Hlavní obsah

Popularita desítek vadne, roste zájem o Windows 11

Zatím jsou sice v křivkách popularity daleko od sebe, přesto je evidentní, že popularita operačního systému Windows 10 měsíc od měsíce klesá, naopak zájem o novější jedenáctky roste. Vyplývá to z dat analytického portálu StatCounter.

Microsoft představuje operační systém Windows 11Video: archiv tvůrců

Článek

Hned na úvod je nutné zdůraznit, že nejpopulárnějším systémem na trhu je stále platforma Windows 10. Její podíl mezi ostatními systémy od Microsoftu se dlouhodobě drží nad hranicí 60 %.

Popularita Windows 11 je proti tomu pořád poloviční, přesto je na aktuálním trhu znatelný jasný trend – zájem o desítky vadne, zatímco jedenáctky posilují.

V květnu totiž podíl Windows 10 činil 68,34 %, v červnu 66,04 % a v červenci to bylo už jen 64,99 %. Propad pokračoval také v uplynulém měsíci, podle zatím posledních dostupných statistik desítky využívalo 64,14 % lidí.

Foto: repro StatCounter

Popularita různých verzí operačního systému Windows

„Uživatelé stejně nakonec přejdou.“ Microsoft se konce Windows 10 nebojí

Software

Microsoft to předpovídal

Naplňuje se tak dřívější předpověď pracovníků Microsoftu, kteří tvrdili, že s blížícím se koncem podpory desítek uživatelé začnou přecházet na novější jedenáctky.

„Měli jsme spoustu uživatelů Windows 7 i po uvedení Windows 10, a to až do konce data podpory pro Windows 7. Pak se to ale zlomilo. Ve skutečnosti jsou současná data lepší než v éře sedmiček,“ prohlásil Aaron Woodman, viceprezident Microsoftu pro marketing Windows.

Podpora Windows 10 bude ukončena 14. října 2025. Poté přestanou pro desítky vycházet všechny aktualizace, a to i ty bezpečnostní. Vhodným řešením z bezpečnostního hlediska je tak nainstalovat novější verzi Windows, případně přejít na nějakou konkurenční alternativu – například Linux či macOS.

Ukázka systému Windows 10Video: Microsoft

Zájem o sedmičky také roste

Trojlístek nejrozšířenějších operačních systémů na trhu uzavírají sedmičky, byť podíl Windows 7 je zcela zanedbatelný. Aktuálně činí 3,05 %. Zajímavé však je, že měsíc od měsíce popularita této stařičké platformy, která už několik let není podporována, roste. Novinky.cz na to upozornily již v dřívějším článku.

Jedním z důvodů, proč popularita sedmiček roste, může být vyřazování notebooků a stolních PC z firem a úřadů. Ty se totiž snažily mít nainstalované vždy nejnovější verze operačních systémů, a i když šlo o stroje z éry Windows 7, často na nich byly provozovány modernější osmičky či desítky.

Tyto platformy ale mají daleko vyšší nároky na hardware počítače. Nadšenci, kteří kupují počítače z druhé ruky a snaží se jim vrátit zašlou slávu – třeba jen kvůli tomu, aby je zařadili do sbírky –, totiž často instalují kvůli svižnějšímu chodu opětovně původní Windows 7. Jiné vysvětlení zatím překvapení analytici nepřinesli.

Například operační systém Windows 8, který si odbyl premiéru až po sedmičkách, má v současnosti podíl pouze 0,28 %. I to jasně ukazuje, jak je stávající popularita Windows 7 překvapivá.

Foto: archiv výrobce

Windows 7

Sedmičky jsou k nezastavení. Popularita Windows bez podpory stále roste

Software

Související články

Výběr článků

Načítám