Hlavní obsah

Všechny zajímavosti z první ruky: Samsung odhaluje mobilní novinky

Paříž

Úderem 15. hodiny startuje v Paříži velká tisková konference Galaxy Unpacked, na které společnost Samsung odhalí nové produkty mobilního světa. Prim by přitom měly hrát skládací telefony s ohebným displejem z řady Galaxy Z. Novinky přinášejí z akce živý přenos.

Živě: Samsung představuje nové mobilní telefonyVideo: Samsung

Článek

Jihokorejský elektronický gigant tentokrát své příznivce nenapínal a už v pozvánce dal jasně najevo, co bude na akci k vidění.

„Přichází další generace umělé inteligence Galaxy AI. Tentokrát pronikne do skládacích telefonů Galaxy Z a následně do celého ekosystému Galaxy. Připravte se na úplně nový svět plný netušených možností, které nová verze mobilní umělé inteligence přináší,“ láká oficiální pozvánka Samsungu.

Je už takřka jisté, že na slavnostní akci, která se tentokrát koná v hlavním městě módy, budou odhaleny dva nové smartphony – konkrétně by mělo jít o Galaxy Z Fold6 a Galaxy Z Flip6.

Pozvánka na akci Galaxy Unpacked, kde se představí nové smartphony řady Galaxy ZVideo: archiv výrobce

Nejlepší skládačky od Samsungu se vyprodávají za zlomek ceny

Mobil

Malá a velká skládačka

Rozdělení světa ohebných smartphonů od Samsungu je vcelku jasné od samého začátku. Modely z produktové řady Fold představují výkonné pracovní stroje, které si však díky vnějšímu displeji zachovávají poměrně kompaktní rozměry. Když potřebujete větší pracovní plochu, jednoduše telefon otevřete a získáte v podstatě polohovatelný tablet. Jinak tomu není ani u loňského provedení Galaxy Z Fold5.

Flip5 skládací konstrukci využívá k tomu, aby v kapse nezabíral tolik místa. V podstatě má tedy rozměry klasického smartphonu, který ale v půlce přehnete na polovinu. Vzhledem k tomu, jak se rok od roku displeje chytrých telefonů zvětšují, je toto řešení velmi praktické. Už se nemusíte otravovat s rohem telefonu trčícím z kapsy, se kterým zavadíte několikrát denně o různé překážky. Modely řady Flip se snadno vejdou i do opravdu malých kapes.

Očekává se, že nástupci s číslovkou šest v názvu budou stavět na úplně stejném konceptu.

Klíčovým novinkám, které budou na slavnostní akci k vidění, se na Novinkách budeme věnovat v samostatných článcích.

Samsung Galaxy Z Flip5Video: Novinky

Samsung Galaxy Z Fold5Video: Novinky

Pod taktovkou AI

Z pozvánky je patrné, že prim bude hrát také umělá inteligence (AI). Jak užitečná může v telefonech být, ukázal jihokorejský elektronický gigant již zkraje letošního roku. Systém Galaxy AI dostaly v lednu jako první smartphony z rodiny Galaxy S24. Postupně se ale formou aktualizace dostaly nové vychytávky také na starší zařízení od Samsungu.

Na umělé inteligenci staví například nová funkce Live Translate (Živý překlad), která přijde vhod při cestování, ale i při spolupráci se zahraničními studenty či kolegy. Jde totiž o textový i hlasový obousměrný překladač hovorů v reálném čase, který je integrován přímo do telefonu. Není tedy potřeba nic instalovat.

Při telefonním hovoru tak stačí zvolit, jakým jazykem mluvíte vy a jakým protistrana. Umělá inteligence jen s nepatrným zpožděním překládá váš text cizinci a naopak. Domluvit se tak můžete klidně i v místech, kde by to jinak nebylo možné. Čeština sice zatím nepatří mezi podporované jazyky, ale jinak systém funguje poměrně spolehlivě.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Funkce Live Translate (Živý překlad) v akci

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Modré logo vlevo označuje funkce Galaxy AI

Podobně jako s hlasem dovede Galaxy AI kouzlit také s textem. Zcela bezproblémové jsou překlady zpráv, telefony vyzbrojené umělou inteligencí toho ale umějí ještě daleko více.

Novinkou je například Textový asistent (Chat Assist). Jde o textový nástroj, který dovede automaticky upravit text.

Stačí kliknout na tlačítko

U jakéhokoli textu stačí kliknout na příslušné tlačítko na virtuální klávesnici a zvolit, do jaké formy má být text převeden. Odpověď se tak upraví podle toho, zda ji posíláte blízkému kolegovi, šéfovi nebo partnerovi. Na podporu češtiny si ale budeme muset ještě nějakou dobu počkat.

Funkce Poznámkový asistent (Note Assist) zase umožňuje pomocí umělé inteligence vytvářet shrnutí poznámek, formátovat je pomocí přednastavených šablon nebo k nim tvořit titulní strany s náhledem.

Praktická je také funkce Asistent přepisu (Transcript Assist), díky ní lze záznamy s využitím AI přepisovat, shrnovat jejich obsah, dokonce je i překládat.

Prohlédněte si smartphony Samsung Galaxy S24Video: Novinky

Nová éra mobilního světa. Samsung Galaxy S24 přichází s umělou inteligencí

Mobil

Související články

Výběr článků

Načítám