Hlavní obsah

To se New Yorku nepovedlo. Oficiální chatbot nabádá podnikatele k porušení zákona

New York

Vedení města New York odmítá vyřadit z provozu svůj chatbot podporovaný umělou inteligencí (AI) poté, co se ukázalo, že uživatelům poskytuje nepravdivé informace o právních předpisech. Informovala o tom agentura AP, podle níž oficiální asistent pro podnikatele v některých případech nabádá k porušování zákonů.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Spuštění chatovacího programu oznámil newyorský starosta Eric Adams loni v říjnu jako součást plánu, jak využít AI ke zlepšení práce úřadů v nejlidnatějším městě Spojených států.

Chatbot přitom prezentoval jako nástroj, který bude v automaticky generovaných odpovědích Newyorčanům poskytovat veškeré potřebné informace pro založení a provozování podniku v souladu s místními předpisy.

Nástroj uživatele upozorňuje, že může vytvářet nepřesná či škodlivá sdělení, což se podle médií také děje. Jako první na nepřesnosti upozornil minulý týden web The Markup specializující se na zpravodajství ze světa technologií, přičemž uvádí několik příkladů.

Umělá inteligence naklonuje hlas člověka. Stačí jí 15 sekund

Software

Spropitné i dávky

Chatbot například uvedl, že pronajímatelé nemovitostí mohou odmítnout zájemce o pronájem, kteří pobírají jisté typy sociálních dávek, jakkoli newyorské zákony zakazují diskriminaci nájemníků na základě zdrojů příjmu.

Na otázku, zda je povoleno odebírat zaměstnancům část spropitného, zase program nepravdivě odpověděl, že ano.

Další příklady přidává AP, podle níž virtuální asistent přišel s nepravdivým tvrzením, že zákony umožňují zaměstnavatelům propouštět pracovníky, kteří si stěžují na sexuální obtěžování nebo nenahlásí těhotenství. Některé odpovědi hraničily s absurditou, jako třeba ta, že podnik může naservírovat zákazníkům sýr ohlodaný krysou, napsala AP.

Starosta Adams se k situaci vyjádřil v úterý, přičemž hájil rozhodnutí ponechat program v provozu. Uznal, že algoritmicky generované odpovědi byly „v některých oblastech nesprávné“, odhalování chyb za chodu však prezentoval jako běžnou součást procesu. Správci příslušného webu nicméně zesílili varování, že odpovědi předkládané AI nepředstavují právní poradenství.

Akademička Julia Stoyanovichová, která vede „středisko pro odpovědnou AI“ při Newyorské univerzitě, označila postup úřadů za nezodpovědný. „Vypouští software, který není prověřený, bez patřičného dozoru,“ řekla AP.

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V květnu 2024 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4o. Ten je schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem. Zvládá simulovat i emoce.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, v placené verzi ale můžete systém využívat i ve chvíli, kdy je velmi zatížen. Ostatní musí čekat na uvolnění kapacity. Předplatné, které nabízí i další výhody, vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 455 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

AI se vyvíjí rychleji, než ji stačíme chápat, zní ze škol. Chystá se návod

Software

Související články

Deepfake? Většina Čechů neví, o co jde

Co znamená pojem deepfake? Většina Čechů to překvapivě neví, přestože pro rozeznání věrohodnosti informací v době sociálních sítích je to klíčové. Poměrně...

Výběr článků

Načítám