Hlavní obsah

Ukážou se iPhony 16? Apple ohlásil velkou tiskovku

Cupertino

Přespříští týden se bude v americkém Cupertinu konat očekávaná tiskovka společnosti Apple. Předpokládá se, že na ní americký elektronický gigant ukáže novou generaci chytrých telefonů iPhone. Ukázat by se nicméně měly i další nové produkty.

Představení chytrých telefonů Apple iPhone 15 Pro a 15 Pro MaxVideo: archiv výrobce

Článek

Akce startuje v pondělí 9. září již tradičně od 19:00 hodin středoevropského času. Apple sice oficiálně neprozradil, co na tiskovce ukáže, podle načasování – s ohledem na předchozí premiéry – by se ale mělo jednat o nové iPhony.

Stejně jako v loňském roce se očekává příchod čtyř jablečných smartphonů. Konkrétně bychom se měli dočkat nástupců iPhonů 15, 15 Plus, 15 Pro a 15 Pro Max.

Foto: archív výrobce

Pozvánka na tiskovku společnosti Apple

Co ukáže Apple příští měsíc? Ve hře je i chytrý prsten

Hardware

Lákadel bude nejspíše více

Lze nicméně předpokládat, že iPhony 16 nebudou jediným lákadlem tiskovky. V minulých letech se na tiskovce v září ukázaly kromě jablečných smartphonů například i sluchátka AirPods či chytré hodinky Apple Watch.

Spekuluje se také o tom, že se americký technologický gigant chystá odhalit vlastní chytrý prsten. Co by měl umět, si můžete připomenout v našem dřívějším článku.

Zástupci společnosti nicméně drží všechny informace pod přísným informačním embargem. Jasno tak bude o všech novinkách až přespříští týden v pondělí večer. Živý přenos slavnostní akce z amerického Cupertina budete moci sledovat přímo na zpravodajském serveru Novinky.cz.

Představení chytrých telefonů Apple iPhone 15 a 15 PlusVideo: archiv výrobce

Co umějí nové iPhony 15?

Základ nabídky nově tvoří iPhony 15 a 15 Plus, které nabídnou 6,1-, respektive 6,7palcový displej. Po vzoru loňských prémiových modelů mají dynamický ostrůvek místo výřezu displeje pro fotoaparát a další senzory.

Apple u těchto modelů velmi zapracoval na kvalitě fotoaparátů, i základní iPhony tak nově nabídnou dvojnásobný optický zoom. Hlavní senzor na zadní straně se přitom pochlubí také vyšším rozlišením, které činí 48 MPx.

Foto: archiv výrobce

Apple iPhone 15 a 15 Plus

Foto: archiv výrobce

Apple iPhone 15

Pokročilejší iPhony 15 Pro a 15 Pro Max mají stejné úhlopříčky, tedy 6,1 a 6,7 palce. Jejich tělo však bylo vytvořeno z titanové slitiny. Apple je vybavil ještě výkonnějšími čipy Apple A17 Pro, které představují údajně to nejvýkonnější v mobilním světě. Výkon tedy bude logicky vyšší než u základních patnáctek.

Vylepšená grafika zase osloví hráče, nabídne hardwarovou podporu ray tracingu. V praxi tak budou oba telefony schopny reálnějšího vykreslování světel, stínů a odrazů v jednotlivých scénách hry. To je funkce, kterou se chlubí například i herní laptopy.

Na zadní straně jsou hned tři fotoaparáty. Největší novinkou je použití nového zoom objektivu, který zvládá až pětinásobné přiblížení. Předchozí iPhony 14 Pro nabídly pouze trojnásobný zoom. Hlavní senzor se pyšní rozlišením 48 MPx, sekunduje mu zmiňovaný 12MPx teleobjektiv a 12MPx širokoúhlý fotoaparát.

Všechny modely jsou navíc nově vybaveny USB-C konektorem.

Foto: archiv výrobce

Apple iPhone 15 Pro a 15 Pro Max

Foto: archiv výrobce

Apple iPhone 15 Pro

KVÍZ: Co všechno doopravdy víte o iPhonech?

Mobil

Výběr článků

Načítám