Hlavní obsah

ICQ skončilo. Legendární aplikace fungovala 28 let

ICQ skončilo. Sociální síť VK, dříve známá jako VKontakte, tak uzavřela jednu éru internetové historie. Přesně podle dříve oznámeného plánu ukončila ve středu provoz legendární chatovací aplikace, která ještě na přelomu tisíciletí byla jednou z nejpopulárnějších vůbec.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Historie ICQ sahá až do roku 1996, kdy byla tato aplikace vytvořena izraelskou společností Mirabilis. To jinými slovy znamená, že tato svého času velmi populární aplikace se třicetin nedočkala. Letos jí bylo teprve 28 let.

Ale zpátky do historie. Už krátce po premiéře bylo jasné, že půjde o naprostý hit. I kvůli tomu ji o dva roky později koupil americký internetový gigant AOL. Tehdy Američané získali komunikační platformu za 400 milionů dolarů, což podle aktuálního kurzu odpovídalo 9,12 miliardy korun.

Legendární ICQ končí

Software

S nástupem konkurence v novém tisíciletí však začala popularita ICQ strmě klesat. Nepomohlo ani přidávání nových funkcí, jako například možnost hraní her s ostatními uživateli.

I proto se AOL rozhodl ICQ prodat. Tak se aplikace dostala v roce 2010 do rukou ruské společnosti Mail.Ru Group, která je dnes známá právě jako VK. Rusové nicméně koupili ICQ výrazně levněji než AOL v minulém tisíciletí. Američané jim ho prodali za 187,5 milionu dolarů (4,27 miliardy Kč podle aktuálního kurzu).

Foto: archiv tvůrců ICQ

Aplikace ICQ

Zašlou slávu ICQ se v uplynulých 14 letech oprášit nepodařilo. Přitom ještě před čtyřmi roky provozovatel hrdě hlásal, že chystá nové funkce, kterými konkurenci vypálí rybník. Aplikace měla být například schopná zůstat on-line a doručovat zprávy i v případě slabého či nekvalitního připojení – tedy v podmínkách, ve kterých konkurenční aplikace nefungují.

Záchrana stejně nevyšla

Změn bylo samozřejmě u nového ICQ daleko více, ale jak je nyní zřejmé, k záchraně legendární aplikace to nestačilo. A tak se tvůrci letos v červnu rozhodli celou chatovací síť vypnout. „Chatovat můžete s kamarády prostřednictvím aplikace VK Messenger a s kolegy s pomocí profesionální aplikace VK WorkSpace,“ visí strohé oznámení na oficiálních stránkách aplikace.

Ruská sociální síť VK se tak snaží nalákat uživatele ICQ, aby používali její další komunikační aplikace. Zatímco ICQ se těšilo popularitě napříč celým světem, VK Messenger a VK WorkSpace jsou nejčastěji využívané v Rusku.

Mezi nejpopulárnější chatovací aplikace na světě patří v současnosti Facebook Messenger a WhatsApp, oba programy patří do portfolia společností Meta Platforms. Velké oblíbenosti se těší také konkurenční Signal či Telegram, ve firemní komunikaci pak Microsoft Teams.

Anketa

Jakou aplikaci používáte ke komunikaci nejčastěji?
Facebook Messenger
32,4 %
WhatsApp
55,9 %
Signal
3,1 %
Telegram
2,9 %
Microsoft Teams
1,1 %
Jinou aplikaci
4,6 %
Celkem hlasovalo 1783 čtenářů.

Vrátí se?

Přestože ICQ nyní končí, nemusí jít o definitivní konec. Na oficiálním účtu na platformě X se totiž minulý měsíc objevila zpráva s textem: „Já se vrátím!“

Jde o dnes již nesmrtelnou hlášku z filmu Terminátor, kterou Arnold Schwarzenegger coby kyborg pronesl na policejní stanici, když mu policista nedovolil vstoupit. Terminátor o chvíli později projel autem vstupními dveřmi stanice i přepážkou.

Zda se comebacku ICQ dočkáme, či nikoliv, není v tuto chvíli jasné. Jisté je však to, že se tato slavná aplikace již nyní nesmazatelně zapsala do historie internetu.

Vylepšený WhatsApp se lidem prodraží. Pustí do mobilu kyberšmejdy

Software

Související články

Výběr článků

Načítám