Hlavní obsah

Přijde raketový růst? ETF navázaná na ethereum dostala v USA zelenou

Watshington

Po bitcoinu se otevírají dveře na burzu také kryptoměně ethereum. V pondělí americká Komise pro cenné papíry (SEC) definitivně schválila žádost umožňující vstup na burzu fondům ETF, které budou vázány právě na ethereum. Informoval o tom specializovaný server Coindesk, který zároveň připomněl, že zkraje letošního roku hodnota bitcoinu díky ETF raketově vystřelila.

Článek

Zkratka ETF označuje fond obchodovaný na burze. Hned osm fondů navázaných na ethereum dostalo v USA tento týden zelenou, obchodovány mohou být na třech různých amerických burzách, upřesnil server Coindesk.

Mezi společnosti, které usilují o spuštění těchto ethereových fondů, patří významní správci aktiv jako BlackRock, Fidelity a VanEck. K nim se přidávají i firmy zaměřené na obchod s kryptoměnami – například Bitwise, 21Shares a Grayscale.

Fondy budou kotovány na burzách Nasdaq a NYSE v New Yorku a na CBOE v Chicagu.

Burzovní komise již v květnu tohoto roku schválila změny pravidel, které umožňují uvádění těchto produktů na trh, čímž odstranila jednu z hlavních překážek pro jejich přijetí.

Objem obchodů s kryptoměnami v květnu stoupl na 400 milionů

Internet a PC
Foto: Dado Ruvic, Reuters

Symbol kryptoměny ethereum

Budou držet bitcoin i ethereum

Investiční ředitel společnosti Bitwise Matt Hougan v rozhovoru pro stanici CNBC uvedl, že „ETF navázané na ethereum mohou v prvním roce a půl přilákat investice v hodnotě až 15 miliard USD“ (přibližně 350 miliard Kč).

Pro srovnání, od začátku roku bylo do bitcoinových ETF investováno přes 16 miliard USD. Hougan předpokládá, že mnozí investoři budou držet jak bitcoinové, tak ethereové fondy.

„Pokud se zamyslíte nad investorem, který nemá vyhraněné názory a chce mít tržní expozici na to, co blockchainy dokážou, jeho výchozím bodem bude mít expozici jak vůči bitcoinu, tak vůči ethereu,“ uvedl Hougan.

Foto: Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední měsíc

Jak zareaguje kurz?

Fanoušci kryptoměn nyní napjatě sledují, jak na schválení ETF zareaguje kurz etherea. Když v lednu došlo ke schválení 11 bitcoinových ETF v USA, kurz raketově vystřelil. Zatímco na začátku roku se bitcoin obchodoval za 946 227 Kč, v půlce března to bylo už 1 704 367 Kč. Kurz zatím ještě nikdy nebyl vyšší.

Aktuálně se bitcoin obchoduje za 1 557 664 Kč.

Ethereum letošní rok odstartovalo kurzem 51 890 Kč. Absolutní rekord si druhá nejznámější kryptoměna připsala v listopadu 2021, kdy se obchodovala za 104 970 Kč.

Před oznámením o schválení ETF navázaných na ethereum se druhá nejznámější kryptoměna obchodovala za 79 773 Kč, následně kurz vystřelil na 82 477 Kč. Po drobné korekci se v úterý odpoledne kurz ustálil na 81 056 Kč.

Alarmující nárůst. Hackeři letos ukradli kryptoměny za 32 miliard

Bezpečnost

Související články

Bitcoin se vzpamatoval a začal pozvolna růst

Duben byl pro bitcoin kvůli výraznému poklesu kurzu nejhorší měsíc od konce roku 2022. Jak to ale nyní vypadá, v květnu se nejznámější kryptoměna na světě...

Výběr článků

Načítám