Hlavní obsah

O práci přijdou opět tisíce lidí. Cisco se dál potácí v problémech

Masivní propouštění v technologickém sektoru pokračuje i v druhé polovině roku 2024. Americká společnost Cisco Systems, která se zabývá výrobou síťových zařízení, ve čtvrtek oznámila plán na výrazné omezení své pracovní síly. O práci tak přijdou tisíce lidí.

Foto: Cisco

Webové stránky Cisco

Článek

Letos je to přitom už podruhé, co se Cisco odhodlalo k masivnímu propouštění. Už v únoru firma rozhodla o zrušení pěti procent pracovních míst, což znamenalo propuštění 4250 lidí.

Další vlna propouštění má být ještě masivnější. Cisco sice zatím neupřesnilo, kolik lidí přijde o práci, podle serveru ABC News by však mělo padáka dostat 5900 lidí. Firma tak reaguje na neuspokojivé hospodářské výsledky.

Cisco propustí tisíce lidí

Internet a PC

„Slabou poptávku pozorujeme u telekomunikačních společností a poskytovatelů kabelových služeb bohužel i nadále,“ prohlásil už při první vlně propouštění šéf podniku Charles Robbins.

Ve čtvrtém finančním čtvrtletí, které skončilo 27. července, firma Cisco podle nejnovějšího oznámení vykázala zisk 2,16 miliardy USD (49,4 miliardy Kč). To je o 45 procent méně než ve stejném období loňského roku.

Zatím nic navíc nenasvědčuje tomu, že by se situace v dohledné době otočila. Analytici totiž podle agentury Reuters předpokládají, že poptávka po produktech a službách firmy Cisco bude nadále vystavena výraznému tlaku.

Tento tlak je způsoben zejména zdrženlivostí zákazníků z telekomunikačního sektoru, kteří se v reakci na nejisté ekonomické vyhlídky snaží omezit své výdaje a současně se zaměřují na redukci nadměrně nahromaděných zásob síťového vybavení.

Čistka v technologickém sektoru

Server Layoffs.fyi uvádí, že v loňském roce bylo zrušeno více než 262 595 pracovních míst v technologickém sektoru. Právě tento web se specializuje na zaznamenávání informací o propouštění v technologických podnicích.

Letos není situace o nic lepší, doposud bylo zrušeno 130 482 míst v 398 technologických společnostech. Pro srovnání – během celého roku 2022 bylo zrušeno 164 969 pracovních míst.

Například společnost Meta, která stojí za sociálními sítěmi Facebook a Instagram, propustila již předloni na podzim 11 000 lidí. Další kolečko propouštění, při kterém přišly o práci tisíce lidí, proběhlo na začátku loňského jara.

Nizozemský výrobce spotřební elektroniky a zdravotnického vybavení Philips na konci loňského ledna oznámil, že se chystá v nadcházejících dvou letech zrušit dalších 6000 pracovních míst. Přitom už předloni v říjnu tento podnik oznámil rozsáhlé propouštění, které se dotklo 4000 lidí.

Loni v lednu o masovém propouštění informovaly také další technologické firmy – evropská softwarová společnost SAP dala výpověď zhruba třem tisícům zaměstnanců, americký technologický gigant International Business Machines (IBM) pak propustil 3900 lidí.

Propouštět se rozhodly také společnosti Xiaomi, Twitter, HP a řada dalších.

Propouštění u Spotify nebere konce. O práci přijde dalších 1500 lidí

Internet a PC

Související články

LinkedIn propustí stovky lidí. Znovu

Už letos v květnu ohlásila sociální síť LinkedIn, která spadá pod americký Microsoft, zrušení stovky pracovních míst. Nepříliš optimistické hospodářské...

Výběr článků

Načítám