Hlavní obsah

MPO dá na rozvoj internetu v Česku čtyři miliardy

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) bude rozdělovat dohromady čtyři miliardy korun z fondů Evropské unie na rozvoj vysokorychlostního internetu v Česku. Peníze by měly být využity především na připojení míst, kde internet není vůbec, případně jeho rychlost není dostatečná. Na jeden projekt lze získat až 228 milionů korun.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Rychlé, dostupné a stabilní internetové připojení potřebujeme jak v podnikání, tak v každodenním životě. Proto jsme připravili výzvu na podporu výstavby a modernizace přípojných a přístupových sítí s velmi vysokou kapacitou, ve které máme připraveny 4 miliardy korun,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Podle něj bude díky evropským penězům možné „vybudovat nové optické sítě a pokrýt místa, kde v současné době připojení není v odpovídající kvalitě dostupné“.

„Modernizace stávající infrastruktury pak pomůže zajistit rychlejší a stabilnější připojení k internetu,“ doplnil Síkela.

Dostupnost internetu se zlepší. Na pokrývání odlehlých oblastí půjdou miliardy

Internet a PC

Startuje se v srpnu

Miliardy se budou rozdělovat z Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost. Podávat žádosti přitom bude možné od 1. srpna 2024 až do 31. října 2024, a to prostřednictvím portálu ISKP2021+. Právě ten je určen pro elektronické podávání projektových návrhů.

Tato podpora cílí především na podnikatele s oprávněním k poskytování služeb v oblasti elektronických komunikací, což zahrnuje společnosti nabízející jak pevné, tak mobilní připojení.

Na rozdíl od předchozích let přináší letošní dotační výzva novinku. „Ta zahrnuje podporu budování a modernizace přípojných sítí do obcí. Nabídka možností podpory na nejrůznější typy sítí se rozšířila a podnikatelé budou mít možnost zavádět širší škálu sítí s ohledem na potřeby daného území,“ podotkl vrchní ředitel Sekce fondů EU Marian Piecha.

Ministerstvo může dotace navýšit

Pokud bude o dotace velký zájem, může podle něj MPO celkovou částku ještě navýšit. Dotace tak mohou převýšit zmiňovanou sumu čtyř miliard korun. Stalo by se tak ale v rámci jiné výzvy.

Právě dotace přispívají v Česku k rozmachu vysokorychlostního internetu. V minulosti bylo z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost financováno připojení pro více než 22 tisíc českých domácností. Kromě toho je z Národního plánu obnovy schválena podpora pro dalších téměř 40 tisíc domácností.

Letos v dubnu MPO oznámilo investici zhruba 120 milionů korun na zlepšení signálu 5G na dvou hlavních železničních koridorech v České republice. Cílem je poskytnout lepší mobilní připojení cestujícím a zlepšit bezpečnost provozu na železnici.

5G internet i na železnici. Ministerstvo dá na zlepšení pokrytí 120 milionů

Mobil

Související články

Výběr článků

Načítám