Hlavní obsah

RECENZE: Seznamte se s novým maskotem PlayStationu. Astro Bot pobaví všechny generace

Herní sucho je u konce a sezonu našlapaných herních titulů zahajuje PlayStation s již dříve známým robůtkem Astro Botem. Ten se dočkal plnohodnotné hry s pořádnou dávkou obsahu. Nejen toho, ale i humoru a naprosto vybroušené hratelnosti.

Upoutávka na hru Astro BotVideo: PlayStation Česko

Článek

První dojmy z nového Astro Bota jsme sepsali již v červencovém článku, tentokrát jsme se ale dostali k plné verzi hry a vypadá to, že PlayStation trefil hřebíček na hlavičku.

Astro Bot je tradiční 3D plošinovka, ve které musí hlavní hrdina (stejnojmenný robůtek) zachránit své souputníky, opravit vesmírnou loď v podobě PlayStationu 5 a samozřejmě porazit i jednoho velkého zlouna. K dispozici má Astro malou loď v podobě herního ovladače Dual Sense, kterou létá po vesmíru a navštěvuje s ní různé galaxie, na jejichž planetách musí zachránit ostatní Astro Boty.

Ony odkazy na produkty a hry PlayStationu nejsou u Astro Bota žádnou novinkou. Už minulé tituly s robůtkem v hlavní roli byly doslova napěchovány odkazy na třicetiletou historii herního giganta a ani v této hře tomu není jinak.

Foto: PlayStation

Ukázka ze hry Astro Bot

Významní jsou zde ikoničtí Astro Boti s podobou postav ze slavných titulů, které mohli hráči hrát na předchozích konzolích. Většina ze 150 ikonických postav má pouze pasivní roli. Ovšem za některé, jako je například Kratos ze série God of War, lze i hrát. A nic nevykouzlí úsměv víc než roztomilý robůtek s plnovousem, který se ohání legendární sekyrou.

Vyjma těchto speciálních robotů získává Astro speciální schopnosti na planetách, kde zachraňuje ostatní robůtky. V dojmech jsme popisovali chobotnici, která Astra nafoukne, aby se mohl vznášet, robotického psa, jenž nahrazoval raketový pohon, či speciální rukavice na pružinách.

Foto: PlayStation

Ukázka ze hry Astro Bot

Mimo tyto tzv. power-upy se mohou hráči těšit také na schopnost, kdy se z Astra stane žínka, která nasaje vodu a tím se Astro zvětší. Také je tu například ještě slepice, jež má podobnou funkci jako raketový pohon u psa, nebo naprosto skvělá možnost zpomalit nebo téměř zastavit čas.

To vše na obřím vesmírném písečku o šesti galaxiích a téměř stovce levelů. Každá galaxie má navíc svého finálního bosse a také „výzvové“ úrovně, které cílí hlavně na zkušené hráče. Na své si ale přijdou doopravdy všichni. V rámci recenzování jsem se dělil o ovladač se čtyřletým synem, který okamžitě pochopil herní prvky.

Foto: PlayStation

Ukázka ze hry Astro Bot

Hrátky s fyzikou

Technicky nelze Astrovi nic vyčíst. Opět naprosto skvěle implementuje všechny možné funkce jak konzole, tak hlavně ovladače samotného. Hráči tak občas musí využívat gyroskopu v ovladači a při míření jej naklánět. V jiných částech se do ovladače musí foukat. Nechybí také bezchybná implementace adaptivních spouští nebo skvělé hrátky s fyzikou.

Hudba je také opět skvělá a její jednoduché melodie se rychle zaryjí do paměti. To vše je zabalené v sice jednoduchém, ale dokonalém zpracování, které svou roztomilostí vykouzlí úsměv i tomu nejzamračenějšímu členu rodiny.

Sečteno a podtrženo, PlayStation tady trefil zlatou žílu. Designově, technicky i po stránce hratelnosti se jedná o perfektní plošinovku úplně pro všechny věkové kategorie. Jediné výtky směřuji k chybějícímu režimu pro více hráčů a ke slabšímu počtu speciálních schopností.

Foto: PlayStation

Ukázka ze hry Astro Bot

Česká lokalizace

Nasnadě je pochopitelně srovnání s králem plošinovek u konkurenčního Nintenda, kde naprosto perfektní Super Mario 3D World ukázal, jak udělat vybroušený klenot na poli hopsaček. Nemusíme ale chodit do vedlejší stáje, protože PlayStation má v té své také skvělou kooperační plošinovku, a to Sackboy: A Big Adventure. Tam je synergie mezi ostatními hráči a podpůrnými schopnostmi také doladěna k téměř dokonalosti.

S téměř železnou jistotou si dovoluji tvrdit, že z Astro Bota bude hit. Pokud se tak stane, je velká šance, že se dočkáme dalšího dobrodružství s roztomilým robůtkem, kde zmíněné malé nedostatky budou doladěny.

Astro Bot vychází už v pátek 6. září exkluzivně pro konzoli PlayStation 5 a obsahuje českou lokalizaci formou textů.

HODNOCENÍ: 9/10

RECENZE: The Last of Us Part II Remastered. Návrat jedné z nejlepších her s výbornými doplňky

Hry a herní systémy
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám