Hlavní obsah

Stejně jako Android. iPhony se musí takto změnit, nařizuje EU

Brusel

Uzavřenost operačních systémů od Applu je dlouho trnem v oku Evropské unii (EU). Celá situace došla až tak daleko, že se antimonopolní regulátoři EU rozhodli amerického technologického giganta poučovat, jak přesně musí své systémy upravit, aby je otevřel konkurenci podle evropských pravidel. A když Apple odmítne? Hrozí mu obrovská pokuta. Opakovaně.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Logo firmy Apple

Článek

V rámci EU vede Evropská komise (EK) s Applem řízení prostřednictvím nařízení o digitálních trzích DMA, kterým svazuje technologické giganty striktními pravidly.

„Dnes je to poprvé, co využíváme řízení v rámci DMA, abychom Apple nasměřovali k účinnému dodržování jeho závazků v oblasti interoperability prostřednictvím konstruktivního dialogu,“ prohlásila podle agentury Reuters místopředsedkyně EK Margrethe Vestagerová.

Vysoké ceny kvůli iPhonům? Apple chce zamést žalobu pod stůl

Software

Na konkrétních příkladech pak EK uvedla, jak by měla společnost Apple své operační systémy upravit, aby vyhovovaly evropským regulacím. Například v rámci mobilní platformy iOS, kterou využívají iPhony, by měla usnadnit připojování k chytrým hodinkám, sluchátkům a náhlavním soupravám pro virtuální realitu od konkurenčních výrobců, aby se mohly napárovat přímo na aplikace a funkce od Applu.

Jde tedy o to, aby se například sluchátka od konkurence nezobrazovala v systému jinak než ta od Applu. A to včetně stavu baterie, možností připojení apod. Právě snadná konektivita je jednou z největších předností, které originální sluchátka od Applu proti konkurenci nabízejí.

Stejně jako na Androidu

V rámci druhého řízení má americký technologický gigant zajistit interoperabilitu – tedy schopnost různých systémů vzájemně spolupracovat – u platforem iOS a iPadOS. Týkat se to má především vývojářů třetích stran, kterým by měl Apple otevřít svůj systém pro různé úpravy a nastavení, jako je tomu dlouhé roky například u konkurenčních přístrojů s Androidem.

„Efektivní interoperabilita je klíčová, hraje důležitou roli například u chytrých telefonů a jejich operačních systémů,“ zdůraznila Vestagerová.

Na tlak EK k otevření operačních systémů zástupci Applu jen lakonicky reagovali, že budou i nadále „pokračovat v konstruktivní spolupráci s Komisí“.

Již dříve americký podnik nicméně upozornil, že snahy EK v podstatě ohrožují celou podstatu jejich podnikání. „Jde o zásady, které odlišují produkty Applu na silně konkurenčních trzích,“ uvedli zástupci společnosti.

Ti dlouhodobě tvrdí, že právě uzavřený ekosystém dovoluje firmě udržovat vyšší bezpečnost jejích uživatelů. Velká otevřenost – kterou nabízí například konkurenční Android – by naopak podle nich způsobila, že majitelé iPhonů budou vystaveni daleko více kybernetickým hrozbám.

Co je DSA a DMA?

V roce 2023 začaly platit dva nové zákony, které jsou označovány jako bič na internetové giganty. Jde jmenovitě o akt o digitálních službách (Digital Services Act; DSA) a akt o digitálních trzích (Digital Markets Act; DMA).

Zatímco cílem DSA je zajistit transparentnost, bezpečnost uživatelů a odpovědnost pro on-line platformy, DMA je zákon o hospodářské soutěži určující jasná pravidla, podle kterých mohou velké on-line platformy fungovat.

Oba právní předpisy pochopitelně budou mít značný dopad na podnikání v celé Evropě a pravděpodobně i ve světě, neboť stanoví nové standardy pro digitální spotřebitelské podnikání.

Tlaky sílí také v USA

Podobné tlaky na otevřenost systému jako v EU však sílí vůči Applu také v USA, kde americký technologický gigant čelí antimonopolní žalobě. Podle ní uzavřený ekosystém „udržuje nezákonný monopol na úkor spotřebitelů, vývojářů i konkurenčních výrobců“, jak Novinky.cz informovaly již dříve.

Pokud by Apple EK neustoupil, hrozily by mu v EU drakonické pokuty, a to až do výše 10 % z celosvětového ročního obratu. Pokuty přitom mohou být udělovány opakovaně. Jen za poslední čtvrtletí měl Apple tržby ve výši 85,8 miliardy dolarů (téměř 2 biliony Kč). Už nyní je tak jasné, že případná sankce by se patrně pohybovala v miliardách. Pokud ani poté nebude sjednána náprava, může být Applu dokonce v EU zakázána činnost.

Technologičtí giganti čelí antimonopolním žalobám v USA i EU

Internet a PC

Související články

Výběr článků

Načítám