Hlavní obsah

Náročnost těžby bitcoinů dosáhla rekordu

Těžit kryptoměny se dá prakticky na čemkoliv. Aby se to vyplatilo, potřebujete velmi výkonné stroje. A nyní to platí dvojnásob, náročnost těžby bitcoinu totiž dosáhla nové rekordní úrovně.

Článek

Dříve se daly bitcoiny těžit klidně i na domácích počítačích. V současnosti jsou však pro efektivní těžbu zapotřebí mining rigy, které obsahují hned několik extrémně výkonných grafických karet s cenovkou v řádu několika desítek tisíc korun.

I to svědčí o tom, jak náročná je novodobá zlatá horečka na výpočetní výkon.

Na všechny takto zapojené stroje se nainstaluje speciální software, který pak počítá předem nastavené výpočty, jejichž výsledkem je zisk virtuálních mincí. Tento specializovaný software je naprogramovaný tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Trump zcela otočil, chce z Ameriky udělat bitcoinovou velmoc

Internet a PC
Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo bitcoinu

Zbývá vytěžit 1,2 milionu bitcoinů

Podle serveru Bitbo.io zbývá aktuálně vytěžit ještě více než 1,2 milionu bitcoinů. Aktuálně jich přibývá přitom jen zhruba 450 denně.

Měřítkem náročnosti těžby bitcoinů je to, kolik hashů (nebo iterací funkcí) musí těžaři vygenerovat, aby přidali nový blok do blockchainu bitcoinu. A právě nyní dosáhla těžba nového rekordu, těžaři musí po nejnovějším nastavení „vydolovat“ 90,67 bilionu hashů.

„Vyšší náročnost znamená, že bude třeba více výpočetního výkonu k vytěžení stejného počtu bloků, což činí bitcoinovou síť bezpečnější proti útokům, což je pozitivní,“ konstatoval Simon Peters, eToro analytik kryptotrhů.

„Na druhou stranu to také znamená, že menší těžební operace mohou být pod rostoucím tlakem a budou muset tvrději pracovat, aby zůstaly v provozu, což by mohlo vést k jejich uzavření a potenciálnímu prodeji jakýchkoli držených bitcoinů, čímž by se vyvinul další tlak na ceny,“ doplnil Peters.

Zda bude kurz bitcoinu v nadcházejících dnech a týdnech růst či naopak klesat, ale v tuto chvíli nedokáže nikdo se 100% jistotou říct.

Kurz pozvolna roste

Ještě zkraje minulého týdne se bitcoin obchodoval za 1,6 milionu korun. Tento týden v pondělí ale po panice na akciových trzích propadl na 1 150 301 Kč.

Velké výprodeje na trhu kryptoměn byly způsobeny panikou na trzích z přicházející americké recese, ta se negativně podepsala i na akciových trzích. Hodnota tedy klesla bezmála o půl milionu korun.

V tomto týdnu nicméně začal bitcoin opět posilovat. Ve středu se jedna virtuální mince obchodovala za 1 327 387 Kč.

Zatím absolutní rekord si bitcoin připsal letos v březnu, kdy se jedna virtuální mince obchodovala za 1 704 367 Kč. Zkraje letošního roku hodnota nejznámější kryptoměny na světě však činila pouze 946 227 Kč.

Foto: CoinMarketCap, Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední týden

Foto: CoinMarketCap, Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední měsíc

Bitcoin pozvolna roste, všechny ztráty ale ještě neumazal

Internet a PC

Související články

Výběr článků

Načítám