Hlavní obsah

Voda jako úhlavní nepřítel. Jak chránit mobil a co dělat, když se namočí

Sychravý podzim se pomalu ukazuje ve své plné síle. Přeháňky, či dokonce silné deště tak patrně nebudou žádnou výjimkou. Řada mobilních telefonů přitom není vůbec stavěna na kontakt s vodou, a tak uživatelé nemohou riskovat jejich namočení. Co dělat, když se váš chytrý telefon dostane do vody, a jak tomu předejít?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ať už jde o nešťastnou nehodu v bazénu, náhodné rozlití vody, nebo setkání s deštěm, váš telefon může voda nějakým způsobem negativně ovlivnit nebo zcela poškodit. A pozor, týká se to i přístrojů, které jsou podle výrobců voděodolné.

Stačí totiž, aby vám přístroj párkrát spadnul neopatrně na zem. Tak může dojít k porušení ochrany, která má jinak za úkol bránit v průniku tekutiny do útrob přístroje.

Podle serveru Pocket Geek Tech Repair může i malé poškození vodou u chytrých telefonů způsobit například bobtnání či ztrátu schopnosti nabití baterie, zkrat v obvodech smartphonu, korozi kovových částí uvnitř přístroje či poničení obrazovky.

Bič na podvodníky. Mobily odhalí deepfaky díky vibracím

Software

Někdy si poškození vodou či vlhkostí nemusíte ani všimnout. Kromě nečekaného vypínání a zapínání telefonu ho můžete rozpoznat například podle nereagujících tlačítek, změny barvy displeje, absence reakce na dotyk, nefunkčních reproduktorů nebo špatného nabíjení.

V servisu ale samozřejmě poškození způsobené vniknutím kapaliny odhalit zvládnou. Mnoho smartphonů má totiž uvnitř nabíjecího portu, v blízkosti baterie nebo poblíž slotu pro SIM kartu umístěné indikátory poškození kapalinou (LDI).

Jedná se o malé nálepky nebo tečky, které mění barvu podle míry vlhkosti. Pokud zrůžoví nebo zčervenají, znamená to vystavení kontaktu s tekutinou.

Stupeň krytí (IP) je důležitý

Nejlepší možností je samozřejmě smartphone před jakoukoliv tekutinou chránit a snažit se vyvarovat i nadměrné vlhkosti.

Užitečné je používat speciální ochranné obaly nebo vodotěsné sáčky. Nepoužívat zařízení ve vodě, a to ani v její blízkosti. Dokonce je možné využít nanopovlak, který je schopný vytvořit tenký, průhledný a především voděodolný chemický povlak na povrchu zařízení.

Pokud ale z nějakého důvodu svůj přístroj ve vlhku či v blízkosti vody chcete či musíte používat, vhodné je nejprve nastudovat jeho možnosti – konkrétně je nutné si zjistit stupeň krytí označovaný zkratkou IP (Ingress Protection).

Například hojně rozšířená certifikace IP67 chrání přístroj zcela před vniknutím prachu a zároveň může být také ponořen do hloubky jednoho metru po dobu 30 minut.

Stupně krytí nevyjadřují odolnost pouze u chytrých telefonů, ale pochopitelně také u další elektroniky a zařízení.

První pomoc

Pokud se vám i přes všechna opatření smartphone podařilo namočit, je nutné ho z tekutiny okamžitě vytáhnout. Každá minuta se totiž počítá.

Dalším krokem by mělo být vypnutí telefonu, pokud se mezitím nevypnul sám. Tím odpojíte zdroj energie a zastavíte tok elektřiny zařízením. Díky tomu snižujete pravděpodobnost zkratu a máte větší šanci, že se smartphone nakonec opraví.

Po vypnutí demontujte všechny odnímatelné díly, jako je pouzdro, SIM karta nebo baterie (pokud je to možné). Poté pomocí hadříku nebo papírové utěrky odsajte přebytečnou vodu. Telefon ale nedrhněte, mohlo by dojít k vtlačení tekutiny do jeho citlivějších částí.

Nejdůležitějším krokem je odstranění celkové vlhkosti. Většinu lidí napadne vložit smartphone do sáčku s nevařenou rýží a čekat. Rýže saje vlhkost, což váš telefon může, ale také nemusí zachránit.

Mnohem účinnější metodou je podle serveru Panda Security umístění telefonu do uzavřené nádoby se silikagelovými balíčky – malé balíčky, které můžete najít v krabici od bot nebo lahvičkách na pilulky. Tyto balíčky jsou přesně navrženy pro sání vlhkosti, a dokonce se dají pořídit i na internetu.

Pak už jen musíte počkat alespoň 24 hodin, ale ideální je 48 hodin. Za tu dobu by se měla odpařit většina vlhkosti. A to i tehdy, že smartphone do vody spadnul úplně.

Pořádně vyčistit

Většina lidí po vysušení telefon opětovně zapne a používá, odborníci to ale nedoporučují. Vysušení totiž v řadě případů nemusí stačit. Na spojích totiž mohou být vodní usazeniny, které následně způsobí zkrat.

Vhodné je tedy celý přístroj rozebrat, což vyžaduje odbornější znalosti. Méně zkušený uživatel může napáchat více problémů než užitku a v krajních případech dokonce celý přístroj nenávratně zničí.

Proto je vhodné v některých případech přenechat čištění odbornému servisu. V obou situacích je ale nejdůležitější rychlost. Každý den, kdy se odkládá vyčištění, hrozí koroze jednotlivých součástek.

Ceny za opravy zkorodované elektroniky se pak opět mohou vyšplhat do závratných částek. Po rozebrání je nutné důkladně omýt plošné spoje a kontakty čisticím roztokem. Vhodné je k tomu použít destilovanou vodu nebo izopropanolový sprej, který zbaví povrch nečistot a mastnoty. Tento přípravek je běžně dostupný v drogeriích zhruba za 100 Kč.

Když jsou jednotlivé díly čisté, je nutné zbavit přístroj vlhkosti horkým vzduchem. Jeho teplota však nesmí být příliš vysoká, aby nespálila jednotlivé kontakty. Poté je nutné odstranit z plošných spojů oxidaci. K tomu poslouží sklotextilová tužka, která se prodává ve specializovaných počítačových obchodech za necelých 100 korun.

Celý tento postup by měl být pro bezproblémový chod zařízení důkladně zopakován alespoň dvakrát. Nakonec je nutné plošné spoje ošetřit ochranným lakem a otestovat funkčnost celého systému.

Zadarmo i za peníze. Jaké AI nástroje se vyplatí víc?

AI
Související témata:

Výběr článků

Načítám