochránci zákona si pro zakladatele a generálního ředitele aplikace pro zasílání zpráv...

Výběr článků

Načítám