Hlavní obsah

Nástupce nejlevnějšího iPhonu přijde až příští rok

Ještě minulý měsíc kolovaly internetem spekulace o tom, že Apple ukáže společně s iPhony 16 také nový levný iPhone SE. To se ale nestalo. Vše tak nasvědčuje tomu, že případní zájemci si na levnou novinku počkají až do příštího roku.

Představení levného iPhonu SE (2022)Video: archiv výrobce

Článek

Zatím poslední generace iPhonu SE si odbyla premiéru v březnu 2022, šlo v pořadí již o třetí generaci odlehčených jablečných smartphonů s atraktivnější cenou. Vše tedy nasvědčuje tomu, že nástupce přijde také na přelomu února a března.

Apple se nicméně snaží již tradičně držet všechny informace pod přísným embargem. Příchod nového smartphonu tedy zatím zástupci amerického technologického gigantu vůbec nepotvrdili.

Na internetu se nicméně již nyní množí spekulace o tom, jak by mohla novinka vypadat a co by mohla umět. Nejčastěji se přitom různé zahraniční zdroje shodují na tom, že by nejlevnější smartphone s logem nakousnutého jablka měl designově i funkcemi vycházet z iPhonů 13, proti nim ale nabídne vyšší výkon. Na bližší informace si však budeme muset ještě pár měsíců počkat…

Představení nových iPhonů 13 a 13 miniVideo: archiv výrobce

Představení nových iPhonů 13 Pro a 13 Pro MaxVideo: archiv výrobce

Apple odhalil iPhony 16

Mobil

Levná vstupenka do světa iOS

Aktuálně nabízená generace – která je v prodeji již více než dva roky – startuje v oficiálním obchodě Applu na částce 12 990 Kč. Podle nákupního rádce Zboží.cz jde nicméně koupit ve volném prodeji ještě levněji, ceny startují v tuzemských obchodech na 8169 Kč.

Jde zkrátka o nejlevnější vstupenku do světa iOS. A to je i důvod, proč je tento model pro Apple tak důležitý, může atraktivnější cenou zaujmout i uživatele, kteří doposud holdovali konkurenci s Androidem.

Foto: archiv výrobce

Apple iPhone SE (2022)

Foto: archiv výrobce

Apple iPhone SE (2022)

Není pochyb o tom, že největším lákadlem je u iPhonu SE jeho nízká cena. Tu může Apple nabídnout díky tomu, že do staršího těla umístil nové výkonné součástky. Právě proto vypadá novinka jako iPhone 8, ale uvnitř má stejný procesor jako nejlepší iPhone 13 Pro, tedy konkrétně Apple A15 Bionic.

Díky tomuto čipu se iPhone SE chlubí také 5G konektivitou, která u předchozí odlehčené SE verze chyběla. Vzhledem k tomu, že předchozí generace iPhonu SE byla představena již v roce 2020, je zřejmé, že novější model nabízí minimálně o dva roky delší podporu operačního systému iOS, uživatelům bude tedy sloužit déle.

Ústupky se ale najdou také. Místo velkého OLED panelu, který zakrývá celou čelní stranu, má tak zatím poslední představená generace pouze 4,7palcový Retina displej s velkými rámečky nad a pod displejem. Design tedy rozhodně nevypadá tak dobře jako u iPhonu 13.

Foto: archiv výrobce

Porovnání iPhonu 13 a iPhonu 13 mini

„Obavy jsou namístě.“ Bezpečnostní expert varuje před nucenou změnou iPhonů

Software
Související témata:
iPhone SE

Výběr článků

Načítám