Hlavní obsah

Tvůrce Telegramu ve Francii obvinili z 12 trestných činů

Paříž

Po dvou dnech prolomila francouzská prokuratura hradbu mlčení a zveřejnila detaily o sobotním zadržení miliardáře a tvůrce Telegramu Pavla Durova. Obviňuje ho z 12 trestných činů. K případu se vyjádřil také francouzský prezident Emmanuel Macron, podle něj nebylo zatčení „politicky motivováno“.

Foto: Albert Gea, Reuters

Pavel Durov

Článek

Francouzská policie vydala v úterý prohlášení, že Durov „čelí obvinění z nespolupráce v souvislosti s kybernetickými a finančními trestnými činy na Telegramu“. V současnosti je podle agentury Reuters miliardář ve vazbě, která byla v neděli prodloužena až do středy.

Pařížská prokurátorka Laure Beccuauová následně upřesnila, že Durov je vyšetřován pro podezření z 12 trestných činů. Ty se týkají mimo jiné i správy platformy Telegram, která „umožňuje nezákonné transakce a praní špinavých peněz, držení a šíření dětské pornografie či drogovou kriminalitu“.

Policisté Durova tedy jinými slovy obviňují z toho, že nedostatečná moderace Telegramu hraje do karet nekalým živlům, které si přes tuto síť domlouvají své kšefty.

Tvůrce Telegramu zůstává ve vězení. Úřady důvod zadržení nevysvětlily

Software

Kritika z Ruska

Zadržení nenechalo chladného ani Macrona, protože Francie byla v souvislosti s tím kritizována, že nedbá na svobodu slova a že vazba Durova je politicky motivována. Kritické hlasy se ozývaly především z Ruska, kde Telegram patří k nejpopulárnějším komunikačním platformám.

„Zatčení šéfa Telegramu na francouzské půdě se odehrálo v rámci soudního vyšetřování. V žádném případě nejde o politické rozhodnutí. Je nyní na soudcích, aby v této věci rozhodli,“ uvedl francouzský prezident na síti X.

Durov byl zadržen na pařížském letišti ve svém soukromém tryskáči v sobotu večer, když cestoval z Ázerbájdžánu.

Durov stál za ruskou sociální sítí VK, která byla dříve známá jako VKontakte. Tento tvůrce narozený v Rusku byl ale ze sítě VK vytlačen již před lety spojenci ruského prezidenta Vladimira Putina. Následně však vytvořil úspěšnou chatovací aplikaci Telegram.

Telegram má nyní sídlo v Dubaji.

Foto: Tatan Syuflana, ČTK/AP

Pavel Durov

Tlačily na mě vlády, tvrdil Durov

Durov se nechal již dříve slyšet, že některé vlády na něj tlačí právě kvůli Telegramu. Konkrétnější však nebyl. Vydal pouze prohlášení, že jeho aplikace „zůstane neutrální platformou, a nikoliv hráčem v geopolitice“.

Magazín Forbes odhaduje majetek Durova na 15,5 miliardy dolarů, tedy v přepočtu na více než 346 miliard korun.

Telegram sám sebe označuje za aplikaci pro zasílání zpráv zaměřenou na rychlost a soukromí a tvrdí, že její speciální tajné chaty používají end-to-end šifrování, které není uloženo na jejích serverech.

Na Telegramu je na 900 milionů aktivních účtů z různých koutů světa.

Vymažte své konverzace z Telegramu, nařídili ruským činitelům

Válka na Ukrajině

Související články

Šéf Telegramu byl zatčen v Paříži

Miliardář Pavel Durov byl zatčen v sobotu večer na letišti v Paříži. Ochránci zákona si pro zakladatele a generálního ředitele aplikace pro zasílání zpráv...

Výběr článků

Načítám