Hlavní obsah

Počet zablokovaných domén klesl na 803. Některé ale ohrožují bezpečnost

Praha

V České republice jsou aktuálně zablokovány 803 internetové domény, což v meziměsíčním srovnání představuje pokles o polovinu. Na pozoru by se měli mít uživatelé především před desítkou webů, které ohrožovaly národní či mezinárodní bezpečnost. Vyplývá to z informací sdružení CZ.NIC, které je správcem českých domén s koncovkou .cz. Domény jsou blokovány na základě jasně stanovených pravidel.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Počet zablokovaných domén klesá již druhý měsíc za sebou. Nejprve statistiky vystřelily z červnových 1202 domén na 2167 domén v červenci. Koncem srpna však bylo zablokováno už jen 1680 domén.

Aktuálně – tedy zhruba po měsíci – počítadlo ukazuje už jen výše zmiňované 803 internetové domény. Během pouhých čtyř týdnů tak ubylo 877 zablokovaných domén.

Hovořit o nějakém dramatickém poklesu však není na místě. Počty zablokovaných domén se totiž mění klidně i několikrát denně, sdružení CZ.NIC totiž seznam aktualizuje vždy jednou za hodinu.

Počet zablokovaných domén v Česku klesl na 1680, bezpečnost ohrožovaly dvě

Internet a PC

Desítky zablokovaných domén za jediný den

Například jen během středečního rána a poledne tak bylo zablokováno 26 internetových domén. Všechny domény zablokované v tomto dni mají jako důvod uvedeno „v karanténě před zrušením z důvodu nesprávných údajů držitele/nesdělení zástupce“. Právě to je nejčastější důvod, proč je drtivá většina domén zablokována.

Po uplynutí ochranné lhůty 30 dnů, během kterých držitel se sdružením nekomunikuje, bude taková doména vyřazena ze zóny a následně zrušena. Logicky tedy zmizí i ze seznamu blokovaných domén. To je jeden z hlavních důvodů, proč se počty zablokovaných domén mohou měnit klidně i několikrát denně.

Z důvodu nesprávných údajů držitele, respektive nesdělení zástupce je tedy v současnosti blokována většina internetových domén ze seznamu.

Foto: repro CZ.NIC

Některé zablokované domény ze zveřejněného seznamu

Desítky dalších domén jsou zablokovány na základě rozhodnutí orgánů činných v trestním řízení či jiných orgánů veřejné moci.

Vedle uvedených dvou důvodů mohou být domény zablokovány ještě na základě článku 17 pravidel registrace jmen domén. Jde o domény, které porušují národní nebo mezinárodní počítačovou bezpečnost.

Nebezpečné domény

Aktuálně je z tohoto důvodu blokováno deset webů. Nejnovějšími přírůstky z uplynulých dní jsou stránky zooprarha.cz, zoophraha.cz a cnbrezervace.cz. Zatímco v případě prvních dvou webů se snažili kyberšmejdi využít překlepu v názvu pražské zoologické zahrady, v třetím případě šlo o napodobeninu stránek České národní banky (ČNB).

Již dříve byly zablokovány také domény 3dbezpeci.cz, Banksecure.cz, 3dreserve.cz a Helpdesk-user.cz, před kterými Novinky.cz již také varovaly. K dalším přírůstkům patří Banked.cz, Chase1-loginpage-loading.cz a Chase2-checking-loadpage.cz.

Zmiňované stránky již ale nebezpečí nepředstavují, neboť je sdružení CZ.NIC zablokovalo a jsou v současnosti nefunkční. Jak je ale z řádků výše patrné, je nejspíše jen otázkou času, než to podvodníci budou zkoušet s nějakými dalšími podvodnými weby – klidně jen drobnou úpravou názvu.

Prohlédnout si všechny zablokované domény můžete přímo na webových stránkách CZ.NIC. Jejich počet se mění i několikrát denně, sdružení seznam aktualizuje vždy jednou za hodinu. V přehledu jsou samozřejmě i další domény, které byly zablokovány z jiných důvodů, a tedy neohrožují národní či mezinárodní bezpečnost.

Nebezpečné domény přibývají. Přes tyto kyberšmejdi útočili v Česku

Bezpečnost

Související články

Výběr článků

Načítám