Hlavní obsah

Místo mobilu diskotéka a skákací panák. Přibývá škol, které zakazují telefony

Stále více škol zakazuje žákům používání mobilních telefonů i o přestávkách. Pětice základních škol ve Vsetíně tak od září učinila z rozhodnutí starosty Jiřího Čunka (KDU-ČSL), mobily zakázali i v Postřelmově v Olomouckém kraji, Pečkách na Kolínsku nebo Rýmařově na Bruntálsku. Školy se tím snaží jednak přimět žáky k pohybu, chtějí však rovněž zamezit kyberšikaně.

Foto: Envato

Ilustrační foto

Článek

„Bylo to tak, že děti o přestávce s mobilem seděly v lavici jedno vedle druhého, komunikace mezi nimi byla prakticky nulová. Také jsme řešili případy, že v průběhu vyučování nebo o přestávce psaly vůči sobě nepěkné komentáře na sociální sítě,“ popsal Michal Malík, ředitel Základní školy Postřelmov v Olomouckém kraji.

Od září proto přistoupili ke změně, podle školního řádu sice žáci mohou mít mobil u sebe, musí být ovšem vypnutý a nesmějí ho používat. Rodiče s tímto krokem souhlasili. „Na začátku jsem mezi nimi provedl anketu, 19 procent rodičů by nechalo děti, aby mobil používaly. Zbytek uvítal, když mobily ve školách nebudou,“ řekl Malík.

„Ředitelů, kteří k tomuto přistupují, v poslední době přibývá. Je to trend, který se šíří nejen u nás,“ uvedl Luboš Zajíc, prezident Asociace ředitelů základních škol, který je zároveň ředitelem Základní školy Pečky v okrese Kolín. Zákaz mobilních telefonů během celého vyučování zavedlo naposledy od září Maďarsko a Řecko, testují ho také na 200 základních školách ve Francii.

Bez mobilu celý den. V Maďarsku zakážou žákům telefony ve školách

Mobil

Rozhodnutí je v kompetenci ředitelů

V Česku je rozhodnutí na ředitelích a celostátní regulace se nechystá. „Těžko lze vymyslet řešení, které by bylo možné aplikovat na všechny školy,“ popsal Zajíc. Na jeho škole v Pečkách musejí mít žáci mobil vypnutý i během přestávek.

„Žákovský parlament namaloval po chodbách skákací atrakce, panáky. Zavedli jsme diskotéky o velké přestávce ve středu, aby děti měly bez mobilu co dělat,“ popsal Zajíc. Ředitel Malík zase chystá pro děti odpočívárnu, kde budou mít sedací vaky a časopisy.

K ještě přísnějšímu zákazu přistoupila pětice škol ve Vsetíně, kde tak rozhodl starosta Jiří Čunek. Mobilní telefony tam od žáků od tohoto září vybírají do skříněk a vracejí je až po skončení vyučování.

Podle stanoviska ministerstva školství a tělovýchovy je takové rozhodnutí v kompetenci ředitelů, nikoliv starosty, přesto však Čunkovi šéfové škol vyhověli. „Žádné dramatické problémy s tím nejsou, všechny školy skříňky využívají,“ řekl lidovecký starosta Vsetína a zároveň senátor Jiří Čunek.

„Se stanoviskem ministerstva umíme žít. Nevstupujeme do osnov, do samotné výuky,“ dodal Čunek s tím, že skříňky se zaplatily z městského rozpočtu.

Čunkův zákaz mobilů na školách je nezákonný, tvrdí ministerstvo

Domácí

Jde i o bezpečnost

„Předtím jsme měli pravidlo, že žáci museli se vstupem do školy telefon vypnout. Když jsem se jich ptal v hodinách, ať zvedne ruku, kdo měl mobil vypnutý po celou dobu, i o přestávkách, ze 14 dětí zvedly ruku tak tři,“ popsal Libor Slováček, ředitel vsetínské Základní školy Trávníky.

„Nyní jsou děti ráno vyzvány, ať telefon odevzdají. Pokud by nařízení obcházely, mobil neodevzdaly a pak jim zazvonil v tašce, měly by okamžitě napomenutí třídního učitele,“ popsal Slováček.

Sám vidí dva důvody, proč mobily zakázat i o přestávkách. „Jeden je bezpečnostní, že se nebudou vzájemně natáčet,“ řekl ředitel. Omezí se tak kyberšikana, například nahrávání hanlivých videí na sociální sítě. „A připadá mi absurdní, aby spolu děti seděly v lavicích, měly sklopené hlavy a ťukaly do telefonu, místo aby mezi nimi probíhala sociální interakce,“ uzavřel Slováček.

Anketa

Mají mít děti možnost během pobytu ve škole používat mobil?
Ano, bez omezení.
4,1 %
Ano, ale jen o přestávce.
7,2 %
Ne, mohou ho mít u sebe, ale vypnutý po celou dobu, co jsou ve škole.
22,6 %
Ne, mají ho odevzdat na začátku vyučování a dostat až na konci.
66,1 %
Celkem hlasovalo 541 čtenářů.

Zákazy se množí. Stopku mobilům ve školách vystavilo už i Lotyšsko

Mobil
Související témata:

Výběr článků

Načítám