Hlavní obsah

Jak polapit Krakonoše? Studenti navrhli hravou aplikaci pro turisty v Česku

Ona je z Taiwanu, on z České republiky. Dvojice studentů vyhrála v soutěži nápadů s návrhem hravé aplikace, kterou by v Česku mohli využívat turisté z Asie. Na různých místech by museli hledat a chytat postavičky inspirované českou mytologií.

Foto: Michael Polák, Novinky

Fang-Ying Lee a Adam Soltan v kampusu liberecké univerzity. Jejich nápad zvítězil v libereckém Ideathonu

Článek

Dostali 24 hodin, mohli si vybrat ze čtyř zadání a měli překvapit svými neotřelými nápady. Takové byly podmínky takzvaného Ideathonu, maratonu nápadů pro středoškolské a vysokoškolské studenty. Populární akce se koná na mnoha místech, v Liberci se díky Agentuře regionálního rozvoje a krajské pobočce CzechInvestu uskutečnil letos už 4. ročník.

V hlavní vysokoškolské kategorii zvítězil nápad na hravou aplikaci, která by propojila místa a lokality v Křišťálovém údolí prostřednictvím lokálních mytologických postav.

S ideou v soutěži uspěl dvoučlenný tým, složený ze studenta Adama Soltana z liberecké Technické univerzity a taiwanské studentky Fang-Ying Lee z University of Taipei, která je v Liberci na výměnném pobytu.

V Liberci vyrostl unikátní monument. Podílelo se na něm přes 600 lidí i umělá inteligence

Věda a školy

Zájem o Taiwan

Adam v Taiwanu nejprve půl roku studoval a pak tam ještě absolvoval stáž na české ambasádě, zaměřenou na rozvíjení česko-taiwanských vztahů. Když se vrátil na univerzitu v Liberci, potkal se s Fang-Ying, kterou téma česko-taiwanských vztahů logicky také zajímá.

„Bavili jsme se o designových i kulturních projektech, které bychom spolu rádi udělali, a do toho jsme objevili avízo na Ideathon, kde jedno ze zadání trochu připomínalo něco, o čem jsme se už bavili,“ líčí Adam, jak se stalo, že dvojice spojila síly.

Foto: archiv Adama Soltana a Fang-Ying Lee, .

Ukázka postaviček, jak je navrhla Fang-Ying Lee.

Zatímco pětadvacetiletý Adam studuje na Ekonomické fakultě TUL manažerskou informatiku, o pět let mladší Fang-Ying absolvuje svůj výměnný pobyt na Fakultě umění a architektury a na své alma mater v Taipeii se věnuje specifickému oboru, designu edukačních materiálů.

„A právě to mě motivovalo, když jsme vymýšleli hru pro Křišťálové údolí. Chtěla jsem uplatnit to, čemu se věnuji doma,“ popsala Novinkám Fang-Ying.

Právě ona vymyslela design celého konceptu, jak by hravá aplikace pro Křišťálové údolí mohla vypadat. Navrhla roztomilé postavičky, inspirované ochránci z Lužických a Jizerských hor, Českého ráje a Krkonoš, tedy oblastí, do nichž zasahuje Křišťálové údolí, území plné sklářských hutí či muzeí nebo šperkařských dílen.

Foto: archiv Aadama Soltana a Fang-Ying Lee., .

Ukázky postaviček, jak je navrhla Fang-Ying Lee.

Postavičky navrhla v roztomilém stylu, který mají Taiwanci rádi. „Různé kulturní organizace a společnosti u nás používají maskoty jako symbol k přilákání návštěvníků. Chtěli jsme to napodobit, protože naši aplikaci bychom rádi cílili na asijské turisty a zvláště na ty z Taiwanu,“ popsala.

Turisté by museli postavičky na různých místech hledat a s pomocí aplikace, a tedy rozšířené reality, by je mohli polapit. Na vtipný a vítězný nápad zaznamenali Adam s Fang-Ying mnoho vřelých ohlasů a chtějí na něm dál pracovat. Snad jim to vyjde…

MWC 2024: Digitální tvůrci měli zlepšit svět. Dostali na to ale jen 48 hodin

Software

Výběr článků

Načítám