Hlavní obsah

Premiéra iPhonů 16 se blíží. Jak sledovat velkou tiskovku on-line?

Cupertino

Na pondělí svolala společnost Apple velkou tiskovou konferenci, na které by měly být k vidění nové iPhony s číslovkou 16 v názvu. Akce se koná již tradičně v americkém Cupertinu. Sledovat ji on-line budete moci ale přímo na serveru Novinky.cz. Připravovat pro vás budeme i on-line reportáž, kde budou informace o všech představených produktech.

Foto: archív výrobce

Pozvánka na tiskovku společnosti Apple

Článek

Akce startuje v pondělí v 19. hodin středoevropského času. Načasování je tentokrát poměrně netradiční, protože historicky odhaloval americký technologický gigant nové chytré telefony vždy v úterý. Proč padla tentokrát volba na pondělí, není zatím jasné.

Každopádně od zmiňované 19. hodiny bude možné sledovat živý přenos přímo z akce v Cupertinu v rubrice Internet a PC na serveru Novinky.cz. Stejně jako v loňském roce se očekává příchod čtyř jablečných smartphonů. Konkrétně bychom se měli dočkat nástupců iPhonů 15, 15 Plus, 15 Pro a 15 Pro Max.

Jak by měl vzhled iPhonu 16 vypadat, Novinky.cz zachytily už na veletrhu IFA 2024, který aktuálně probíhá v německém Berlíně. Jeden z výrobců krytů totiž odhalil vizualizaci nového jablečného smartphonu předčasně.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Takto by měl vypadat iPhone 16.

IFA 2024: Vzhled iPhonu 16 byl nečekaně odhalen

Mobil

IFA 2024: Příchod iPhonu 16 prozrazuje další únik

Mobil

Evropané budou mít smůlu

Jasné je nicméně to, že velkým lákadlem nových iPhonů má být umělá inteligence (AI). Zástupci Applu totiž AI systém odhalili již na vývojářské konferenci WWDC, která se konala v červnu. Formou aktualizace by podporu umělé inteligence měly dostat také starší iPhony.

Tuzemští uživatelé, kteří se těšili, že si v dohledné době novinku budou moci na svých zařízeních vyzkoušet, mají ale smůlu. Americký technologický gigant totiž během léta oznámil, že zatím do Evropy systém Apple Intelligence vůbec neuvede.

K tomuto nečekanému kroku se společnost Apple odhodlala kvůli nařízení o digitálních trzích DMA, které v Evropské unii platí. Pravidla totiž mimo jiné vyžadují, aby velké technologické podniky zajistily „fungování konkurenčních produktů a služeb na svých zařízeních“.

Foto: Novinky

Apple má vlastní umělou inteligenci.

Společnost tvrdí, že tento požadavek zatím nemůže splnit, aniž by ohrozila bezpečnost svých uživatelů. Proto raději AI nenabídne vůbec, kromě systému Apple Intelligence přijdou uživatelé rovněž o možnost zrcadlení obrazovky či o vylepšené sdílení obrazovky SharePlay.

„Konkrétně se obáváme, že požadavky na interoperabilitu stanovené nařízením DMA by nás mohly donutit ohrozit integritu našich produktů způsobem, který by ohrozil soukromí a bezpečnost dat uživatelů,“ stojí v prohlášení společnosti Apple, podle kterého se s uvedením zmiňovaných funkcí v letošním roce nepočítá.

Co je DSA a DMA?

V roce 2023 začaly platit dva nové zákony, které jsou označovány jako bič na internetové giganty. Jde jmenovitě o akt o digitálních službách (Digital Services Act; DSA) a akt o digitálních trzích (Digital Markets Act; DMA).

Zatímco cílem DSA je zajistit transparentnost, bezpečnost uživatelů a odpovědnost pro on-line platformy, DMA je zákon o hospodářské soutěži určující jasná pravidla, podle kterých mohou velké on-line platformy fungovat.

Oba právní předpisy pochopitelně budou mít značný dopad na podnikání v celé Evropě a pravděpodobně i ve světě, neboť stanoví nové standardy pro digitální spotřebitelské podnikání.

Lákadel bude nejspíše více

Lze nicméně předpokládat, že iPhony 16 nebudou jediným lákadlem tiskovky. V minulých letech se na tiskovce v září ukázaly kromě jablečných smartphonů například i sluchátka AirPods či chytré hodinky Apple Watch.

Spekuluje se také o tom, že se americký technologický gigant chystá odhalit vlastní chytrý prsten. Co by měl umět, si můžete připomenout v našem dřívějším článku.

Zástupci společnosti nicméně drží všechny informace pod přísným informačním embargem.

V galerii níže se nicméně můžete podívat, jak by mohl chytrý prsten od Applu vypadat. Vizualizace jsme nechali vytvořit umělou inteligencí ChatGPT-4, jehož součástí je také obrázkový generátor DALL-E.

Apple chystá vlastní chytrý prsten

Hardware

Start AI od Applu se odkládá, iPhony 16 přijdou bez umělé inteligence

AI

Související články

Výběr článků

Načítám