Hlavní obsah

Nabídka je tragická. Podívejte se, co zbylo z CZC.cz

Obavy zákazníků se bohužel naplnily. Týden po uzavření původního e-shopu CZC.cz a přechodu na platformu Allegra se ukazuje, že minimálně pro samotné nakupující to nebyla cesta správným směrem. Nabídka je totiž doslova tragická, řadu produktů a novinek z původního sortimentu totiž zákazníci v internetovém obchodu od Allegra nenaleznou.

„Dvojky to uměj za míň,“ hlásala reklama na CZC.czVideo: CZC.cz

Článek

CZC.cz samo sebe dlouhá léta označovalo za dvojku na trhu s elektronikou, čímž se tento český prodejce snažil vymezit proti jedničce na trhu – e-shopu Alza.cz. Pravdou nicméně je, že Czech Computer, jak zněl původně celý název tohoto obchodu, se v průběhu let opravdu stal baštou geeků.

Technologičtí nadšenci sem chodili vášnivě diskutovat nad novými produkty, které si mohli zpravidla i rovnou zakoupit. Případně využívali propracované diskuze k získání rad od zkušenějších uživatelů.

Pokročilejší jedinci a IT profesionálové zase oceňovali propracované filtrování, kdy bylo možné přesně filtrovat nabídky notebooků, mobilů i další elektroniky a zobrazit díky tomu nejvhodnější nabídky. Vyhlášený byl i konfigurátor PC sestav.

Foto: repro CZC.cz

Původní stránky CZC.cz

CZC.cz v tichosti zavřelo svoje obchody

Internet a PC

Týden od spuštění nového „CZC“

Po týdnu, kdy Allegro proměnilo CZC.cz na pouhého dalšího prodejce na polském tržišti, se situace značně změnila. Na web CZC.cz se v podstatě jen zrcadlí stránka z Allegra.

„Přestože jsme si vědomi, že z technických důvodů nebudeme schopni přenést všechny funkce, které poskytuje e-shop CZC.cz, jsme rozhodnuti nový CZC shop na platformě Allegro dlouhodobě vylepšovat. Věříme, že tyto kroky přinesou CZC zaslouženou stabilitu a nové zákazníky,“ stojí v prohlášení polského tržiště.

Současná nabídka je poměrně nepřehledná, ale je hlavně daleko tenčí, než tomu bylo dříve. Například sekce s notebooky obsahovala na dvě stovky různých modelů, aktuálně je zde zhruba jen polovina. Chcete koupit základní desku nebo grafickou kartu? Máte smůlu, v nabídce není ani jediná.

Allegro sice nabídku postupně rozšiřuje, například v minulém týdnu nebylo možné koupit žádné procesory a nyní to již jde, ale přesto je výsledek tragický. Nabídka konkurence je daleko širší.

Foto: repro CZC.cz

Nejnovější iPhony 16 v nabídce chybí.

Foto: repro CZC.cz

Vtipné je, že iPhony 16 Allegro přímo na svých stránkách propaguje (novinky v levé části obrazovky), koupit se ale nedají.

Technologičtí nadšenci příliš nepochodí ani v případě, kdy budou chtít koupit nějakou zajímavou novinku. S polským Allegrem totiž nespolupracují někteří oficiální distributoři. V nabídce tak nenaleznete například nejnovější iPhone 16, byť ho samotný prodejce na svých stránkách propaguje, ani konzoli PlayStation 5 Pro.

Podobných příkladů je samozřejmě s ohledem na chudou nabídku produktů daleko více. Toužíte po nové bezzrcadlovce? Na výběr jsou pouze dvě, přestože v konkurenčních e-shopech jich naleznete stovky.

V rámci vylepšení samozřejmě postupně programátoři opravují i různé chyby. Například o víkendu Novinky.cz upozornily, že dohledat partnerské pobočky na webu je nemožné, nefungovala mapa ani vyhledávač. Zástupci Allegra nicméně v tomto týdnu již situaci vyřešili.

Na řadě je Mall.cz

Stejný osud jako CZC.cz by měl nyní potkat také internetový obchodní dům Mall.cz, který Allegro koupilo společně s CZC.cz. Kdy k vypnutí Mallu dojde, však zástupci polského tržiště zatím neupřesnili.

V listopadu 2021 koupilo Allegro WEDO a Mall Group, do které spadá i obchod CZC.cz, od skupin PPF, EC Investments Daniela Křetínského a Rockaway Capital Jakuba Havrlanta. Výše transakce činila v přepočtu zhruba 23 miliard korun, přičemž účetní hodnota přesahovala 21 miliard.

Už v roce 2022, jen pár měsíců po definitivním převzetí nových akvizic, však Allegro zaevidovalo nepeněžní ztrátu, když účetní hodnotu Mallu a WEDO přehodnotilo a snížilo ji o 57 procent, tedy zhruba o 12 miliard korun.

V průběhu let byl internetový obchod CZC.cz považován za největší konkurenci Alzy, jež je největším internetovým prodejcem v Česku. Na tom si postavil e-shop i svou image, když se prezentoval jako dvojka na trhu s elektronikou. „Jsme sice dvojka, ale elektroniku ovládáme na jedničku,“ hlásaly reklamy CZC.cz.

Foto: repro mall.cz

Mall.cz zatím funguje normálně

Anketa

Líbí se vám nová podoba CZC.cz?
Ano, zásah Allegra tomuto e-shopu prospěl.
1,2 %
Ne, původní CZC.cz bylo lepší.
86,6 %
Nevím, na CZC.cz jsem nenakupoval(a).
12,2 %
Celkem hlasovalo 5123 čtenářů.

CZC.cz se zbavuje elektroniky, zavře vlastní pobočky

Internet a PC

Výběr článků

Načítám