Hlavní obsah

Raketový růst nepřišel, po schválení ETF ethereum oslabilo

Zkraje minulého týdne schválila americká Komise pro cenné papíry (SEC) žádost umožňující vstup na burzu fondům ETF, které budou vázány na ethereum. Očekávalo se, že kurz poroste – podobně jako dříve u bitcoinu. Místo toho ale druhá nejznámější kryptoměna na světě oslabila.

Článek

Zkratka ETF označuje fond obchodovaný na burze. Hned osm fondů navázaných na ethereum dostalo v USA minulý týden zelenou. Do kurzu se to bohužel pozitivně nepromítlo.

„Ethereum mělo obtížnější týden. Americké spotové ETF na ethereum konečně začaly fungovat minulé úterý, nicméně zatím zaznamenaly čistý odliv v celkové výši 440,1 milionu dolarů (10,33 miliardy korun - pozn. red.),“ prohlásil Simon Peters, analytik kryptotrhů v eToro.

Atentát na Trumpa vyhnal cenu bitcoinu vzhůru

Internet a PC

Před oznámením o schválení ETF navázaných na ethereum se druhá nejznámější kryptoměna obchodovala za 79 773 Kč, následně kurz vystřelil na 82 477 Kč. Aktuálně má však jedna virtuální mince cenu 78 537 Kč, což je méně než před informací o schválení ETF.

Ethereum letošní rok odstartovalo kurzem 51 890 Kč. Absolutní rekord si druhá nejznámější kryptoměna připsala v listopadu 2021, kdy se obchodovala za 104 970 Kč.

V případě bitcoinu byla situace jiná, nejznámější kryptoměna na světě citelně posílila. Když v lednu došlo ke schválení 11 bitcoinových ETF v USA, kurz raketově vystřelil. Zatímco na začátku roku se bitcoin obchodoval za 946 227 Kč, v půlce března to bylo už 1 704 367 Kč. Kurz zatím ještě nikdy nebyl vyšší.

Aktuálně se bitcoin obchoduje za 1 570 496 Kč.

Foto: Novinky

Hodnota etherea za poslední týden

Investice porostou, očekávají analytici

Analytici nicméně předpokládají, že situace na trhu s ethereem by se mohla ještě změnit. Investiční ředitel společnosti Bitwise Matt Hougan v rozhovoru pro stanici CNBC uvedl, že „ETF navázané na ethereum mohou v prvním roce a půl přilákat investice v hodnotě až 15 miliard USD“ (přibližně 350 miliard Kč).

Pro srovnání, od začátku roku bylo do bitcoinových ETF investováno přes 16 miliard USD. Hougan předpokládá, že mnozí investoři budou držet jak bitcoinové, tak ethereové fondy.

„Pokud se zamyslíte nad investorem, který nemá vyhraněné názory a chce mít tržní expozici na to, co blockchainy dokážou, jeho výchozím bodem bude mít expozici jak vůči bitcoinu, tak vůči ethereu,“ uvedl Hougan.

Foto: Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední měsíc

Investoval i státní penzijní systém

Ve svém nedávném hlášení 13-F pro Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC) stát Michigan Retirement System uvedl, že vlastní 110 000 akcií ve spotovém bitcoinovém ETF ARK/21Shares ARKB. Tyto akcie mají hodnotu 6,6 milionu USD, tedy 154,78 milionu Kč.

„Michigan se tak stává druhým státem USA, který zveřejnil expozici vůči bitcoinu po Státní investiční radě státu Wisconsin (SWIB), která v květnu oznámila, že drží akcie v iShares Bitcoin Trust (IBIT) společnosti BlackRock a GBTC společnosti Grayscale,“ doplnil Peters.

Kromě toho starosta města Jersey Steven Fulop minulý týden oznámil plán alokovat část penzijního fondu města na nákup bitcoinových ETF. „Mohli bychom být svědky toho, že tento příklad budou následovat další státní penzijní fondy nebo že v budoucnu skutečně zveřejní expozici vůči bitcoinu v rámci podání 13-F,“ uzavřel Peters.

Přijde raketový růst? ETF navázaná na ethereum dostala v USA zelenou

Internet a PC

Související články

Bitcoin padá, blíží se hranici 1,4 milionu

Kurz bitcoinu má v posledním týdnu spíše sestupnou tendenci, za posledních sedm dní oslabila nejznámější kryptoměna na světě o desítky tisíc korun. Aktuálně se...

Výběr článků

Načítám