Hlavní obsah

Nápady, které mají změnit svět

Veletrh IFA 2024, který se zkraje září konal v sousedním Německu, se netočil pouze okolo nových počítačů a chytrých telefonů. Na akci byly k vidění také zajímavé nápady, které mají bez nadsázky změnit svět, jak ho nyní známe. Podívejte se na novinky, které nás na berlínském výstavišti zaujaly.

Sdílená místa qoob přijdou vhod v rušných prostředíchVideo: archiv výrobce

Článek

„Je jedno, zda potřebujete pracovat, studovat, relaxovat nebo prostě jen hledáte tiché místo pro schůzku. Qoob je služba sdílení míst, která poskytuje krátkodobý přístup do soukromých prostor na veřejných místech,“ představili tvůrci novinku v Berlíně.

Myšlenka je to vlastně docela zajímavá. Představte si rušné nádraží, kde si potřebujete zatelefonovat. Jednoduše si zalezete do budky, kde můžete být tak dlouho, jak jen budete chtít. Hezky v pohodlném křesle, kde vás nebude nikdo rušit.

Tedy pokud máte dostatek finančních prostředků. Využívat budku zadarmo samozřejmě možné není, provozovatel sdíleného prostoru si nechá za každou minutu zaplatit 0,27 eura (6,76 Kč). Objednat si přitom musíte minimálně 15 minut, pokud chcete službu využít. Minimálně tedy zaplatíte 3,99 eura (99,92 Kč).

IFA 2024: Podivné koule rostou v Berlíně. Po autech a koloběžkách přichází sdílené soukromí

Internet a PC

Využít sdílené místo je velmi jednoduché. Stačí si stáhnout aplikaci od výrobce, na kterou napárujete svoji platební kartu. Po registraci pak už jen stačí vybrat konkrétní budku a rezervovat si přesný čas návštěvy. Pomocí mobilu si pak sdílené místo také odemknete.

Pokud je zrovna volno, můžete samozřejmě vstoupit rovnou. Plánování konkrétních návštěv se hodí především ve chvíli, kdy chcete budku využít pro schůzku s nějakou další osobou. Uvnitř se totiž nachází dvě pohodlná otočná křesla a dva malé stolky, na kterých můžete pracovat.

K dispozici máte také elektrickou zásuvku, bezdrátovou nabíječku pro mobily, a dokonce i malý tablet s několika předinstalovanými aplikacemi. Svůj čas v budce tak můžete využít třeba i k poslechu hudby prostřednictvím spotify nebo ke sledování videí na youtubu. Za přístup k vysokorychlostnímu internetu se už nic navíc nepřiplácí.

Sprcha do postele

Japonci zase do Berlína přivezli sprchu, kterou je možné používat přímo v posteli. Novinka se jmenuje Switle Body a samotný výrobce ji označuje jako „tělový mycí prostředek pro ošetřovatelskou péči“. Pochopitelně se tím ale nevylučuje možnost použití i pro jedince, kterým se jednoduše nechce vstávat z postele.

Primárně má ale tato sprcha sloužit jedincům, kteří se bez pečovatele nedokážou sami umýt. Unikátní sprcha dovede umýt tělo vodou tak, aby se neušpinila ani nepromočila postel, na které pacient leží.

Sprcha do posteleVideo: Switle Body

A jak to funguje v praxi? Stačí do přístroje přidat vodu z kohoutku a speciální mýdlo do příslušné nádrže. To jinými slovy znamená, že nemůžete použít libovolné tekuté mýdlo, ale je nutné využívat pro správnou funkčnost vždy to od výrobce.

Samotný přístroj má vestavěný ohřívač, takže dovede sám ohřát vodu na ideální teplotu v rozmezí 38 a 42 °C. „To snižuje čas a zátěž potřebnou pro pečovatele na přípravu,“ pochvalovali si přímo na výstavišti v Berlíně zástupci společnosti Sirius.

Sprcha je unikátní v tom, že využívá vodní tryskací mechanismus Switle, který zároveň zvládne po umytí konkrétní části těla vcucnout veškerou vodu do odpadní nádobky. Neukápne při tom v praxi ani kapka, jak jsme přímo na výstavišti v Berlíně vyzkoušeli.

Funguje to dokonce i v případě, kdy si myjete hlavu. Polštář zůstane suchý, i když máte delší vlasy. Je však nutné použít speciální nástavec, který je samozřejmě součástí balení.

Unikátní sprcha Switle Body zamířila rovnou po premiéře do prodeje. Aktuálně je však možné koupit ji výhradně v zahraničí. Případné zájemce vyjde v přepočtu na necelých 30 000 korun.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Tlačítky přímo na sprše volíte, co má přesně dělat.

IFA 2024: Japonci přišli na způsob, jak se sprchovat v posteli

Internet a PC

Domov pod taktovkou AI

Společnost LG demonstrovala v Berlíně na veletrhu IFA 2024 svého dvounohého robota, který se má v našich obydlích stát vládcem chytré domácnosti. V první řadě je to plnohodnotný domácí společník, který může přijít vhod osamělým jedincům.

Mohou si s ním povídat úplně stejně jako se spolubydlícím. AI robot je totiž napojen na systém ChatGPT-4o, porozumí tedy lidské řeči a zvládne samozřejmě i odpovídat. My jsme to na berlínském výstavišti vyzkoušeli v angličtině a nebyl to vůbec žádný problém.

Svého majitele navíc tento malý šikula rozhodně pozná. A další členy domácnosti také. Jeho AI systémy mají totiž schopnost rozpoznat a pamatovat si obličeje. Díky tomu například pozná, že nemá přijímat pokyny od návštěv a cizích lidí.

AI robot od společnosti LGVideo: Miloslav Fišer, Novinky

Robot samozřejmě dovede stejným způsobem bavit také domácí mazlíčky, když nejsme doma. Připojit se k němu můžete prostřednictvím svého chytrého telefonu na dálku klidně i z druhého konce planety. Získáte tak kompletní informace o tom, co se doma děje.

Novinka od LG se dovede napárovat na všechny systémy chytré domácnosti, které budete používat. Může hlídat teplotu, vlhkost, úniky vody apod. Stejně tak vás upozorní, pokud se do vašeho obydlí vkrade někdo neoprávněně. Samozřejmostí je i ovládání osvětlení v jednotlivých místnostech.

Příkazy zvladne plnit na dálku. Můžete ho například zaúkolovat, aby zapnul topení, když se blížíte domů po delší dovolené, abyste přišli do již vytopeného obydlí. Vše funguje velmi intuitivně, jen na základě hlasových povelů.

AI robot toho zvládne více, pokud se budou rozšiřovat i chytré systémy ve vaší domácnosti. Jde přece jen o ovladač. Pokud na topení nebudete mít chytré termohlavice, dvounohý robot s kolečky si s ovládáním samozřejmě sám neporadí.

Self-Driving AI Home Hub bude společnost LG prodávat v první polovině nadcházejícího roku, minimálně v první vlně se však počítá s dostupností jen v Jižní Koreji. Cena novinky zatím nebyla upřesněna.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

LG Self-Driving AI Home Hub

IFA 2024: Má dvě nohy a roztomilý pohled. AI robot ovládne chytrou domácnost

AI

Lednička poradí

Společnost Samsung ukázala, jak moc se v dohledné době promění naše domácnosti díky chytrým přístrojům. Například čtyřdveřová lednička z řady Bespoke ukrývá v útrobách chytrou kameru, která dokáže rozpoznat 33 druhů potravin hned, jak je vkládáte dovnitř.

Nejenže vás pak sama upozorní na blížící se expiraci konkrétních produktů, ale zároveň podle obsahu ledničky dovede navrhnout i vhodné recepty, které se z dostupných surovin dají uvařit.

Právě integrace pokročilých displejů má být u nových spotřebičů jedním z hlavních lákadel. Řada novinek z řady Bespoke se tak pochlubí sedmipalcovým LCD panelem, který nabízí velmi intuitivní ovládání nejen daného spotřebiče, ale prakticky celého ekosystému. Přímo na dotykové obrazovce si můžete zobrazit 3D pohled na celou domácnost se všemi připojenými spotřebiči a zároveň je jejím prostřednictvím rovnou ovládat.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Chytrá lednička zaujme na první pohled velkým displejem.

Pokud tedy například uživatelé v kuchyni něco vaří a je jim u toho horko, můžou přes displej AI Home na indukční varné desce rovnou zapnout klimatizaci, aniž by museli nechávat hrnce či pánve, byť jen na chviličku, bez dozoru.

Při praní lze zase přímo na displeji pračky zapnout třeba robotický vysavač v obýváku a není nutné nikam chodit. Pomocí displejů AI Home je také možné přijímat hovory, telefonovat tak budeme moci bez nadsázky klidně i přímo prostřednictvím pračky.

Displeje lze využívat také k tomu, abyste si například během vaření prostřednictvím nich pouštěli hudbu či videa s recepty.

IFA 2024: Lednička poradí, co uvařit. Domácnosti ovládne AI

AI

Související články

Výběr článků

Načítám