Hlavní obsah

Zbavit se zcela čínských výrobců? Německo má úplně jiný plán, tvrdí expert

V uplynulých dnech obletěla svět zpráva, že se Německo kvůli otázkám bezpečnosti rozhodlo k postupnému vyřazování komponent čínských výrobců Huawei a ZTE ze svých mobilních sítí 5G. Zcela se ale hardwaru z Číny naši západní sousedé nezbaví, mají totiž údajně úplně jiný plán. Pro Novinky.cz to uvedl Jiří Grund, prezident Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS).

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Logo firmy Huawei

Článek

Zprávu o dohodě mezi německou vládou a hlavními telekomunikačními operátory přinesla agentura Reuters, která citovala německou ministryni vnitra Nancy Faeserovou. Ta označila postupné vyřazování komponent čínské výroby z páteřní sítě 5G jako klíčový krok pro „ochranu digitální bezpečnosti největší evropské ekonomiky“.

Podle informací agentury Reuters začne první fáze vyřazování v roce 2026, kdy operátoři odstraní čínskou technologii z hlavní sítě datových center 5G. Druhá fáze by se měla uskutečnit do roku 2029, kdy budou odstraněny ze sítí některé další komponenty čínské výroby.

Přesné detaily dohody však Faeserová zatím nezveřejnila.

Německo zakročilo proti čínským firmám. Komponenty Huawei a ZTE zmizí z 5G sítí

Mobil

Klíče k softwaru

Grund však upozornil, že ani stanovením těchto termínů se Německo nezavázalo zcela odejít od čínských výrobců. „Jejich hardware budou němečtí operátoři moci využívat i nadále. Snahy tamní vlády ale v podstatě tlačí čínské firmy k otevření jejich softwarového rozhraní pro řídící počítače vysílačů,“ uvedl pro Novinky.cz prezident APMS.

„V praxi tedy bude výsledný stav takový, že tyto řídící počítače nebudou proprietárním produktem čínských dodavatelů, na kterém by německé firmy mohly být závislé, ale naopak německé firmy budou mít klíče k softwaru těchto počítačů,“ vysvětlil Grund.

Foto: APMS

Prezident APMS Jiří Grund

Připodobnit jde situaci, která bude panovat v Německu po roce 2029, k výrobcům počítačů. Ti se také starají o dodávky hardwarových součástek, ale je pouze na uživatelích, jaký software budou používat – tím mají plnou kontrolu nad svými stroji.

Společnosti Huawei a ZTE by se tedy podle zmiňované politiky staly především dodavateli hardwaru, načež kompletní softwarová správa by byla v rukou německých operátorů.

Grund zdůraznil, že už nyní je jasné, že němečtí operátoři se zcela bez čínských komponent neobejdou: „Řada prvků v německých sítích tak i nadále bude pocházet z Číny, například antény.“

Plošný zákaz v EU ve hře

Obavy o bezpečnost dat v souvislosti s čínskými výrobci se netýkají pouze Německa. Vloni v červnu britský list Financial Times (FT) napsal, že Evropská unie zvažuje, že členským státům zakáže při budování sítí páté generace (5G) využívat společnosti, které jsou považovány za bezpečnostní riziko, včetně Huawei.

Brusel vydal již dříve doporučení, že by s ohledem na bezpečnost měly členské státy „vylučovat rizikové dodavatele z investic do technologií“. Podle listu FT to však vzala v potaz pouze třetina zemí, když zakázala čínské společnosti Huawei účastnit se tendrů na budování kritických částí sítě 5G.

Eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton dosavadní doporučení údajně považuje za nedostatečné opatření, ohrožena je podle něj kolektivní bezpečnost Unie.

List FT se ve svém článku odvolává přímo na osoby obeznámené s postojem EU. Brusel by podle něj mohl rozhodnout o zákazu v případě, pokud se budou členské země včetně Německa nadále zdráhat přijmout příslušná opatření.

Očekává se však, že tento zákaz by nebyl zaveden dříve než příští rok.

Americká Federální komise pro spoje (FCC) už na konci loňského roku zakázala dovoz komunikačních technologií od Huawei a ZTE do USA. Washington již dříve vyzval své spojence, aby zakázali čínským společnostem přístup k důležitým komunikačním infrastrukturám.

Osekaný Android

Obavy z krádeží duševního vlastnictví a možné špionáže ve prospěch Pekingu rozdmýchaly již v roce 2019 Spojené státy. Kvůli americkým sankcím jsou tak již několik let všechny nové telefony společnosti Huawei nabízeny s osekanou verzí operačního systému Android. S ohledem na uvalené embargo totiž tato značka u svých nových přístrojů nesmí používat některé programy společnosti Google.

Nefungují například mapy Google, e-mailový klient Gmail, přehrávač YouTube či obchod s aplikacemi Google Play. Huawei nicméně všechny aplikace nahrazuje alternativami, které jsou k dispozici prostřednictvím AppGallery.

Huawei rovněž vyvíjí alternativu k operačnímu systému Android; jmenuje se Harmony OS.

MWC 2024: Huawei se ukázal v plné síle. Sankcím navzdory

Mobil

Související články

Výběr článků

Načítám