Hlavní obsah

„Nahráváte hackerům,“ burcuje Kaspersky kvůli zákazu antiviru v USA

Moskva/Washington

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena v minulém týdnu rozhodla o zákazu prodeje antivirového programu ruské společnosti Kaspersky Lab. Podle nich „představuje významné riziko pro národní bezpečnost USA“. Ruští tvůrci ale proti tomu protestují a tvrdí, že zákaz naopak „nahrává hackerům“.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Kaspersky se nezapojuje do aktivit, které by ohrožovaly národní bezpečnost USA, a naopak významně přispěl svými zjištěními a ochranou před různými hrozbami, které cílily na zájmy USA a jejich spojenců,“ stojí v oficiálním prohlášení antivirové společnosti.

Zástupci společnosti přitom zdůraznili, že administrativa amerického prezidenta Joea Bidena tímto krokem „nahrává kyberzločincům“. Naráželi na to, že zákaz prodeje omezí i spolupráci mezi bezpečnostními experty z Ruska a USA.

Ruský antivirus Kaspersky dostane v USA stopku

Bezpečnost

„Mezinárodní spolupráce mezi odborníky na kybernetickou bezpečnost je v boji proti malwaru klíčová, a přesto toto rozhodnutí tyto snahy omezí,“ doplnili zástupci společnosti.

Společnosti Kaspersky se zastal také mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Ten prohlásil, že „omezení prodeje je oblíbená technika nespravedlivé tržní soutěže ze strany USA“.

Riziko krádeže citlivých informací

Plány na zákaz prodeje oznámila ve čtvrtek americká ministryně obchodu Gina Raimondová. Podle ní ruská vláda „prokázala schopnost a záměr využívat ruské firmy“ ke shromažďování a zneužívání osobních informací o amerických občanech.

„Rusko ukázalo, že má kapacitu a… záměr využívat ruské společnosti, jako je Kaspersky, ke shromažďování osobních informací Američanů,“ prohlásila Raimondová s tím, že tato data může Moskva následně „využívat jako zbraň“ při cílených útocích.

Foto: archiv výrobce

Aplikace Kaspersky Total Security

Nejmenovaný zdroj citovaný agenturou Reuters uvedl, že bezpečnostní software Kaspersky by mohl umožnit krádež citlivých informací nebo instalaci škodlivého softwaru na počítače, na kterých je nainstalován. Mohl by také narušit kriticky důležité aktualizace systémů. Tento scénář samozřejmě představuje vážné riziko pro národní bezpečnost Spojených států.

Stanice BBC upřesnila, že nové prodeje softwaru budou omezeny do 30 dnů od oznámení zákazu, přičemž aktualizace budou ukončeny k datu 29. září.

Podle Reuters společnost již dříve ujišťovala, že je soukromě vlastněná a nemá žádné vazby na ruskou vládu.

Regulátoři zasáhli již v roce 2017

Kaspersky je již dlouhodobě pod dohledem amerických regulačních úřadů. V roce 2017 americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti nařídilo všem civilním vládním organizacím USA, aby do 90 dní odstranily antivirový produkt Kaspersky ze svých počítačových sítí kvůli údajným vazbám na ruskou rozvědku.

Američtí činitelé, na které se odkazuje stanice ABC News, tvrdí, že podle ruských zákonů má vláda v Moskvě plný přístup k systémům společnosti Kaspersky a tím pádem i k datům jejích zákazníků.

Společnost Kaspersky sídlí v Moskvě a má pobočky ve 31 zemích po celém světě. Podle BBC její služby využívá více než 400 milionů uživatelů a 270 000 firemních klientů ve více než 200 zemích.

V Česku řada velkých prodejců vyřadila produkty od Kaspersky z nabídky již v roce 2022, šlo o přímou reakci na vpád Ruska na Ukrajinu. Řada menších tuzemských obchodníků ale nabízí software od této společnosti i nadále. Kromě antiviru jde například o VPN klienta, který dovoluje vytvořit virtuální privátní sítě.

Vymažte z počítačů ruské antiviry Kaspersky, dostaly americké úřady rozkazem

Software

Související články

Nejvíce spamů míří do Německa a Ruska

Každou sekundu jsou odeslány tisíce nevyžádaných e-mailů. Spam je přitom nejčastěji odesílán z Číny a končí ve schránkách německých a ruských uživatelů....

Výběr článků

Načítám