Hlavní obsah

Řetězec lékáren BENU obnovil provoz ve všech pobočkách

Praha

Řetězec lékáren BENU, který kvůli světovému výpadku IT systémů musel v pátek uzavřít pobočky, obnovil provoz ve všech provozovnách. V neděli o tom informovala mluvčí firmy Veronika Forejtová. Lékárny tohoto řetězce tedy již fungují zcela bez omezení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„BENU lékárny jsou pro pacienty plně funkční. Stejně jako e-shop a online rezervace e-Recept. Za páteční komplikace způsobené celosvětovými IT problémy systémů se zákazníkům velmi omlouváme,“ uvedla mluvčí.

V pondělí tedy budou všechny lékárny fungovat bez omezení. „Nyní je naší prioritou fungování v plně obnovené síti, následně budeme řešit otázku bezpečnostních opatření a další důsledky spojené s výpadkem sítě,“ dodala mluvčí.

V pátek dočasně nefungovaly v BENU e-shop a on-line rezervace e-Receptu. K 18:00 zbývalo obnovit provoz ve více než stovce lékáren, plně už ale fungovaly lékárny s víkendovým provozem, elektronický obchod i receptové rezervace. V sobotu dopoledne firma oznámila, že se podařilo obnovit fungování většiny poboček a technikům zbývalo opravit systémy v 35 provozovnách.

Kdo zaplatí účet za globální chaos? Výpadek IT způsobil astronomické škody

Internet a PC

Nejvíce postiženy aerolinky

V Česku páteční výpadek zasáhl především pražské letiště. Týkal se leteckých dopravců, kteří využívají odbavovací systém GoNow. Ten mají aerolinky Eurowings, Flynas, Ryanair, Transavia, Volotea, Vueling a Wizz Air.

V pátek bylo na letišti Václava Havla Praha zrušeno 12 příletů a 13 odletů, zpoždění mělo 83 příletů a 113 odletů. Nejdéle, a to skoro o šest hodin, byl zpožděn přílet z letiště Londýn-Luton. Na odlet nejdéle čekali cestující do Katánie, zdržel se o 11 a půl hodiny.

Některé společnosti v běžném provozu fungovaly už v pátek večer, u zbytku se podařilo systémy obnovit do sobotního rána. Letiště ale i tak radí cestujícím, aby sledovali svůj let na webu s přehledem letů.

Zkolabovaly miliony počítačů

Aktualizace bezpečnostního softwaru Crowdstrike Falcon způsobila, že se počítače s operačním systémem Windows začaly neustále restartovat a nedokázaly se spustit běžným způsobem.

Podle ohlasů IT administrátorů na sociální síti Reddit jsou přitom takto postižených počítačů miliony. Všechny postižené stroje se budou muset opravit ručně jeden po druhém, což může trvat klidně i několik dní, přestože řadě postižených firem se podařilo jejich systémy zprovoznit již během pátku.

Společnost Crowdstrike má ve světě kyberbezpečnosti bohatou historii, tato společnost byla založena již v roce 2011 v Austinu v americkém státě Texas.

Většina lidí tohoto kyberbezpečnostního giganta nezná, protože se nezaměřuje na koncové uživatele, ale na velké korporace, firmy, organizace a úřady. Podle serveru BBC firma zaměstnává 8500 lidí a má bezmála 24 000 zákazníků z různých koutů světa.

Jak funguje Crowdstrike Falcon?

Falcon je jedním z klíčových produktů společnosti Crowdstrike. Jde o robustní IT platformu, která je schopná detekovat indikátory útoku v reálném čase. V praxi tedy dovede upozornit na kybernetický nájezd hackerů či virů ještě dříve, než reálně proniknou do počítačů.

Jde tedy o sofistikovanou ochranu, která pracuje zcela automaticky. Systém by se dal připodobnit k antivirovému programu pro běžné počítače, který však funguje na úrovni sítě.

Falcon využívají především velké korporace a vládní subjekty, aby zabezpečily své systémy před hackery. Mezi klienty této společnosti patří například i americký Microsoft.

Po kolapsu se každý počítač musí opravit ručně. Jsou jich miliony

Bezpečnost

Související články

Výběr článků

Načítám