Hlavní obsah

Jaká lákadla nabízí Android 15? Zatím si jej užívají jen majitelé Pixelů

Čekání na Android 15 jsou u konce, tedy alespoň pro některé uživatele. Zatím si totiž vychytávky nové platformy mohou užívat pouze majitelé Pixelů od Googlu. Na konkurenční značky se dostane až za pár měsíců. Co je tedy nového?

Foto: Archiv tvůrců

Nový Android 15

Článek

Pokud máte Google Pixel 6 a novější, už teď si můžete nainstalovat novou verzi Androidu. Ačkoliv tento update Google vypustil prostřednictvím projektu Android Open Source už na začátku září, až nyní je dostupný pro běžné uživatele.

Jedním z nejočekávanějších vylepšení je funkce Private Space (Soukromý prostor). V telefonu získáte osobní prostor, který bude chráněn heslem. Poslouží pro ukládání citlivých souborů, aplikací, a dokonce i oznámení.

Funkce by měla být v podstatě obdobou Security Folder (Zabezpečená složka) od Samsungu, který ale může ukládat jen soubory. Apple má zatím tuto funkci jen v podobě Skrytých fotek. Je ale možné, že se v rámci další generace iOS také objeví.

Foto: Archiv tvůrců

Funkce Private Space (Soukromý prostor)

Otevřete svůj obchod s aplikacemi konkurentům, nařídil soud Googlu

Software

AI ochrana zařízení v momentě odcizení

Praktickou vychytávkou je také Theft Detection Lock (Zámek po detekci krádeže). Tato funkce by měla být schopna pomocí umělé inteligence (AI) udržet vaše data v bezpečí v případě krádeže.

Pokud se tedy telefon domnívá, že byl ukraden, zařízení se automaticky uzamkne. Podle Googlu by funkce měla umožnit zaregistrovat běžné pohyby spojené s krádeží (například předávání telefonu z ruky do ruky) a aktivně chránit vaše data.

Jak moc užitečná bude tato vychytávka v reálu, se ukáže samozřejmě až časem s ohledem na praktické zkušenosti uživatelů.

Foto: Archiv tvůrců

Funkce Theft Detection Lock (Zámek proti detekci krádeže)

Upgrade také přináší novou verzi Predictive Back (funkce Zpět), která umožňuje zobrazit malý náhled výsledku navigačního gesta zpět. Uživatelé tak budou moci snadno nahlédnout tam, kam se mají vracet. Tato malá vychytávka by měla zaručit větší přehlednost a především pohodlí.

Rozdíl mezi Predictive Back 2.0 a její předchozí verzí je v tom, že až nyní je snadno dostupná pro všechny uživatele. V systému Android 14 se totiž jednalo o volitelnou funkci pro vývojáře.

Mezi další vylepšení Androidu patří především vychytávky v oblasti fotografií, zpráv a hesel. Například funkce Low Light Boost vylepší kvalitu nočních snímků. Fotoaparát by měl lépe zobrazovat náhledy fotografií ve tmě, zlepšit čitelnost QR kódů a přesnost ovládání blesku.

Foto: Archiv tvůrců

Funkce Predictive Back (gesto Zpět)

Bratři, jak se patří. Mario a Luigi jsou zpět s novou videohrou

Hry a herní systémy

Vylepšený multitasking

Android 15 by měl také umožňovat částečné nahrávání obsahu obrazovky. Uživatelé tak dostanou možnost omezit nahrávání na určité aplikace nebo části displeje. To by se mohlo hodit například tvůrcům videí, kteří nechtějí na záznamu obrazovky zveřejňovat soukromé informace.

Google navíc vylepšil i možnosti multitaskingu, a to především u zařízení s velkým displejem (tablety a skládací zařízení). Uživatelé nyní mohou přepnout hlavní panel na spodní část obrazovky. Dále také mohou uložit dvojici aplikací na domovskou obrazovku či hlavní panel do jedné ikony. Android by pak měl zobrazit obě aplikace současně na rozdělené obrazovce.

Může se zdát, že jde o malé změny. Nicméně v praxi by měly udělat multitasking pro uživatele smartphonů zase o něco příjemnější.

Foto: Archiv tvůrců

Vylepšený multitasking

Zadarmo i za peníze. Jaké AI nástroje se vyplatí víc?

AI

Výběr článků

Načítám