Hlavní obsah

Povstane jako Fénix? Zájem o Windows 7 překvapivě roste

Operační systém Windows 7 měl už dávno upadnout v zapomenutí, vždyť jde už čtvrtým rokem o nepodporovanou platformu. Přesto nyní překvapivě popularita sedmiček pozvolna roste. Vyplývá to z údajů analytického serveru StatCounter.

Foto: archiv výrobce

Operační systém Windows 7

Článek

Operační systém Windows 7 je v rámci platforem od Microsoftu stále ještě třetí nejpopulárnější, byť je jeho podíl velmi nízký.

Zajímavým paradoxem ale je, že od ukončení podpory v roce 2020 podíl tohoto systému neustále klesal. Zlom nastal až vloni před Vánocemi. Z říjnových 3,01 % totiž v listopadu vyskočil podle StatCounteru na 3,16 % a v prosinci dokonce na 3,35 %.

Následně ale začal podíl na trhu opětovně klesat, a to až pod pomyslnou hranici tří procent. V posledních třech měsících to ale zase vypadá, že sedmičky povstanou z popela jako legendární Fénix. Z dubnových 2,81 % poskočily v květnu na 2,86 % a v červnu – podle zatím posledních dostupných statistik – na 2,96 %.

Nešlo o první globální IT katastrofu. Šéf Crowdstriku byl i při kolapsu Windows XP

Software

Počítač do sbírky?

Jedním z důvodů, proč popularita sedmiček roste, může být vyřazování notebooků a stolních PC z firem a úřadů. Ty se totiž snažily mít nainstalované vždy nejnovější verze operačních systémů, i když šlo o stroje z éry Windows 7, často na nich byly provozovány modernější osmičky či desítky.

Tyto platformy ale mají daleko vyšší nároky na hardware počítače. Nadšenci, kteří kupují počítače z druhé ruky a snaží se jim vrátit zašlou slávu – třeba jen kvůli tomu, aby je zařadili do sbírky – totiž často instalují kvůli svižnějšímu chodu opětovně původní Windows 7.

Zda bude popularita i nadále růst, se ukáže samozřejmě až v nadcházejících týdnech a měsících. I tak má ale platforma Windows 10 výrazný náskok, nejpopulárnější operační systém od Microsoftu běží na 66,04 % strojů.

Ukázka systému Windows 10Video: Microsoft

Bezpečnostní riziko

Ukončení podpory ze strany Microsoftu znamená, že už pro danou platformu nebudou vydávány žádné další aktualizace.

Používat Windows 7 je tedy bez nadsázky bezpečnostní hazard. Ukončení podpory souvisí nejen s vylepšeními systému, ale také se zabezpečením. Pokud tedy bude u sedmiček objevena nějaká bezpečnostní trhlina, uživatelé jsou vystaveni riziku zneužití počítačovými piráty.

Ochránit zcela uživatele v nepodporovaném systému nedokáže ani sebelepší antivirový systém. Ve chvíli, kdy problém bude přímo v operačním systému, bude relativně složité nebo nemožné se chránit proti některým typům útoků prostřednictvím antivirových nástrojů.

Vhodným řešením z bezpečnostního hlediska je tak nainstalovat novější operační systém. Případně přejít na nějakou konkurenční alternativu.

„Můj počítač to nezvládne.“ Většina lidí se nechce Windows 10 vzdát

Software

Související články

Výběr článků

Načítám