Hlavní obsah

Počet zablokovaných domén v Česku klesl na 1680, bezpečnost ohrožovaly dvě

Před měsícem bylo v Česku zablokováno 2167 domén, což byl proti červnovým číslům, kdy se blokace týkala 1202 domén, výrazný nárůst. Aktuálně však došlo k opětovnému poklesu, v tuzemsku je blokováno 1680 domén. Vyplývá to z informací sdružení CZ.NIC, které je správcem českých domén s koncovkou .cz. Domény jsou blokovány na základě jasně stanovených pravidel.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Hned na úvod je nutné zdůraznit, že počty zablokovaných domén se mění klidně i několikrát denně, sdružení CZ.NIC totiž seznam aktualizuje vždy jednou za hodinu. Například během středy byla zatím zablokována jen jedna doména, v pondělí to bylo ale hned šest.

Všechny domény zablokované v tomto týdnu mají jako důvod uvedeno „v karanténě před zrušením z důvodu nesprávných údajů držitele / nesdělení zástupce“. Právě to je nejčastější důvod, proč je drtivá většina domén zablokována.

Tyto domény ohrožovaly bezpečnost, v Česku jsou zablokované

Bezpečnost

Po uplynutí ochranné lhůty 30 dnů, během kterých držitel se sdružením nekomunikuje, bude taková doména vyřazena ze zóny a následně zrušena. Logicky tedy zmizí i ze seznamu blokovaných domén. To je jeden z hlavních důvodů, proč se počty zablokovaných domén mohou měnit klidně i několikrát denně.

Z důvodu nesprávných údajů držitele, respektive nesdělení zástupce, je tedy v současnosti blokována většina internetových domén ze seznamu. Desítky dalších domén jsou zablokovány na základě rozhodnutí orgánů činných v trestním řízení či jiných orgánů veřejné moci.

Foto: repro CZ.NIC

Některé zablokované domény ze zveřejněného seznamu

Nebezpečné domény

Vedle uvedených dvou důvodů mohou být domény zablokovány ještě na základě článku 17 pravidel registrace jmen domén. Jde o domény, které porušují národní nebo mezinárodní počítačovou bezpečnost.

Může jít tedy například o nejrůznější podvodné weby, které zneužívají kyberzločinci k phishingovým útokům. V současnosti jsou podle tohoto článku zablokovány pouze dvě domény, jak Novinky.cz upozornily již dříve.

První z nich je 3dbis.cz, kterou útočníci zneužívali k útokům pod hlavičkou České národní banky (ČNB). Doménu si údajně zaregistrovala Tatyna Suprum z Prahy 10.

Novinky.cz se snažily s dotyčnou spojit, ale neúspěšně. Na uvedené adrese nikdo takový nebydlí, pravděpodobně jde i o smyšlené jméno. V daném bytovém domě nikoho takového neznají ani obyvatelé, jak Novinky zjišťovaly přímo na místě.

Druhou aktuálně blokovanou doménou je helpdesk-user.cz. Sdružení CZ.NIC neuvedlo, zda tento web sloužil k phishingovým útokům či jakým způsobem byl zneužíván.

Jak probíhá útok pod hlavičkou ČNB?

Útok pod hlavičkou České národní banky (ČNB) je poměrně promyšlený. „Prostřednictvím odkazu na uvedenou adresu má být veřejnost podvodně informována osobou vydávající se za pracovníka banky o existujícím riziku na běžném účtu klienta a dále o zřízení údajného ‚rezervního fondu u ČNB‘,“ varovali pracovníci banky.

Kyberšmejdi se tedy snaží přesvědčit klienty, aby převedli peníze ze svého účtu na ten rezervní. Ve skutečnosti ale samozřejmě všechny finanční prostředky skončí na účtu podvodníků.

I když jsou všechny domény uvedené výše v Česku již zablokované, je velmi pravděpodobné, že útočníci zkrátka jen vytvoří úplně jinou doménu a budou to zkoušet znovu. Na tuzemské uživatele totiž v poslední době cílí stále častěji.

„Pokud vám tedy někdo tvrdí, že je váš účet v ohrožení a je potřeba převést peníze, ať už do ‚rezervního fondu ČNB‘, nebo na jakýkoliv jiný účet v kterékoliv bance, jedná se o podvod,“ varovali pracovníci ČNB.

„ČNB v této souvislosti doporučuje, aby veřejnost u všech informačních sdělení, nehledě na to, zda jsou činěna telefonicky, přes webové stránky, či sociální sítě, vždy důkladně zkontrolovala identitu subjektu, od kterého informace pochází,“ uzavřeli pracovníci banky.

Transparentnost vyřazování

Po vpádu ruských ozbrojených sil na Ukrajinu v únoru 2022 byly podle tohoto článku zablokovány tuzemské dezinformační weby, které šířily ruskou propagandu. Šlo například o Aeronet.cz, Protiproud.cz, Ceskobezcenzury.cz, Voxpopuliblog.cz, Prvnizpravy.cz, Czechfreepress.cz, Exanpro.cz a Skrytapravda.cz.

Seznam začalo sdružení CZ.NIC vloni zveřejňovat ve snaze zvýšit transparentnost vyřazování jmen domén z DNS (Domain Name System), tedy ze systému doménových jmen.

Prohlédnout si všechny zablokované domény můžete přímo na webových stránkách CZ.NIC.

Dramatický nárůst. V Česku je blokováno 2167 domén

Internet a PC

Související články

Výběr článků

Načítám