Hlavní obsah

CZC propouští a zavírá prodejny

I když vedení polského Allegra ještě v červnu slibovalo, že se chystá rozvíjet dvojku na trhu s elektronikou CZC, realita je úplně jiná. Místo toho se dál ztenčuje síť prodejen a k tomu v tomto týdnu ve firmě proběhla i další personální čistka.

„Dvojky to uměj za míň,“ hlásala reklama na CZC.czVideo: CZC.cz

Článek

Masivní vlna propouštění přichází pouhé dva týdny poté, co Allegro přiznalo, že internetový obchod CZC.cz ve stávající podobě končí. Nahradí jej pouze záložka mezi tisícovkami dalších prodejců přímo na polském tržišti.

Podle informací Novinek přímo od zdroje uvnitř firmy, který si však nepřál být z obav o vlastní zaměstnání jmenován, dostaly v tomto týdnu výpověď desítky lidí.

„Alza může slavit.“ Přechod CZC.cz pod polské Allegro zákazníci kritizují

Internet a PC

Serveru Peníze.cz se pak podařilo zjistit, že personální čistka se netýká pouze CZC, ale také sesterského Mallu. Dohromady výpověď dostala údajně zhruba polovina zaměstnanců.

I když přesná čísla neupřesnil, propouštění nakonec přiznal i mluvčí skupiny Allegro Marcin Gruzska: „Snižování počtu zaměstnanců je pro nás vždy až tou poslední možností, bohužel k ní však nyní musíme přistoupit. V každém případě uděláme maximum pro to, aby byl tento proces pro všechny odcházející zaměstnance co nejhladší.“

„Hlavním cílem je uzdravit naše české podniky. Postupně měníme MALL a CZC na obchodníky na platformě Allegro.cz a přesouváme je na společnou technickou a softwarovou platformu. Mall i CZC však v roce 2024 čelí útlumu obchodu a nová velikost našeho podnikání vyžaduje úpravu fixních nákladů, což vede ke snížení počtu zaměstnanců,“ dodal Gruzska.

Nákupy už jen na polském tržišti

Ještě v červnu – po sérii článků na serveru Novinky.cz – se Allegro dušovalo, že CZC rozhodně nekončí a že bude známý tuzemský e-shop rozvíjet. Zkraje srpna se však informace Novinek potvrdily, když polské tržiště přiznalo, že CZC.cz už během letošního podzimu skončí, alespoň ve stávající podobě.

„V souvislosti se začleněním e-shopu s elektronikou do mezinárodní struktury Allegro Group prochází nyní CZC postupnou transformací, která bude dokončena do konce září letošního roku. Poté budou zákazníci nakupovat zboží z nabídky CZC výhradně na platformě Allegro,“ prolomilo v pondělí tiskové oddělení Allegra hradbu mlčení.

Zároveň přiznali, že na polském tržišti nebude obchod CZC schopen nabídnout takové funkcionality, které tento obchod s elektronikou odlišovaly od konkurence. „Přestože jsme si vědomi, že z technických důvodů nebudeme schopni přenést všechny funkce, které poskytuje e-shop CZC.cz, jsme rozhodnuti nový CZC shop na platformě Allegro dlouhodobě vylepšovat. Věříme, že tyto kroky přinesou CZC zaslouženou stabilitu a nové zákazníky,“ stojí v nejnovějším prohlášení polského tržiště.

Přesun nabídky na CZC shop na Allegro bude podle nich dokončen do konce září. „Poté budou moci zákazníci nakupovat zboží výhradně na CZC shopu na Allegro. CZC Shop na platformě Allegro je a zůstane upravenou verzí stávajícího e-shopu CZC.cz se známým uživatelským rozhraním. Doména CZC.cz bude funkční i nadále, a to především k řešení reklamací či dalších záležitostí týkajících se záruky zboží,“ doplnili zástupci Allegra.

Foto: repro Allegro.cz

Záložka s obchodem CZC.cz na internetovém tržišti Allegro

Foto: repro CZC.cz

Dosavadní stránky CZC.cz

Rušení poboček pokračuje

Na rušení poboček upozornily Novinky.cz již dříve samotní čtenáři. Šlo o reakci na dřívější článek, ve kterém se rozebíralo, zda se chystá konec CZC.cz, či nikoliv.

V roce 2018 k příležitosti 20. výročí, tedy ještě před převzetím Allegra, se CZC.cz chlubilo, že má v Česku již 72 poboček, což je možné dohledat přímo na webu tohoto e-shopu. V základních informacích o společnosti, kde je již Allegro uvedeno jako majitel, se pak dozvíte, že poboček je v tuzemsku více než 55.

Pokud se ale snažíte pobočky vyhledat přímo mezi výdejními místy, zobrazí se vám jich už jen 50. Ještě v červnu to přitom bylo o jednu více. Je tedy evidentní, že místo rozvoje se počet poboček snižuje.

Nevydařený obchod

V listopadu 2021 koupilo Allegro WEDO a Mall Group, do které spadá i obchod CZC.cz, od skupin PPF, EC Investments Daniela Křetínského a Rockaway Capital Jakuba Havrlanta. Výše transakce činila v přepočtu zhruba 23 miliard korun, přičemž účetní hodnota přesahovala 21 miliard.

Už v roce 2022, jen pár měsíců po definitivním převzetí nových akvizic, však Allegro zaevidovalo nepeněžní ztrátu, když účetní hodnotu Mallu a WEDA přehodnotilo a snížilo ji o 57 procent, tedy zhruba o 12 miliard korun.

V průběhu let byl internetový obchod CZC.cz považován za největší konkurenci Alzy, která je největším internetovým prodejcem v Česku. Na tom si postavil e-shop i svou image, když se prezentoval jako dvojka na trhu s elektronikou. „Jsme sice dvojka, ale elektroniku ovládáme na jedničku,“ hlásaly reklamy CZC.cz.

Polské Allegro přiznalo, že ho koupě českého Mallu vyšla příliš draho

Ekonomika

Související články

Výběr článků

Načítám