Hlavní obsah

„Můj počítač to nezvládne.“ Většina lidí se nechce Windows 10 vzdát

Velkou diskusi rozvířil článek zpravodajského serveru Novinky o blížícím se konci podpory Windows 10, který byl publikován v uplynulém týdnu. Ukázalo se totiž, že navzdory bezpečnostním rizikům se drtivá většina lidí nehodlá desítek vzdát a má v plánu je používat i po ukončení oficiální podpory ze strany Microsoftu.

Ukázka systému Windows 10Video: Microsoft

Článek

Do konce podpory Windows 10 zbývá jen 68 týdnů. Právě o tom, že běží odpočet na webových stránkách windowscountdown.com, dřívější článek na Novinkách pojednával. Životní cyklus desítek totiž bude ukončen 14. října 2025.

Součástí článku byla anketa, ve které během pěti dnů hlasovalo 5462 čtenářů. 72,9 % dotázaných přitom uvedlo, že používá desítky a neplánuje přejít na nějaký jiný systém. Upgradovat na novější Windows 11 se chystá pouze 10 % respondentů.

Zbývá 69 týdnů. Odpočet varuje před koncem Windows 10

Software

Takřka shodný počet lidí (9,9 %) už na nejnovější jedenáctky přešel. Přestože podpora již byla ukončena, 4,8 % respondentů používá ještě starší verzi Windows, než jsou desítky. Systém od konkurence používá 2,4 % dotázaných.

Řadě čtenářů přitom plánovaný konec Windows 10 velmi vadí. „Blázni, nechápu, proč ukončují něco, co dobře funguje! Nedávno jsem přešel na Windows 10 a nehodlám příští rok přejít na nesmysl! Myslím, že to bez aktualizací bude úplně stejné,“ uvedl Jan Š.

Žádné aktualizace

„Děkuji pěkně. My si necháme ty své desítky a na jednom notebooku mám dokonce sedmičky. Nechci, aby mě zase chytil epileptický záchvat, až se budu muset zase potýkat s Windows 11 jako posledně,“ konstatovala Lenka H.

Ta nemá obavy ani z toho, že už pro desítky nebudou vycházet žádné aktualizace. „Už se těším, konečně mě přestanou dvakrát týdně otravovat. Kdykoliv vidím někde Windows XP, zvlhne mi samou nostalgií oko. Nic se jim už asi nevyrovná,“ povzdechla si Lenka H.

Foto: archiv výrobce

Temné provedení Windows 10

Ukončení podpory ze strany Microsoftu znamená, že už příští rok čeká Windows 10 stejný osud jako před pár lety Windows 7 či Windows 8. Vydávány nebudou žádné aktualizace. Týká se to nejen vylepšení systému, ale také bezpečnostních updatů. Používat nepodporované systémy je tak bez nadsázky bezpečnostní riziko.

Ochránit zcela uživatele v nepodporovaném systému nedokáže ani sebelepší antivirový program. Ve chvíli, kdy problém bude přímo v operačním systému, bude relativně složité nebo nemožné se chránit proti některým typům útoků prostřednictvím antivirových nástrojů.

Vhodným řešením z bezpečnostního hlediska je tak nainstalovat novější operační systém. Případně přejít na nějakou konkurenční alternativu.

Microsoft představuje operační systém Windows 11Video: archiv tvůrců

Nekompatibilní sestavy

V některých případech ale upgrade z desítek na Windows 11 není možný, jak upozorňují samotní čtenáři. Hardwarové nároky jedenáctek jsou totiž vyšší než v případě desítek.

„Potíž je v tom, že zdaleka ne na všechny počítače s Windows 10 jdou jedenáctky nainstalovat. Způsob, jak ze zákazníků vytáhnout tisíce bez přidané hodnoty, respektive pro uživatele zcela zbytečná investice. Zlodějské až gangsterské chování Microsoftu. Nezbývá, než se poohlédnout po jiném operačním sytému,“ poznamenal Jan T.

Totožný názor sdílí také Robert B.: „Je to nechutné vydírání uživatelů. I když mám počítač nadupaný, tak Windows 11 na něm nerozběhnu – nekompatibilní procesor, tudíž budu-li chtít provozovat dále Windows, musím vyhodit celý počítač i s desítkami a koupit něco úplně nového.“

„Na jednu stranu urputně bojujeme za ekologií a zde vás nutí kvůli zbytečnému Windows 11 koupit nový počítač a starý funkční vyhodit do šrotu, protože prostě nesplníte hardwarové požadavky na systém,“ neskrýval své rozhořčení Jan P.

Minimální požadavky na systém Windows 11
Procesor1gigahertzový (Ghz) nebo rychlejší procesor se 2 nebo více jádry kompatibilní se 64bitovou architekturou nebo zařízení System on a Chip (SoC)
Paměť4 GB RAM
Úložiště64 GB nebo větší úložné zařízení
Firmware systémuRozhraní UEFI, možnost zabezpečeného spouštění
TPMSpecifikace Trusted Platform Module (TPM) verze 2.0
Grafická kartaKompatibilní grafické karty DirectX 12 / WDDM 2.x
Obrazovka> 9" s rozlišením HD (720p)
Internetové připojeníÚčet Microsoft a připojení k internetu jsou vyžadovány pro nastavení pro Windows 11 Home

Konec byl naplánován dopředu

Navzdory výtkám uživatelů se nedá předpokládat, že by životnost desítek Microsoft prodloužil. Konec podpory byl totiž naplánován ještě před oficiálním vydáním Windows 10, tedy v polovině roku 2015, jak upozornily Novinky ještě před vydáním desítek.

Microsoft tedy postupuje podle jasného plánu, kdy se zavázal poskytovat uživatelům aktualizace po dobu deseti let. Jak je z řádků výše patrné, tento termín vyprší příští rok – přesně 14. října 2025.

Nastal zlom. Zájem o Windows 11 opět roste

Software
Související témata:

Výběr článků

Načítám