Hlavní obsah

Skládačka na dopingu. Smartphone od Huawei můžete ohýbat nadvakrát

Čínská společnost Huawei ukázala první chytrý telefon s ohebným displejem na světě, který je možné přehnout hned dvakrát. Díky tomu můžete relativně kompaktní zařízení proměnit na rozměrný tablet. Cena je však astronomická.

Představení chytrého telefonu HUAWEI Mate XT ULTIMATE DESIGNVideo: archiv výrobce

Článek

Doposud jsme se setkávali v podstatě jen se dvěma druhy skládacích smartphonů, a to bez odhledu na výrobce.

V první řadě šlo o kompaktní přístroje, které využívají skládací konstrukci k tomu, aby v kapse nezabíraly tolik místa. Takové skládačky mají tedy v podstatě rozměry klasického smartphonu, který ale v půlce přehnete na polovinu. Vzhledem k tomu, jak se rok od roku displeje chytrých telefonů zvětšují, je toto řešení velmi praktické. Už se nemusíte otravovat s rohem telefonu trčícím z kapsy, se kterým zavadíte několikrát denně o různé překážky.

Foto: archiv výrobce

Chytrý telefon Huawei Mate XT

Jak se vybírají mobily? Polovina lidí novinky vůbec neřeší

Mobil

Druhým modelem jsou pak skládačky, které jde připodobnit ke „kapesním kancelářím“. V základu máte opět přístroj klasických rozměrů s rovnou obrazovkou. V útrobách takového modelu se ale ukrývá ohebný displej, který rozevřete ve chvíli, kdy potřebujete větší obrazovku – typicky na práci.

Novinka zvaná Mate XT od společnosti Huawei jde však ještě dál. Ve složeném stavu máte opět smartphone s klasickými proporcemi. Čelní obrazovka ale přes pravý bok pokračuje až do útrob zařízení, když jej otevřete, zobrazí se v podstatě dotyková plocha o trojnásobné velikosti.

To je zásadní rozdíl ve srovnání s „kapesními kancelářemi“, které jsme popisovali výše. Ty totiž venkovní displej nechávají v rozloženém stavu zcela nevyužitý. Právě kvůli tomu, že jejich konstrukce má o jeden přehyb na obrazovce méně.

Vysoká cena, miliony předobjednávek

Celý koncept se inspiroval harmonikou, v praxi to funguje skvěle. Přestože společnost představila model Mate XT teprve v úterý, obdržela okamžitě podle agentury Reuters více než 3,6 milionu předobjednávek.

Toto číslo je poměrně překvapivé, neboť novinka rozhodně není z levného kraje. V závislosti na zvolené konfiguraci se pořizovací cena pohybuje v přepočtu mezi 63 800 Kč a 76 500 Kč. Jde tedy aktuálně o suverénně nejdražší smartphone na trhu.

Je vhodné také zdůraznit, že Huawei Mate XT si premiéru odbyl pouhý jeden den po nových iPhonech 16. Ty sice přinesly řadu vylepšení, ale žádné z nich není tak revoluční jako novinka od Huawei. I to mohlo apetit zákazníků povzbudit. I když se o tom dlouhá léta spekulovalo, společnost Apple zatím žádný smartphone se skládací konstrukcí neukázala.

Představení chytrého telefonu Apple iPhone 16Video: archiv výrobce

Představení chytrého telefonu Apple iPhone 16 ProVideo: archiv výrobce

Huawei přístroj nabídne ve dvou barevných variantách – černé a červené. Úhlopříčka displeje dosahuje v rozloženém stavu 10,2 palce (25,91 cm), jde tedy aktuálně o největší skládací smartphone na trhu. V rozloženém stavu má přístroj přitom tloušťku jen 3,6 mm.

Ve složeném je to logicky třikrát více, tedy něco málo přes jeden centimetr. I tak ale rozhodně není Mate X tím nejtlustším smartphonem na trhu. Vždyť na veletrhu IFA 2024, který se konal v tomto měsíci v Berlíně, prezentovali výrobci odolné smartphony, které mají v pase 22 milimetrů.

„Naše novinka představuje technologii, o které se dlouho snilo, ale nikdo ji zatím nedokázal realizovat. Náš tým na tomto projektu pracoval pět let a nikdy se nevzdal. Dnes přepisujeme dějiny tohoto odvětví a uvádíme science fiction do reality,“ prohlásil při slavnostním uvedení telefonu ředitel společnosti Huawei Richard Yu.

Foto: archiv výrobce

Chytrý telefon Huawei Mate XT

Americké sankce

Obavy z krádeží duševního vlastnictví a možné špionáže ve prospěch Pekingu rozdmýchaly již v roce 2019 Spojené státy. Kvůli americkým sankcím se tak již několik let nemohou nové telefony společnosti Huawei nabízet s plnohodnotnou verzí operačního systému Android.

S ohledem na uvalené embargo totiž tato značka u svých nových přístrojů nesmí používat některé programy společnosti Google. Nefungují například mapy Google, mailový klient Gmail, přehrávač YouTube či obchod s aplikacemi Google Play. Huawei nicméně všechny aplikace nahrazuje alternativami, které jsou k dispozici prostřednictvím AppGallery.

Huawei rovněž vyvíjí alternativu k operačnímu systému Android, jmenuje se Harmony OS.

Foto: archiv výrobce

Chytrý telefon Huawei Mate XT

IFA 2024: Zkřížili extrémně odolný smartphone s reproduktorem. Rozměry nepotěší

Mobil

Související články

Výběr článků

Načítám