Hlavní obsah

Ušetřit je možné tisíce korun. Google Pixel 8a zamířil do prodeje

V úterý se začal oficiálně prodávat nový chytrý telefon Pixel 8a, který představuje nejlevnější model v nové osmičkové řadě od Googlu. Případní zájemci jej nyní mohou získat téměř o čtyři tisíce korun levněji díky úvodním akcím prodejců. Poradíme, jak na to.

Představení chytrého telefonu Google Pixel 8aVideo: archív výrobce

Článek

Pixel 8a se v tuzemských obchodech nabízí oficiálně za 14 499 Kč (128 GB), respektive za 15 999 Kč v případě 256GB varianty. Google si ale na start prodejů připravil pro případné zájemce celou řadu bonusů.

Tím nejzajímavějším je možnost v oficiálním Google Storu získat k telefonu kredit ve výši 3800 Kč na další útratu. Platí to ale jen pro objednávky uskutečněné před 3. červencem.

Foto: archív výrobce

Google Pixel 8a

Řada tuzemských prodejců nabídku upravila a poskytuje zmiňovanou sumu 3800 Kč rovnou k telefonu jako výkupní bonus. V podstatě stačí obchodníkovi dát jakýkoliv starší přístroj, načež vám bude do 30 dnů vrácena zmiňovaná částka na účet. Nejprve je ale nutné se registrovat přímo na stránkách jednotlivých prodejců.

Cenu nového telefonu tak můžete zásadním způsobem snížit, v podstatě vás 128GB verze vyjde na méně než 11 000 Kč. A za takovouto sumu jde aktuálně o jednu z nejatraktivnějších nabídek na trhu. Výkupní bonus nabízejí oficiální prodejci, tedy O2, Alza či Datart.

Výrobce navíc k novému telefonu přibalí tři měsíce služby YouTube Premium, služby Google One a šest měsíců služby Fitbit Premium.

Solidní střední třída

Svůj rodokmen novinka nezapře. Podobně jako dříve představené modely Pixel 8 a Pixel 8 Pro má totiž na zadní matné straně ikonickou lištu fotoaparátu, která se táhne od pravého boku k levému. Novinka je dostupná ve čtyřech barvách: Aloe (limitovaná edice), Bay, Obsidian a Porcelain.

Pixel 8a je navíc zatím nejodolnější telefon z áčkové řady od Googlu, má rám i panel fotoaparátu z recyklovaného hliníku. Dále pak konstrukce kloubí plast a sklo, displej Actua je odolný proti poškrábání. Telefon se pochlubí také krytím IP67, díky kterému je konstrukce odolná proti vodě a prachu.

Full HD displej s úhlopříčkou 6,1 palce je o 40 % jasnější než displej Pixelu 7a, měl by tak být lépe čitelný na ostrém slunci. Vyzdvihnout si u dotykového panelu zaslouží také 120Hz obnovovací frekvence, díky tomu je obraz velmi plynulý i při hraní her.

Foto: archív výrobce

Google Pixel 8a

Srdcem telefonu je čip Tensor G3, který pochází přímo z dílny Googlu. Ten je podpořen 8GB operační pamětí, kapacita vnitřního úložiště činí 128 GB. Za příplatek 1500 Kč je navíc k mání také 256GB varianta. Ta se jinak v dalších parametrech neliší, totožná je tedy i velikost operační paměti. S ohledem na prodejní cenovku jde o solidně vybavenou střední třídu.

Jedním z největších lákadel novinky mají být i fotoaparáty. Vzadu nalezneme hlavní, 64megapixelovou optiku se světelností f/1.89, která je doplněna o ultraširokoúhlý objektiv se záběrem 120° a rozlišením 13 megapixelů. U té výrobce udává světelnost f/2.2. Vepředu se pak nachází 13megapixelová selfie kamera.

AI kouzla s fotkami

V souvislosti s fotoaparátem láká Google i na šikovné AI funkce. Například ta nazvaná Nejlepší snímek využívá umělou inteligenci k tomu, aby z kombinace reálně vyfocených záběrů vytvořila co nejpovedenější momentku. Pokud například fotíte partu lidí najednou a na každé momentce někdo uhne pohledem, můžete všechny snímky pospojovat tak, aby výsledný záběr nebyl takto pokažený.

Kouzelný editor je také praktický nástroj, který využívá AI. Díky němu je možné už na pořízených momentkách snadno měnit polohu i velikost objektů nebo zvýraznit pozadí.

Akumulátor nabízí kapacitu 4492 mAh, podporuje až 18W nabíječky. Napájecí adaptér ale již tradičně není součástí balení. Potěší i přítomnost bezdrátového nabíjení Qi s výkonem až 15 W.

Není to žádná věda. Jak správně nalepit ochranné sklo na mobil?

Testy

Související články

Google chce zpoplatnit umělou inteligenci

Google patří ke společnostem, které se intenzivně zabývají vývojem umělé inteligence (AI). Doposud byly pokročilé algoritmy nabízeny uživatelům zadarmo, což se...

Výběr článků

Načítám