Hlavní obsah

V Rusku nabízí iPhony 16 ještě před premiérou. Zákazům navzdory

Moskva

V Česku i ve zbylých koutech světa se mají nejnovější iPhony 16 začít prodávat oficiálně až v pátek. Týkat se to však nemělo Ruska, z tohoto trhu se americká firma kvůli válce na Ukrajině stáhla již v roce 2022. Překvapivě je ale realita úplně jiná, už ve čtvrtek se začaly nejnovější jablečné telefony s číslovkou 16 v názvu v Rusku nabízet – tedy ještě o den dříve před oficiální prodejní premiérou.

Představení chytrého telefonu Apple iPhone 16Video: archiv výrobce

Článek

Hned na úvod je potřeba zdůraznit, že v žádném případě nejde o oficiální distribuci společnosti Apple. Tato americká společnost v Rusku opravdu už druhým rokem nepůsobí, a i z oficiálních webových stránek se ruští uživatelé dozvědí, že Apple udržuje v této zemi jen „nezbytnou podporu pro své dřívější zákazníky“.

Navzdory přísným západním sankcím, které měly omezit vývoz technologických výrobků do Ruska, ale ruští prodejci našli cestu, jak zákaz obejít. Podle agentury Reuters dokonce v Rusku nabízejí iPhony 16 hned dva subjekty – přední ruský řetězec s elektronikou M.Video-Eldorado a telekomunikační operátor MTS.

Foto: repro Apple.ru

Apple už nové produkty v Rusku neprodává, takto vypadají jeho ruské oficiální stránky.

Apple odhalil iPhony 16

Mobil

Obě společnosti sice nabízejí novinky s logem nakousnutého jablka zatím jen v rámci předobjednávek, ale ruský řetězec slibuje, že fyzicky skladem bude mít iPhony 16 již příští týden. Operátor pak během pár dní.

Odkud dodávky pocházejí a jak se podařilo sankce Rusům obejít, není v tuto chvíli jasné.

Zatímco západní značky pozastavily oficiální vývoz do Ruska, jejich produkty se k ruským spotřebitelům stále dostávají, i když oklikou. Podle Reuters prochází toto zboží často přes země, které se k sankcím nepřipojily, například Turecko, Kazachstán, Čínu, Indii nebo Spojené arabské emiráty.

Tento proces, známý jako paralelní dovoz, umožňuje ruským prodejcům získat zboží mimo oficiální distribuční kanály a následně je nabízet na domácím trhu. Ruská vláda tento šedý dovoz oficiálně schválila, což dále usnadňuje jeho fungování.

Cena je citelně vyšší

To je i důvod, proč si případní zájemci o nejnovější iPhony pořádně připlatí. Cena nové základní šestnáctky v Rusku začíná na 112 999 rublech, což je v přepočtu zhruba 27 500 Kč. V Česku přitom totožný model vyjde na 23 990 Kč.

Ještě výraznější rozdíl je u nejlepšího iPhonu 16 Pro Max s kapacitou 1 TB, který se v Rusku předprodává za 249 999 rublů (61 000 Kč). V Česku stejný model stojí 47 990 Kč.

Navzdory omezením zůstávají produkty západních firem v Rusku velmi žádané. Spotřebitelé stále preferují západní značky a technologie. Je tedy velmi pravděpodobné, že si nejnovější iPhony 16 své kupce najdou, i když mají vyšší cenovky.

Představení chytrého telefonu Apple iPhone 16 ProVideo: archiv výrobce

Stejně jako Android. iPhony se musí takto změnit, nařizuje EU

Software

Související články

Výběr článků

Načítám