Hlavní obsah

Nešlo o první globální IT katastrofu. Šéf Crowdstriku byl i při kolapsu Windows XP

Austin

Hromadný výpadek IT systémů způsobil minulý týden v pátek chaos po celém světě. Zodpovědná za nedostupnost byla společnost Crowdstrike, 8,5 milionu počítačů se zhroutilo po vydání jediné aktualizace. Zakladatel a generální ředitel této kyberbezpečnostní firmy George Kurtz přitom nemá prsty v globální IT katastrofě poprvé, upozornil server Hindustan Times.

Foto: Petr Horník, Novinky

Kvůli celosvětovému výpadky IT systémů uvízla na letišti řada lidí, na snímku jsou páteční fronty na odbavení na pražském letišti.

Článek

Oběťmi pátečního kolapsu se staly hlavně banky, média, aerolinky a obchody. Počítačové systémy nutné například k odbavení na letišti se dostaly kvůli aktualizaci bezpečnostního softwaru do nekonečné smyčky restartů, které vždy končily modrou obrazovkou smrti.

To se v konečném důsledku dotklo samozřejmě i běžných uživatelů. A jsou jich podle nejstřízlivějších odhadů desítky milionů, zkolabovaných PC bylo podle amerického Microsoftu sice jen 8,5 milionu, ale kvůli pár nefunkčním počítačům se zastavila ta největší světová letiště – a cestující nikam nemohli.

Právem se tak o pátečním kolapsu mluví jako o největším selhání IT systémů v celé historii lidstva.

Ještě horší kolaps, než se čekalo. Mimo provoz bylo 8,5 milionu PC

Internet a PC

George Kurtz na archivním snímku

Některým lidem to mohlo připomenout chybu antivirového softwaru od společnosti McAfee, kdy v roce 2010 došlo k hromadnému kolapsu počítačů s operačním systémem Windows XP. Tehdy vadná virová databáze dostala počítače do smyčky neustálých restartů.

Pikantní na tom je, že právě v té době byl technologickým ředitelem v McAfee právě Kurtz. V podstatě tak jde už o druhou globální katastrofu, ve které má současný šéf Crowdstriku prsty, jak trefně glosuje Hindustan Times.

V McAfee pracoval Kurtz podle pracovního portálu LinkedIn mezi lety 2009 a 2011. Následně pár měsíců působil v investiční společnosti Warburg Pincus, načež na přelomu let 2011 a 2012 založil společnost Crowdstrike.

Podle serveru BBC zaměstnává tato kyberbezpečnostní firma 8500 lidí a má bezmála 24 000 zákazníků z různých koutů světa.

Kariéra šéfa Crowdstriku na LinkedInu

Cílí na firmy

První zprávy nasvědčovaly tomu, že za kolaps je zodpovědná společnost Microsoft. Tiskový tým amerického softwarového gigantu to však popřel už v pátek. Nakonec se ukázalo, že problémy souvisely s aktualizací bezpečnostního softwaru společnosti Crowdstrike, která to již přiznala.

„Nejde o žádný bezpečnostní incident ani kybernetický útok. Problém byl identifikován, izolován a byla nasazena oprava,“ uvedl na síti X generální ředitel společnosti Crowdstrike George Kurtz.

Následně připojil také omluvu. „Hluboce se omlouváme za dopady, které jsme našim zákazníkům způsobili. Nevyjímaje cestující a všechny další jedince, kterých se to dotklo,“ prohlásil Kurtz při rozhovoru s americkou stanicí NBC News.

Většina lidí tohoto kyberbezpečnostního giganta nezná, protože se nezaměřuje na koncové uživatele, ale na velké korporace, firmy, organizace a úřady.

„Crowdstrike se zabývá kybernetickou bezpečností na vyšší úrovni. Provozuje podnikový software Falcon, který umožňuje detekovat malware na koncových bodech,“ prohlásil pro stanici CNN Jeffrey Foster, docent na katedře bezpečnostních studií a kriminologie na australské Macquarie University.

„Mohli bychom to připodobnit k antiviru, který ale funguje na úrovni sítě a je určen pro podnikové systémy,“ doplnil Foster s tím, že zacílení na firmy je i hlavní důvod, proč nezkolabovaly počítače v našich domácnostech.

Foto: repro crowdstrike.com

Webové stránky společnosti Crowdstrike

Jak funguje Crowdstrike Falcon?

Falcon je jedním z klíčových produktů společnosti Crowdstrike. Jde o robustní IT platformu, která je schopná detekovat indikátory útoku v reálném čase. V praxi tedy dovede upozornit na kybernetický nájezd hackerů či virů ještě dříve, než reálně proniknou do počítačů.

Jde tedy o sofistikovanou ochranu, která pracuje zcela automaticky. Systém by se dal připodobnit k antivirovému programu pro běžné počítače, který však funguje na úrovni sítě.

Falcon využívají především velké korporace a vládní subjekty, aby zabezpečily své systémy před hackery. Mezi klienty této společnosti patří například i americký Microsoft.

Kdo zaplatí účet za globální chaos? Výpadek IT způsobil astronomické škody

Internet a PC

Související články

Výběr článků

Načítám