Hlavní obsah

Obří timecruisery i tým, co uspěl u NASA. Kutilové se sjeli do Prahy

Praha

První den veletrhu novodobých kutilů Maker Faire, který se koná během tohoto víkendu na pražském Výstavišti, je za námi. Návštěvníci mohli okusit hromadu workshopů, k vidění byly ale i zajímavé projekty – obří timecruisery i světelné instalace. Vlastní projekt přivezl na akci také tým Lasar, který spolupracoval s NASA.

Co bylo v sobotu k vidění na festivalu Maker Faire 2024Video: Novinky

Článek

Právě tým Lasar budil na výstavišti velkou pozornost. Na festival novodobých kutilů přivezl totiž prototyp, se kterým uspěl ve finále prestižní mezinárodní soutěže Conrad Challenge v ústředí amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) v Houstonu. Návštěvníci si mohli přímo vyzkoušet, jaké to je, pohybovat s laserovým ramenem pomocí joysticku.

O velkolepou podívanou se postaraly také timecruisery, které přivezl nizozemský projekt Abacus Theater. Tyto dvouapůlmetrové stroje připomínající fantastické světy Julese Verna, jsou vlastně uměleckými díly. Spojují v sobě minulost, současnost i představy o budoucnosti, a navíc zahrnují prvky recyklace, daly totiž život starému šrotu.

Foto: Petr Horník, novinky.cz

Timecruisery od nizozemského projektu Abacus Theater

Vyzkoušet si vlastní zručnost

Vedle 3D tiskáren si návštěvníci mohli vyzkoušet také svou zručnost v rámci Bosch Derby. Za dohledu profíků si totiž mohli vytvořit sami ze dřeva závodní autíčko, se kterým následně mohli soutěžit na dlouhé závodní dráze.

Pastvou pro oči pak byly světelné instalace, které nabídly interaktivní ovládání prostřednictvím hlasových senzorů. K vidění byly také kinetické světelné prototypy experimentující s analogovým přístupem, projekce i laserová spektakulární struna – unikátní aparát na pomezí hudebního nástroje a uměleckého objektu.

Kutilové se sejdou i v neděli

Akce probíhá na Výstavišti Praha celý víkend. Standardní vstupné na jeden den vyjde dospělé návštěvníky na 300 Kč, děti na sto. Rodinná vstupenka na jeden den vyjde na 700 Kč, dvoudenní je nicméně jen o stovku dražší.

Na videích níže si můžete připomenout, jak vypadal kutilský festival Maker Faire v letech 2021 a 2022. K vidění byly křehké robotické květiny i parfém vytvořený na míru.

ARCHIVNÍ VIDEO: Co přinesl festival Maker Faire v roce 2022Video: Novinky

ARCHIVNÍ VIDEO: Takto vypadal Festival Maker Faire v roce 2021Video: Novinky

Čeští kutilové kosmického věku se sjeli do Plzně

Domácí

Související články

Kmotr novodobých kutilů zavítá do Prahy

Nadcházející víkend se na Výstavišti Praha v Holešovicích bude konat další ročník pražského Maker Fairu, festivalu novodobých kutilů. Na místě čekají...

Výběr článků

Načítám