Hlavní obsah

„Porušuje zákon.“ Rusko zablokovalo šifrovanou chatovací aplikaci Signal

Moskva

Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor v zemi zablokoval službu šifrovaného zasílání zpráv Signal. Důvodem je podle něj porušování ruských zákonů, uvedla agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Signal nezabránil „využívání aplikace pro teroristické a extremistické účely“, tvrdí Roskomnadzor ve vyjádření citovaném serverem The Moscow Times. Definice extremismu a terorismu ruskými úřady je poměrně široká - za extremistické v poslední době označily například „mezinárodní LGBT hnutí“, jako extremistickou nebo teroristickou Moskva označuje kritiku ruského vpádu na Ukrajinu.

Již v pátek odpoledne hlásily stovky uživatelů Signalu v Rusku potíže při používání aplikace. Stránky monitorující fungování internetových služeb odpoledne evidovaly kolem 1500 stížností, zejména z Moskvy a Petrohradu.

Lidé houfně prchají z WhatsAppu. Signal posílil o 4200 procent

Software

Zároveň uživatelé uváděli, že aplikaci bylo nadále možné používat přes zahraniční vzdálené připojení VPN nebo při používání režimu obcházení cenzury, který je součástí aplikace. Bez VPN také nešlo zaregistrovat nový účet.

Nezávislý zpravodajský web Vjorstka s odvoláním na zdroje z ruské technologické firmy VK uvedl, že videoserver YouTube a komunikační aplikace WhatsApp by mohly být už v září rovněž zablokovány. Naopak zdroje Vjorstky z ruského parlamentu a osoba blízká Kremlu to ale popřely.

Jak funguje Signal

Tato aplikace je na trhu od roku 2014. O rostoucí popularitu Signalu se mimo jiné přičinil i Elon Musk, který ho doporučuje, stejně jako Edward Snowden.

Pokud si svého soukromí opravdu ceníte, je pro vás Signal to pravé: neshromažďuje totiž o uživatelích žádné informace. Pro větší soukromí si také lze nastavit automatické mazání zpráv ve zvoleném časovém intervalu.

Aplikace je včetně protokolu open source a spustíte ji na všech mobilních zařízeních i na PC. Nevýhodou může pro někoho být absence animovaných emotikonů, které je ale možné do aplikace importovat ze svého zařízení.

Signal je k dispozici jak pro platformu Android, tak i pro iOS a nainstalovat jde také na stolní počítač.

Problémy s YouTube

Už ve čtvrtek uživatelé v Rusku hlásili hromadný výpadek YouTube, jehož provozovatelem je společnost Google z americké technologické skupiny Alphabet. V posledních týdnech se navíc rychlost stahování dat z webu YouTube výrazně snížila, z čehož ruští zákonodárci obviňují vlastníka služby. Google to odmítá. Ruské úřady už v minulosti Googlu vyměřily několik pokut, což byl i důvod, který firmu v Rusku přiměl k vyhlášení platební neschopnosti.

Roskomnadzor také ve čtvrtek uvedl, že počet ruských kanálů blokovaných službou YouTube se stále zvyšuje stejně jako výše pokut, které Googlu vyměřily ruské úřady. „Četná porušení naší legislativy, neúcta k naší zemi a občanům jsou důvodem k přijetí opatření proti YouTube,“ řekl regulátor, aniž upřesnil, o jaké opatření jde.

Moskva od vpádu na Ukrajinu v únoru 2022 stupňuje tlak na média a zahraniční internetové služby. Vede spory se zahraničními technologickými společnostmi ohledně obsahu, cenzury či místního zastoupení.

Letos v únoru úřady načas zablokovaly platformu pro zasílání zpráv Telegram. Výpadky tehdy postihly i WhatsApp, YouTube, Viber, Zoom nebo sociální síť VKontaktě. Úřady to odůvodnily testováním systému před prezidentskými volbami.

Ruský antivirový gigant Kaspersky po zákazu opouští USA

Ekonomika

Související články

Výběr článků

Načítám