Hlavní obsah

Šéf Telegramu byl zatčen v Paříži

Paříž

Miliardář Pavel Durov byl zatčen v sobotu večer na letišti v Paříži. Ochránci zákona si pro zakladatele a generálního ředitele aplikace pro zasílání zpráv Telegram došli až na palubu jeho soukromého tryskáče. Upozornila na to agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Pavel Durov a logo aplikace Telegram

Článek

Podle agentury Reuters, která se odvolává na francouzské televize TF1 TV a BFM TV, byl Durov ve Francii „cílem předběžného policejního vyšetřování“.

To se má týkat přímo platformy Telegram, konkrétně nedostatku moderátorů, kvůli čemuž aplikace „přispívá k páchání trestné činnosti“. Policisté Durova tedy jinými slovy obviňují z toho, že nedostatečná moderace Telegramu hraje do karet nekalým živlům, kteří si přes tuto síť domlouvají své kšefty.

TF1 uvedla, že Durov cestoval z Ázerbájdžánu a byl zatčen kolem 20. hodiny.

Foto: Profimedia.cz

Pavel Durov na archivním snímku

V Brazílii zakázali Telegram, nespolupracuje s policií

Zahraniční

Zakladatel sociální sítě VK

Sluší se připomenout, že Durov stál za ruskou sociální sítí VK, která byla dříve známá jako VKontakte. Tento tvůrce narozený v Rusku byl ale ze sítě VK vytlačen již před lety spojenci ruského prezidenta Vladimira Putina. Následně ale vytvořil úspěšnou chatovací aplikaci Telegram.

Telegram má nyní sídlo v Dubaji. Zástupci společnosti nicméně na žádost agentury Reuters o komentář nereagovali.

Oficiální prohlášení zatím nepřineslo ani francouzské ministerstvo vnitra či místní policie.

Tlačily na mě vlády, tvrdil Durov

Durov se nechal již dříve slyšet, že některé vlády na něj tlačí právě kvůli Telegramu. Konkrétnější však nebyl. Vydal pouze prohlášení, že jeho aplikace „zůstane neutrální platformou, a nikoliv hráčem v geopolitice“.

Magazín Forbes odhaduje majetek Durova na 15,5 miliardy dolarů, tedy v přepočtu na více než 346 miliard korun.

Telegram sám sebe označuje za aplikaci pro zasílání zpráv zaměřenou na rychlost a soukromí a tvrdí, že její speciální tajné chaty používají end-to-end šifrování, které není uloženo na jejích serverech.

Na Telegramu je na 900 milionů aktivních účtů z různých koutů světa.

Přestaňte používat WhatsApp, Signal i Telegram, tlačí na ministry francouzská premiérka

Software

Související články

Legendární ICQ končí

Už příští měsíc se uzavře jedna velká historie internetového světa, po 28 letech bude ukončen provoz chatovací aplikace ICQ. Ta se ještě před dekádou těšila...

Výběr článků

Načítám