Hlavní obsah

Ukrajina je na cestě k jednotné roamingové zóně s EU

Kyjev

Ukrajina se přiblížila významnému kroku ve své integraci s Evropskou unií. Prezident Volodymyr Zelenskyj v úterý podle agentury DPA podepsal důležitou změnu zákona, která otevírá cestu k začlenění země do společné roamingové zóny se státy EU.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Tento legislativní krok je dalším významným milníkem pro válkou zasaženou Ukrajinu na její cestě k evropskému společenství, což je cíl, který země aktivně sleduje od získání statusu kandidátské země v roce 2022.

„Nyní musíme obdržet kladné hodnocení našich legislativních změn od evropských partnerů a zahájit jednání s EU o přistoupení k jednotnému roamingovému prostoru,“ prohlásil ministr pro digitální technologie Mychajlo Fedorov.

Jednotná roamingová zóna by v praxi znamenala, že občané všech 27 členských států EU budou moci na Ukrajině používat své mobilní telefony bez dalších poplatků za telefonování, textové zprávy nebo internetové služby, což by významně zlepšilo komunikaci především pro jedince, kteří prchli před válkou.

Volání mezi Českem a Ukrajinou je zadarmo. Válka zvýšila počet hovorů o 900 procent

Mobil

Zrušení roamingových poplatků

V budoucnu by zavedení jednotné roamingové zóny také usnadnilo turistické a obchodní aktivity mezi Ukrajinou a EU. Ukrajina totiž doufá, že tato iniciativa zlepší investiční prostředí v zemi. Společná roamingová zóna by mohla přinést zvýšený zájem zahraničních investorů a podpořit ekonomickou stabilizaci země, která se stále zotavuje z následků ruské invaze.

Evropská unie již po ruské invazi v roce 2022 zrušila dodatečné poplatky za roaming pro ukrajinské občany v reakci na vysoký příliv uprchlíků. Tento krok byl vnímán jako symbolická podpora evropské solidarity s Ukrajinou.

Krátce poté tuzemští operátoři hlásili, že volání mezi Českem a Ukrajinou se zvýšilo o 900 procent v porovnání s dobou před válkou.

S blížícím se začleněním do jednotné roamingové zóny se Kyjev díky jednotné roamingové zóně posouvá o další krok blíže k plnému členství v EU. Integrace Ukrajiny do společného evropského prostoru je však složitý proces vyžadující nejen legislativní změny, ale také širokou spolupráci a podporu ze strany členských států EU.

Pozor na horentní platby za mobilní data mimo EU

Mobil

Související články

EU prodloužila bezplatný roaming do roku 2032

Zákazníci evropských telekomunikačních operátorů budou moci dalších deset let volat, posílat textové zprávy a připojit se k internetu ve všech zemích Evropské...

Výběr článků

Načítám