Hlavní obsah

Apple se vyhnul drakonické pokutě od EK. Otevřel platby na iPhonech konkurenci

Brusel

Společnosti Apple se podařilo vyhnout drakonické pokutě, která jí hrozila od Evropské komise (EK) za omezování konkurence v rámci mobilních plateb na iPhonech. Americký technologický gigant souhlasil s tím, že pustí do svého systému konkurenty.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone 14 a 14 Plus

Článek

Zástupci Applu se zavázali, že konkurentům „zpřístupní svou technologii pro bezkontaktní platby“ známou jako tap-and-go, kterou dosud exkluzivně využívala pouze jeho platební služba Apple Pay.

„Tato dohoda řeší obavy komise ohledně hospodářské soutěže, které se týkaly toho, že Apple odmítal poskytnout konkurentům přístup k technologii nezbytné pro bezkontaktní platby telefony iPhone v obchodech,“ stojí v oficiálním prohlášení EK.

Malé vítězství pro hráče. Epic spustí vlastní obchod na iPhonech a iPadech

Hry a herní systémy

Komise obvinila Apple již před dvěma lety kvůli omezování konkurentů v přístupu k potřebné technologii pro mobilní platby, čímž společnost měla zneužívat svou dominantní pozici na trhu. Na začátku tohoto roku pak Apple nabídl komisi určité ústupky, aby tato obvinění urovnal.

Nově přijaté závazky budou podle EK platit po dobu deseti let. Komisaři přitom avizovali, že dodržování slibu o zpřístupnění platebního systému budou po tuto dobu pečlivě monitorovat.

„Od nynějška budou moci konkurenti efektivně soutěžit se službou Apple Pay v oblasti mobilních plateb prostřednictvím telefonů iPhone v obchodech,“ uvedla místopředsedkyně Evropské komise Margrethe Vestagerová, která je zodpovědná za oblast hospodářské soutěže.

„Spotřebitelé tak budou mít možnost vybírat z širší nabídky bezpečných a inovativních mobilních peněženek,“ dodala Vestagerová.

Foto: Pool, Reuters

Místopředsedkyně Evropské komise a komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová

Apple ještě vyhráno nemá

Mobilní platby na iPhonech nejsou tím jediným, co EK s Applem řeší. Letos v březnu komisaři oznámili, že americký technologický gigant neplní hned několik povinností, které vyplývají z nařízení Evropské unie (EU) o digitálních trzích (DMA).

Šlo například o to, že Apple neumožňuje koncovým uživatelům snadno odinstalovat jakékoli softwarové aplikace v systému iOS, snadno změnit výchozí nastavení v systému iOS a vyzvat uživatele k výběru alternativních výchozích služeb, jako je prohlížeč nebo vyhledávač na jejich iPhonech.

Pokud by nedošlo ke zjednání nápravy podobně jako u mobilních plateb, hrozila by Applu pokuta až do výše 10 procent z celosvětového ročního obratu.

Pokuty přitom mohou komisaři udělovat opakovaně, a to až do zjednání nápravy. Pokud by se Apple odmítal nařízení podřídit, hrozil by americké společnosti v krajním případě až zákaz činnosti.

O případném udělení pokuty bude ale ve zmiňovaných případech EK rozhodovat patrně až příští rok – do té doby má Apple čas na to, aby se se všemi výtkami vypořádal.

Foto: Elijah Nouvelage, Reuters

Šéf Applu Tim Cook

Miliardová pokuta

O tom, jak drakonické pokuty mohou být, se přesvědčila společnost Apple již letos v březnu, kdy dostala od EK pokutu ve výši 1,84 miliardy eur (přibližně 47 miliard Kč).

Komise tehdy dospěla k závěru, že Apple bránil službám pro streamování hudby informovat uživatele o alternativních možnostech platby mimo svůj obchod App Store. Tato pokuta byla první, kterou Apple od antimonopolního orgánu EU obdržel.

Apple se nicméně proti pokutě již odvolal. Celým případem se tak bude zabývat Tribunál Soudního dvora EU, což však může trvat klidně i několik let.

Apple miliardy platit nechce, proti pokutě od EK se odvolal

Internet a PC

Související články

Výběr článků

Načítám