Hlavní obsah

Spojitost mezi rakovinou mozku a používáním mobilů neexistuje, ukázal průzkum WHO

Řada lidí se obává, že nadměrné používání mobilních telefonů a podobných elektronických zařízení, která využívají bezdrátové sítě, může vést k rakovině mozku. Nic takového se ale ve skutečnosti neprokázalo, takové jsou výsledky průzkumu zadaného Světovou zdravotnickou organizací WHO. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

WHO by tak mohla podle agentury Reuters zrevidovat své předchozí hodnocení, podle kterého není jisté, zda záření z mobilů a obdobných zařízení neškodí zdraví.

Nejnovější průzkum provedl analýzu více než 60 studií, které vznikly na toto téma v letech 1994 až 2022. Výsledky ukazují, že navzdory silnému nárůstu používání mobilních telefonů a podobných zařízení „nebyl ve světě zaznamenán odpovídající nárůst výskytu rakoviny mozku“.

To platí tedy i pro lidi, kteří používají mobilní telefony dlouhodobě či mnoho hodin denně.

Nejčastěji se na internetu šíří dezinformace o rakovině

Bezpečnost

„Žádná z větších zkoumaných otázek neukázala na zvýšená rizika,“ uvedl jeden z autorů dokumentu Mark Elwood z univerzity v Aucklandu.

Studie se týkala rakoviny mozku u dospělých a dětí, leukémie a nádorů hypofýzy a slinných žláz. Kromě mobilů se průzkum týkal také vystavení záření z vysílačů či v pracovním prostředí.

WHO a její specializovaný orgán, Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC), už dříve zařadily záření z mobilů do kategorie 2B. To znamená, že WHO nemůže zcela vyloučit negativní dopady záření na lidské zdraví. Poradní orgán WHO však vyzval k přehodnocení této klasifikace vzhledem k novým datům.

Nové hodnocení organizace zveřejní na začátku příštího roku.

Zákaz iPhonů ve Francii

Debatu o škodlivosti chytrých telefonů rozpoutala opětovně v loňském roce, když obvinila společnost Apple, že její iPhony řady 12 jsou zdraví nebezpečné. Tvrdila to Národní agentura pro rádiové frekvence (ANFR), která zároveň vloni v září s okamžitou platností zastavila prodej těchto smartphonů ve Francii.

ANFR zjistila, že iPhone 12 překračuje „mezní hodnoty pro elektromagnetické vlny vyzařované a absorbované lidským tělem“. To jinými slovy znamená, že dlouhodobé používání telefonu by mohlo mít nežádoucí účinky na lidský organismus.

Představení chytrého telefonu Apple iPhone 12 ProVideo: archív výrobce

Představení chytrého telefonu Apple iPhone 12Video: archív výrobce

Apple nicméně nesouhlasí s tím, že by jeho telefony – a to nejenom zmiňované dvanáctky, ale také starší či novější modely – byly jakkoliv škodlivé. Zástupci společnosti v dřívějším prohlášení uvedli, že „iPhone 12 byl certifikován několika mezinárodními orgány, podle nichž splňuje všechny normy“.

Problém podle nich „souvisí se specifickým testovacím protokolem, který používají francouzské regulační orgány“, uvedla firma podle agentury Reuters v prohlášení. Zdravotní riziko tedy výrobce zcela vylučuje.

Apple nicméně přesto vydal aktualizaci softwaru, která celý problém ve Francii vyřešila.

IPhone 12 je nebezpečný, Francie zakázala prodej

Mobil

Související články

Výběr článků

Načítám