Hlavní obsah

Nejlevnější iPhone dostane novou verzi. Možná už příští týden

Už příští týden by se měly dle očekávání odhalit čtyři nové iPhony s číslovkou 16 v názvu. Podle Marka Gurmana z Bloombergu bychom se měli ale dočkat i dalšího chytrého telefonu s logem nakousnutého jablka – odhalen by totiž podle něj měl být také nástupce nejlevnějšího iPhonu SE.

Představení levného iPhonu SE (2022)Video: archív výrobce

Článek

Chytré telefony od Applu s písmenky SE v názvu dlouhá léta patří k těm nejdostupnějším iPhonům na trhu, často mají nižší ceny i než bazarové a výběhové modely. Zatím poslední generace iPhonu SE byla odhalena v roce 2022, tedy ještě v éře iPhonů 13.

Aktuálně nabízená generace – která je v prodeji již více než dva roky – startuje v oficiálním obchodě Applu na částce 12 990 Kč. Podle nákupního rádce Zboží.cz jde nicméně koupit ve volném prodeji ještě levněji, ceny startují v tuzemských obchodech na 9290 Kč.

Ušetřit je možné tisíce korun, iPhony 15 citelně zlevnily

Mobil
Foto: archív výrobce

Apple iPhone SE (2022)

Jde zkrátka o nejlevnější vstupenku do světa iOS. A to je i důvod, proč je tento model pro Apple tak důležitý, může atraktivnější cenovkou zaujmout i uživatele, kteří doposud holdovali konkurenci s Androidem.

Premiéra nového iPhonu SE je podle Bloombergu na spadnutí. Nové generace bychom se měli dočkat údajně přímo na hlavní tiskovce, kde budou odhaleny nové iPhony 16. Pokud se to potvrdí, bude to značně nestandardní. Odlehčené modely totiž v minulosti Apple představoval zpravidla na samostatných akcích, aby nezastínil hlavní hvězdy večera – tedy dražší iPhony.

Jasno bude již příští týden, kdy se koná velká tiskovka společnosti Apple. Akce startuje v pondělí 9. září již tradičně od 19.00 hodin středoevropského času. Apple sice oficiálně neprozradil, co na tiskovce ukáže, podle načasování – s ohledem na předchozí premiéry – by se ale mělo jednat právě o nové iPhony.

Foto: archív výrobce

Pozvánka na tiskovku společnosti Apple

Nízká cena jako hlavní lákadlo

Není pochyb o tom, že největším lákadlem je u iPhonu SE jeho nízká cena. Tu může Apple nabídnout díky tomu, že do staršího těla umístil nové výkonné součástky. Právě proto vypadá novinka jako iPhone 8, ale uvnitř má stejný procesor jako nejlepší iPhone 13 Pro, tedy konkrétně Apple A15 Bionic.

Díky tomuto čipu se iPhone SE chlubí také 5G konektivitou, která u předchozí odlehčené SE verze chyběla. Vzhledem k tomu, že předchozí generace iPhonu SE byla představena již v roce 2020, je zřejmé, že novější model nabízí minimálně o dva roky delší podporu operačního systému iOS, uživatelům bude tedy sloužit déle.

Ústupky se ale najdou také. Místo velkého OLED panelu, který zakrývá celou čelní stranu, má tak zatím poslední představená generace pouze 4,7palcový Retina displej s velkými rámečky nad a pod displejem. Design tedy rozhodně nevypadá tak dobře jako u iPhonu 13.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone SE (2022)

Ukážou se iPhony 16? Apple ohlásil velkou tiskovku

Mobil
Související témata:
iPhone SE

Související články

Výběr článků

Načítám