Hlavní obsah

Mobily nedoporučujeme, ale stejně si je všichni vezmou, říká organizátor táborů

Kdybychom mobily na táborech zakázali, nikdo by nepřijel nebo by zákaz nedodržoval, uvedl předseda Asociace dětské rekreace Miroslav Topinka. Podle svých slov neví o žádném členovi asociace, který by zákaz zavedl. Vedoucí pak musí řešit ztráty a poškození často drahých přístrojů, mladší děti zase udržují díky mobilu kontakt s domovem.

Foto: Envato

Děti a mobilní telefony, ilustrační foto

Článek

Rodiče často doufají i v opačný scénář, tedy že dítě stráví týden bez mobilu a najednou zázračně získá k technologiím zdravý vztah. To je však podle odborníků mýlka.

„Mobily nedoporučujeme, ale všichni si je berou s sebou. Neustále řešíme ztráty a rozbití, přitom jsou to často telefony za 20 nebo 25 tisíc,“ popsal Topinka, který sám tábory pořádá. „Používání telefonů musíme regulovat. Když je nějaká aktivita, tak se nepoužívají. Když je ovšem polední klid, každé dítě si zaleze ke svému telefonu,“ uvedl předseda asociace.

U menších dětí může nastat problém, že díky mobilu udržuje kontakt s rodičem a bez něj se mu poté více stýská. „Procento dětí, které tábor nezvládnou, se zvyšuje a toto je jedna z příčin,“ uvedl Topinka. Zájem o tábory však podle něj rozhodně neklesá.

Čunkův zákaz mobilů na školách je nezákonný, tvrdí ministerstvo

Domácí

Chybí signál i elektřina

„Naším úkolem je také připravovat děti a mladé lidi na život, proto se moderním technologiím nevyhýbáme. Je to ovšem spíše otázka každodenních schůzek než letních táborů,“ uvedla Barbora Trojak, mluvčí Skauta.

Vždy podle ní záleží na úsudku skautských vedoucích, zda má mobilní telefon na táboře smysl, či nikoliv. Mobily se snaží používat užitečně, například k orientaci v přírodě i ve městě.

„Často telefony na táboře nedávají smysl, protože v přírodě není silný signál a většinou ani elektřina,“ dodala Trojak. Ani ona nevnímá pokles zájmu o tábory, naopak. „Obecně se skauting těší obrovskému zájmu. Jsme nejrychleji rostoucí skautskou organizací v Evropě,“ odpověděla.

Vsetín bude každé ráno zabavovat školákům mobily. Rodiče se bouří

Domácí

Dětský psycholog Václav Mertin uvedl, že telefonický kontakt na vedoucího by měl fungovat, ale dítě samotné pobyt bez mobilu zvládne.

„Dříve sice nebyly mobilní telefony, ale byla televize. Když jsme přijeli na tábor, kde nebyla elektřina, řada dětí byla první den otrávená, možná ještě druhý den, ale pak už si na televizi nikdo nevzpomněl,“ řekl Mertin.

Organizace Replug me pomáhá lidem, aby technologie používali zdravě. Podle ředitelky Jany Klusákové Seďové neexistuje jednotný návod. „I my pořádáme příměstský tábor, kde učíme děti kreativně používat technologie. Dovedu si zároveň představit skautský tábor v přírodě, kde není k mobilu důvod,“ uvedla.

Dlouhodobé zdravé návyky

Rodiče podle Klusákové Seďové často doufají, že když dítě stráví týden bez mobilu, vyřeší se tím všechny jeho problémy s nezdravým používáním technologií.

„I středoškoláci a dospělí nicméně popisují, že když si dají digitální detox, následně do toho zase rychle spadnou. Představa, že dítě přijede z tábora a bude místo hraní her na mobilu chodit do lesa, je iluzorní,“ popsala ředitelka Replug me.

Důležitější jsou podle ní dlouhodobé zdravé návyky. „Jsou to běžné věci, například nedívat se na telefon, když jíme, nebo si udělat pauzu a jen koukat z okna. Když pořád sledujeme obrazovku, tělo odpočívá, ale mozek nevypne a pořád vstřebává,“ popsala Klusáková Seďová.

Tisíce dětí z Ukrajiny si v Plzni mohou o letních táborech nechat jen zdát

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám