Hlavní obsah

Zákazy se množí. Stopku mobilům ve školách vystavilo už i Lotyšsko

Velká Británie, Nizozemsko a teď už i Lotyšsko. Tamní parlament schválil ve čtvrtek novou podobu školského zákona, která výrazně omezuje používání mobilních telefonů žáky během pobytu ve škole. Informovala o tom agentura DPA s tím, že žáci v Lotyšsku budou muset až do šesté třídy své mobily během školního dne odkládat. Výjimky budou jen v případech, kdy budou telefony potřebovat přímo k výuce.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zákaz vstoupí v platnost až 31. května příštího roku, školy tak budou mít dostatek času na úpravu vnitřních pravidel a přípravu na změnu.

Ke změně školského zákona se zákonodárci odhodlali v rámci snah o omezení negativních dopadů z nadměrného používání mobilů na děti. Předsedkyně parlamentního výboru pro kulturu, vzdělávání a vědu Agita Zariňová-Stúreová vysvětlila, že opatření má vyslat jasný signál školám a zřizovatelům, že bezúčelné používání mobilních telefonů musí být eliminováno.

„Tyto změny jsou nezbytné, abychom snížili negativní vliv mobilních telefonů na výuku a zdravý vývoj dětí,“ dodala Zariňová-Stúreová.

Škola v USA zakázala dětem mobily. Takhle to dopadlo

Mobil

Zákaz se netýká jen mobilů

Zákaz se vztahuje výhradně na děti do šesté třídy, přičemž se týká nejen mobilních telefonů, ale i dalších chytrých zařízení, jako jsou tablety a chytré hodinky. Výjimku budou mít pouze situace, kdy zařízení budou potřebná k výukovým účelům.

I přesto však zatím není zcela jasné, zda si žáci budou moci telefony do školy vůbec nosit, nebo zda budou muset zůstat doma. Zahraniční zdroje ale zpravidla uvádějí, že si děti telefony přinášet budou moci, ale po příchodu do školy je budou muset vypnout a odložit. Přesná implementace nové podoby školského zákona nicméně bude v gesci ředitelů.

Opatření reaguje také na rostoucí obavy z negativního vlivu mobilních telefonů na kognitivní schopnosti dětí. Předkladatelé návrhu se odkazují na výsledky výzkumů, které naznačují, že přítomnost mobilních telefonů, byť i vypnutých, může negativně ovlivnit soustředění a myšlení žáků. Dalším problémem je i zvýšené riziko emočního násilí v online prostoru, na které děti při používání chytrých zařízení mohou narazit.

Novela zákona dává školám také nové pravomoci, které mají pomoci zajistit bezpečnost ve školách. Podle nových pravidel budou mít školy oprávnění prohledat osobní věci žáků, pokud bude existovat podezření, že je ohrožena bezpečnost, zdraví nebo život jiných osob. Toto opatření má zabránit rizikovému chování žáků, například v případech, kdy by mohlo dojít k šikaně nebo jiným formám nebezpečného jednání.

Zákazy se množí

Zákaz používání mobilních telefonů ve školách není v Evropě ojedinělý. Podobné opatření bylo letos zavedeno například v Nizozemsku, kde se vztahuje na všechny žáky základních i středních škol.

Podobná pravidla se začínají prosazovat i v dalších zemích. Nad mobily ve školách se smráká i ve Velké Británii. Organizace Ormiston Academies Trust, která je jedním z největších správců státních škol v této zemi, oznámila plošný zákaz používání mobilních telefonů ve svých školách již minulý měsíc.

Zákaz mobilů ve školách zavádí už i Velká Británie

Mobil

Výběr článků

Načítám