Hlavní obsah

Slibují inzerát zadarmo, pak ale přijde tučná faktura

Shánění brigádníků se může firmám pěkně prodražit. Hned několik internetových portálů totiž láká uživatele na zveřejnění nabídek zadarmo, následně ale přijde faktura na několik tisíc korun. Za takto fungujícími servery, jako jsou Nejlepšíbrigády.cz či Abecedapráce.cz, přitom stojí jediný subjekt – společnost 123jobs Media s.r.o.

Foto: repro 123jobs Media s.r.o.

Webové stránky 123jobs.cz

Článek

Na praktiky serveru Nejlepšíbrigády.cz upozornil Novinky.cz Ondřej P. Ten se snažil sehnat pro svou firmu brigádníky, když tedy v internetovém vyhledávači Google uviděl nabídku zveřejnění inzerátu zdarma, neváhal a služeb společnosti pro zveřejnění inzerátu využil.

Během zadávání inzerátu nebyl v žádném kroku informován o tom, že by měl za zveřejnění inzerátu platit. Pouze byl upozorněn na nutnost přečíst si všeobecné obchodní podmínky, které – tak jako většina lidí – nepročetl a jednoduše odklikl.

Falešná Alza byla jen začátek. Kyberšmejdi nalíčili další past, lidi připraví o peníze

Bezpečnost

Zdarma. Ale ne pro každého

Nestačil se pak divit, když obdržel fakturu na 3990 Kč za zveřejnění jediného inzerátu. Podnikání společnosti 123jobs Media, s. r. o. připomíná dobře nastraženou past na podnikatele. Ve všeobecných podmínkách se dočtete, že zveřejnění inzerátu je zdarma pouze pro výslovně vyjmenované uživatele, všichni ostatní musí platit.

„Inzerce zdarma je určena výhradně pro fyzické osoby podnikatele (OSVČ), neziskové organizace a vzdělávací zařízení. Pro všechny ostatní subjekty je inzerce placená,“ stojí v podmínkách webu Nejlepšíbrigády.cz.

Ani ve všeobecných podmínkách se však ceny nedozvíte, musíte překliknout do dalšího dokumentu, abyste si ceník zobrazili. Ceny inzerce přitom mohou být ještě citelně vyšší, neomezená inzerce na rok vyjde na 42 990 Kč.

Foto: repro 123jobs Media s.r.o.

V reklamě na Googlu se společnost chlubí, že je inzerce zdarma

Foto: repro 123jobs Media s.r.o.

Webové stránky Nejlepšíbrigády.cz

O tom ale při zadávání inzerátu nepadne ani slovo, což je podle expertů jednoznačně špatně. „Obecně je potřeba, aby placené služby na internetu byly viditelně označeny, že jsou zpoplatněny. Při posuzování dalších skutečností pak bude záležet, zda se jedná o podnikatelský, či spotřebitelský vztah. V případě, že je informace o zpoplatnění služby ukryta až v obchodních podmínkách, mohlo by se jednat o překvapivé ujednání, ke kterému se nepřihlíží,“ uvedla pro Novinky.cz Karolína Valouchová, vedoucí právní poradny dTestu.

„Spotřebitelé jsou, jakožto slabší smluvní strana, více chráněni, a tak je nutné je o celkové ceně včetně veškerých poplatků a obdobných peněžitých plnění informovat před uzavřením smlouvy, ideálně přímo u produktu.“ konstatovala Valouchová, podle níž „web Nejlepšíbrigády.cz dostatečně nesplňuje informační povinnost“.

Háček je ale v tom, že v tomto případě se jedná o vztah mezi podnikateli, a tak se zde neuplatní spotřebitelská úprava. „Nicméně i podnikatel by měl být řádně informován o tom, že se jedná o placenou inzerci. V daném případě by se mohlo jednat o nekalou soutěž, konkrétně máme za to, že by se mohlo jednat o klamavou reklamu,“ doplnila Valouchová.

Prakticky jak přes kopírák přitom stejné praktiky využívají i další pracovní servery, které společnost 123jobs Media, s. r. o. provozuje. Kromě serveru Nejlepšíbrigády.cz jde také o Abecedapráce.cz, 123jobs.cz a Personalistka.cz.

Pokud jako zástupce firmy na daném serveru zveřejníte inzerát, přijde vám zakrátko výzva k uhrazení faktury. V případě nezaplacení se nátlak stupňuje předžalobní výzvou.

Foto: repro 123jobs Media s.r.o.

Webové stránky Personalistka.cz

Foto: repro 123jobs Media s.r.o.

Webové stránky Abecedapráce.cz

Stížností je více

Právě na server 123jobs.cz obdržel dTest již několik stížností, organizace se jim ale nevěnuje, protože nejde o spory běžných spotřebitelů. To samé platí také o České obchodní inspekci (ČOI), která také eviduje desítky stížností na tuto firmu. Nemůže je ale řešit, protože inspekce se nezabývá vztahy mezi podnikateli, ale pouze mezi běžnými spotřebiteli a podnikateli.

Tyto spory tak musí nakonec vždy řešit soud, který bude mít ve sporu rozhodující slovo. Většině napálených firem ale pravděpodobně nebude stát za to se kvůli pár tisícům korun soudit a raději zaplatí. Koneckonců společnost 123jobs Media, s. r. o. funguje v Česku již od roku 2016.

„Žádný uživatel logicky nepředpokládá, že by v posledním kroku zadávání inzerce, který je mu předložen pouze ve formě odkazu na obchodní podmínky, mělo dojít k tak podstatné změně a vyloučení do té doby nabízené možnosti objednávky inzerce zdarma. Jedná se tak dle mého názoru rovněž o překvapivé ujednání ve smyslu ust. § 1753 zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku,“ uvedla advokátka Pavlína Fochlerová.

Zdůraznila přitom, že za těchto okolností nemá podle jejího názoru „provozovatel pracovního portálu vůči uživateli na žádnou odměnu nárok, neboť k danému ustanovení obchodních podmínek o vyloučení inzerce zdarma pro podnikající právnické osoby by se nemělo přihlížet – ať už z důvodu toho, že obchodní podmínky nemají přednost před samotnou smlouvou, nebo z důvodu neplatnosti či neúčinnosti obchodních podmínek“.

Pikantní na tom je, že faktura vám může přijít i v případě, kdy jste žádný inzerát nezveřejnili. Během objednání totiž není nijak ověřována totožnost uživatele, a tak může inzerát zadat klidně i nepřející konkurent, který tak chce konkrétní firmě uškodit.

Smazané recenze

Na internetu ale nelze na zmiňované servery prakticky dohledat žádné negativní recenze. Podle portálu Zprávy ČR je to způsobeno tím, že jednatel společnosti se za pomoci advokátní kanceláře snaží veškeré veřejné negativní recenze z internetu odstranit pomocí „Výzvy k odstranění závadného obsahu“, nebo Evropského „Práva na zapomenutí“.

Majitelem společnosti 123jobs Media, s. r. o. je od roku 2016 Jan Beneš. Na všech webech, které pracovní inzeráty nabízejí, však vystupuje jako kontaktní osoba Ludmila Šťastná. Novinky.cz se snažily získat ještě před vydáním článku vyjádření společnosti, její zástupci ale na žádost o komentář nereagovali.

Asijský e-shop hraje na city a obírá lidi o peníze

Finance

Související články

Obchody klamou se slevami, ukázaly kontroly

Během letošního prvního čtvrtletí porušilo předpisy pro informace o slevách 37,3 procenta prodejců. Vychází to z rozsáhlé kontroly České obchodní inspekce...

Výběr článků

Načítám